Hoppa till huvudinnehållet

I Karlstad öppnades äventyret – men Stadra blev Magnus fasta punkt

Publicerad:
Stadra herrgård är Magnus Wetterholms fasta punkt i sommar. Skådespelaren och teaterchefen som hittade till teatern via gymnasiet i Karlstad, har skapat ett kulturcentrum kring en anrik gård söder om Grythyttan.
Stadra herrgård är Magnus Wetterholms fasta punkt i sommar. Skådespelaren och teaterchefen som hittade till teatern via gymnasiet i Karlstad, har skapat ett kulturcentrum kring en anrik gård söder om Grythyttan. Foto: Lena Richardson

Alldeles vid sjön Grecken, med en lång veranda mot sjösidan, har Magnus Wetterholm hittat en av sina fasta punkter i livet. Stadra gård är platsen där han kring ett anrikt kulturhus byggt upp ett högst levande kulturcentrum.

I sommar spelas där teater – live.

Teatermannen Magnus Wetterholms resa började i Gyttorp, men tog också vägen om Karlstad, innan han åter landade i Norabygden.

– När jag var 17 år flyttade vi till Karlstad. Jag tyckte det var gigantiskt stort och det var en explosion av saker som skedde där! minns han.

– Det var filmstudio, amatörteater, dans, musik. Det var nåt så vansinnigt roligt och dynamiskt och det hände så mycket. Första lägenheten – egen nyckel – hur kändes det! Nu uppfattar jag inte Nora som trångt, men då kanske jag gjorde det. Karlstad var en befrielse. Massor av kamrater, sitta på biblioteket på hyllan, dansa för Gundega Liede, teater för Meta Lundh...

Wolff och Fröding

Han gick på Sundstagymnasiet, där han bland annat blev kompis med Rikard Wolff, och på fritiden ägnade han sig åt film, musik och teater.

Magnus minns fortfarande med glädje att han fick en roll när gymnasiet firade 300-årsjubileum:

– Det skulle firas med en stor kavalkad. Jag fick göra Fröding! Det var det första lite mer offentliga fick göra och jag tyckte att det var väldigt kul.

En ödmjuk kulturgärning

Med åren har det blivit fler, och större, roller än så, även om han i och för sig återkommit till Fröding, men också lyft fram flera andra svenska författare på Stadra teater.

– Vi spelar kring svenska författarskap. En del har kallat det för kulturgärning, säger han ödmjukt.

Den blå färgen i det somriga landskapet signalerar att här är något särskilt på gång; en teater, som i sommar åter ska öppnas för publik.
Den blå färgen i det somriga landskapet signalerar att här är något särskilt på gång; en teater, som i sommar åter ska öppnas för publik. Foto: Lena Richardson

Allra första uppsättningen på Stadra handlade om J O Wallin, psalmförfattaren, som en tid var verksam på Stadra som informator. "Wallins grotta" påminner ännu om den tiden, även om det kanske inte är en grotta precis av det slag som Fantomen hade.

Stor oro i kroppen

Stadra är också en viktig del av Magnus Wetterholms familjehistoria och det är ingen slump att det var just här han till sist hittade en fast punkt.

Han beskriver hur han direkt efter gymnasiet drog iväg till teaterutbildningar i Skara och Malmö och sedan hamnade i ett teaterliv som krävde långa och täta flyttar. Resan gick från den ena orten till den andra: Stockholm, Skövde, Luleå, Gävle, Stockholm, nåt år här, nåt år där.

– Det där skapar en så stor oro i kroppen. Jag längtade efter någon form av... var hör jag hemma och var ska jag verka?

Svaret på den frågan blev: Stadra.

Minnena från svunna tider är många och Magnus tänker ofta på dem som bott här före honom.
Minnena från svunna tider är många och Magnus tänker ofta på dem som bott här före honom. Foto: Lena Richardson

Här på gården bodde hans morfar och mormor förr i tiden och i varje rum, på varje vägg och varje hylla finns minnen från dem och andra som levt här.

