Nu måste det gå undan, Kristersson

Ledare
PUBLICERAD:
Tick, tack, klockan går. Ulf Kristersson har bråda dagar framför sig.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Förra gången tog det 134 dagar innan vi hade en regering på plats. Så lång tid ska det inte ta den här gången lovade riksdagens talman Andreas Norlén när han träffade pressen.

Han hade då ägnat dagen åt att samtala med partiledarna och därefter beslutat att Ulf Kristersson (M) får i uppdrag att söka stöd för att bilda regering. Men Kristersson har bara tre dagar på sig innan han måste rapportera tillbaka till talmannen.

"Min ambition är att riksdagen ska kunna rösta om en statsministerkandidat nästa vecka" förklarade Norlén. Han beskrev det tempo han vill ha i arbetet med orden "vi kommer att ha en statsministeromröstning i veckan tills den här processen är slut".

Efter fyra misslyckade försök att utse en statsminister måste nämligen extraval utlysas som ska äga rum inom tre månader. Det som talmannen vill undvika är att extravalet i så fall hamnar för tätt inpå nästa ordinarie val.

Stefan Löfven (S) hade gett besked om att han var beredd att bilda regering, utan att samtidigt säkra stöd för sin budget. På så sätt hoppades han förmodligen vinna tid. Men eftersom han också sa att han skulle avgå om han inte fick igenom budgeten i riksdagen, sköt han bara problemet framför sig.

Som bekant har vi i Sverige negativ parlamentarism. Det innebär att det räcker med att man inte har en majoritet mot sig för att bli vald till statsminister. Det som gör läget ovisst just nu är att det är så oerhört jämnt mellan de som kan antas rösta ja eller nej till Kristersson.

M, KD, L och SD har 174 mandat. S, MP, C och V har 175. Det innebär att en votering i dagsläget kan avgöras av någon av riksdagens politiska vildar, eller av någon som bestämmer sig för att gå emot partilinjen.

Centerpartiets Helena Lindahl röstade nej till Stefan Löfven som statsminister 2019. "Han är inte och kommer aldrig att bli min statsminister" skrev hon då på Facebook (18/1-19).

Ett annat orosmoment för vänsterblocket är Sara Heikkinen Breitholtz (S) som sedan en tid inte deltar i riksdagsarbetet. Hon kom in som ersättare för landsbygdsminister Jennie Nilsson och det spekuleras nu i huruvida Nilsson kommer att lämna regeringen för att kunna återta sin plats i riksdagen och trycka på rätt knapp.

Vad tänker då väljarna om allt detta? Ja, i SVT/Novus mätning kan man se att det parti som statistiskt säkerställt har tappat väljare sedan misstroendeomröstningen är Centerpartiet. De partier som gått tydligt framåt är Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Det är en ödets ironi, att just de partier som Annie Lööf bestämt sig för att inte ge inflytande, är de som går framåt medan hennes eget parti backar.

Vi bör inte ge upp hoppet om att Centerpartiet till slut tänker om och är beredda att acceptera Ulf Kristersson. Men det kan vara så att vi får sätta större hopp till Helena Lindahl, än till Annie Lööf.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.