– Här är man en kugge. Det slår mig ibland när jag går runt här. Jag tänker på alla människor som varit här och gått in för att skänka känsla kraft och liv bakom till ett sånt här ställe. Jag tycker nog att det är rätt nyttigt att tänka på det där: att man inte är slutpunkten på världshistoriens utveckling. Den peaken är inte med mig, säger han och skrattar.

Historisk miljö

Han berättar att Stadra har anor ända från 1600-talet. Herrgården byggdes 1760. I omgivningen finns också sjöstuga, smedja, jordkällare, iskällare, järnbod, brygghus, brukskontor...

– Bara de namnen blir en skildring av vad det är för liv som förts här.

Utsikten över sjön är anslående, även från en liten stuga nere vid strandkanten.
Utsikten över sjön är anslående, även från en liten stuga nere vid strandkanten. Foto: Lena Richardson

Skulpturer i parken

Med åren har gården från järnbrukens storhetstid blivit ett kulturcentrum.

I skulpturparken finns många spännande verk. Parken går att besöka även när det inte är teater på gång.
I skulpturparken finns många spännande verk. Parken går att besöka även när det inte är teater på gång. Foto: Lena Richardson

Herrgårdsparken har fått en skulpturpark, den stora ladan inrymmer teatersalongen och nere vid sjön finns stugan som har en liten scen men också ett teatercafé.

1998 drog Magnus Wetterholm igång teatern här och sedan dess har det spelats teater om Fröding, Ferlin, Lagerlöf, Söderberg och inte minst Hjalmar Bergman. Dessutom har nutida författare som Ylva Eggehorn och Agneta Pleijel har skrivit manus till Stadra-pjäser. Marika Lagercrantz har varit här och regisserat.

En videohälsning från Ylva Eggehorn, en av många rikskända författare som gjort uppdrag för Stadra.
En videohälsning från Ylva Eggehorn, en av många rikskända författare som gjort uppdrag för Stadra. Foto: Lena Richardson

– Stadra teater är en kulturell ö. De är viktiga, alla de här platserna på landsbygden, utanför de stora centralorterna, säger Magnus Wetterholm.

Kulturen kan spela en viktig roll i att hålla sin bygd levande.

– Det ger en mening åt den här platsen, säger han om aktiviteterna kring gården.

Magnus Wetterholm är inte den som säger sig ha satt någon ort på kartan, men hoppas att folk i bygden kan känna stolthet över att Stadra känns igen, med positiva associationer.

– Jag hoppas att det jag gör för att besjäla här, har gett en identitet, säger han.

Teaterlivet känns alltid nära på Stadra. I en av de gamla byggnaderna på gården finns det spännande kostymförrådet.
Teaterlivet känns alltid nära på Stadra. I en av de gamla byggnaderna på gården finns det spännande kostymförrådet. Foto: Lena Richardson

Han har tre teser för Stadra, berättar han:

– Natur och kultur i skön förening. En trädgård för själen. Bergslagens vackraste spelplats.

Dollar i ladan

Förra året satte pandemin stopp för det mesta av det sistnämnda. I år tas omtag och i sommar fylls teaterladan med Dollar. Magnus Wetterholm beskriver det som en relativt okänd pjäs av Hjalmar Bergman, en komedi som kretsar kring moral, makt, kärlek och pengar.

Den svärtade komiken inramas av musik som spänner från ”Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen” till Pink Floyd, Petter och Magnus Uggla. Han blandar och ger, på sedvanligt Stadravis, och ser fram emot att möta publiken.

Även Stadra har gjort digitala satsningar, men att mötas i teaterns rum är något annat.

– Det digitala är som att titta på en tavla, en tvådimensionell, medan teaterföreställningen är som skulpturen, och har djup.

Bosjöuret på Stadra är känt från tv, sedan Magnus Wetterholm tog med det till Antikrundan. Uret kommer från hans mormors barndomshem i Bosjön i Filipstads kommun. Hon var född Bergström och hon och Magnus morfar flyttade in på Stadra på 50-talet.
Bosjöuret på Stadra är känt från tv, sedan Magnus Wetterholm tog med det till Antikrundan. Uret kommer från hans mormors barndomshem i Bosjön i Filipstads kommun. Hon var född Bergström och hon och Magnus morfar flyttade in på Stadra på 50-talet. Foto: Lena Richardson

Carl Jan är delägare

För Magnus Wetterholm är Stadra både arbetsplats och bostad. Han har en lägenhet inne i Nora, men bor på Stadra om somrarna.

Han äger ena halvan av Stadra gård tillsammans med sina tre syskon. Den andra halvan ägs av Carl Jan Granqvist, som köpte dödsboet efter en annan släkting. Han och Magnus har känt varandra länge:

– Jag hade jobb på Gästis i Grythyttan när jag gick scenskolan i Malmö, berättar han.

Stadra herrgård är ett kulturhus byggt på 1700-talet, men gården har anor ännu längre bak i tiden.
Stadra herrgård är ett kulturhus byggt på 1700-talet, men gården har anor ännu längre bak i tiden. Foto: Lena Richardson

Mycket att sköta

Intervjun görs en sommardag, på herrgårdens veranda. Sjöutsikten är anslående på ett sätt som får en tillfällig besökare att stanna upp i dörren och bara titta.

Verandan ser ut att vara hämtad från en målning av Carl Larsson.
Verandan ser ut att vara hämtad från en målning av Carl Larsson. Foto: Lena Richardson

– Bitvis kan man njuta väldigt mycket av det, men bitvis ser ju inte jag alltihopa för att det är så pass mycket arbete jämt. Det är så mycket som ska skötas. Klippa gräs, hålla ordning, hålla öppet och repetitioner, guidningar och alltihop. Men jag vet om att jag är ytterst privilegierad. En morgon när det är alldeles molnfritt och sjön ligger stilla, solnedgångarna eller när dimman lyfter, då ser jag att det är vackert.

Jo, Magnus Wetterholm njuter av utsikten, men han hinner inte stanna upp där vid räcket särskilt ofta.
Jo, Magnus Wetterholm njuter av utsikten, men han hinner inte stanna upp där vid räcket särskilt ofta. Foto: Lena Richardson
Fakta

Stadra gård

Stadra gård är skyddad som byggnadsminne sedan 2007.

Gården är ett välbevarat exempel på Bergslagens större herrgårdar. Den välbevarade gårdsmiljön innehåller byggnader från flera århundraden och speglar tydligt gårdens verksamhet inom bergsbruk och jordbruk.

Stadra ligger två mil söder om Grythyttan, längs länsväg 244 mot Nora.

Källa: Länsstyrelsen i Örebro län

Ytterligare ett minne från Bosjön: i släkten Bergström fanns Berith Bergström, som gjorde miniatyrmöbler under märket Nolbyn.
Ytterligare ett minne från Bosjön: i släkten Bergström fanns Berith Bergström, som gjorde miniatyrmöbler under märket Nolbyn. Foto: Lena Richardson
Teaterfakta

Sommarens föreställning

Dollar – en komedi med mörka bottnar är en komedi av Hjalmar Bergman.

Regi: Lena Engqvist Forslund

Scenograf: Ebba Forstenberg

Musikarrangemang: Anders Ortman

Aktörer: Bodil Carr Granlid, Magnus Wetterholm, Rune Jakobsson, Kajsa Ekström, Måns Hammarström, Lovisa Carlson, Caroline Rauf, Lasse Forss, Eva Haldert, Anton Hellberg, Neryse Klaassen, Alfred Stenegård Norr.

Spelperioden löper från 2 juli till 15 augusti och pjäsen spelas för maximalt 50 personer i taget.

Magnus Wetterholm föddes i Gyttorp, men bodde som ung i Karlstad innan teatern tog honom ut på en resa land och rike kring. Nu har han landat i Nora och Stadra.
Magnus Wetterholm föddes i Gyttorp, men bodde som ung i Karlstad innan teatern tog honom ut på en resa land och rike kring. Nu har han landat i Nora och Stadra. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

ArkitekturCarl Jan GranqvistHemma hosHistoriaHus och hemInredningKarlstadMagnus WetterholmMänskligtNoraStadraStadraTeaterTeaterVärmländska kulturhus

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.