Hoppa till huvudinnehållet

Åslund: Därför stannar jag i Färjestad

Publicerad:
Runt lunchtid på midsommarafton presenterades Per Åslund som Färjestadsspelare igen.
Runt lunchtid på midsommarafton presenterades Per Åslund som Färjestadsspelare igen. Foto: Håkan Strandman

På midsommarafton blev det klart, Per Åslund är återigen Färjestadsspelare.

För NWT berättar han om den långa förhandlingen, rekordjakten, nyfikenhet och tryggheten hemma i Karlstad.

– Färjestad har varit huvudspåret hela karriären egentligen. Vi trivs oerhört bra här och jag vill vinna här igen så det är klart vi ville vara kvar., säger han.

649 matcher blir 650 den 11 september när Färjestad gästar Växjö i SHL-premiären. Går allt som planerat kommer Per Åslund tangera Matthias Johanssons klubbrekord över flest grundseriematcher hemma den 23 oktober.

– Det är klart det är häftigt, det var inget man såg framför sig när man klev in här första gången. Samtidigt är det inget man tänker på, det viktigaste är att få vinna igen, säger Per Åslund.

När NWT når ”Åsa” har det gått ett par dagar sedan det nya tvåårskontraktet skrevs. Han kommer nu göra sin 15 och 16 FBK-säsong.

– Det var kul att det löste sig till slut, det känns superbra, säger han och lyfter tryggheten framför allt:

– Nu vet vi att vi kommer vara här två år till, man får inte den där osäkerheten under sommaren. Det känns bra för både mig och familjen.

Vad har varit det största ”orosmomentet” i förhandlingen?

– Laget fylldes på ganska fort och sen var det fullt. Det har kommit in många, men det har vi lagt bakom oss. Nu blickar vi framåt.

Hur har det varit för dig från det att säsongen tog slut fram tills det blev klart?

– Man vill ju alltid veta vad man ska göra, så klart. Att gå runt och vänta skapar frustration, det sliter på familjen när man inte vet vad man ska göra eller vart man ska spela. Det är framförallt det som varit det jobbigaste.

Påminner om guldåret

Den 14 april var det på dagen tio år sedan Färjestad senast vann guld. Från första guldet 1981 motsvarar det klubbens längsta guldtorka någonsin. Att få vinna med ”sin” förening igen fanns absolut som en morot för veteranen.

– Färjestad har varit huvudspåret hela karriären egentligen. Vi trivs oerhört bra här och jag vill vinna här igen så det är klart vi ville vara kvar.

Många har dragit paralleller mellan Färjestad anno 2021/22 och 2010/11, den stora hemvändarsäsongen. Åslund är inte helt främmande för liknelsen.

– Det känns superspännande, man spelar ju för att vinna och nu känns det som att vi har ett riktigt slagkraftigt lag på pappret. Nu gäller det bara att vi får ihop det på isen också.

– En kul grej är att många av de som kommit in har varit här förut. Det är en fördel, alla känner till dem och de känner klubben.

Dessutom finns det en potentiell återförening med de Åslund slog poängrekord ihop med, Linus Johansson och Victor Ejdsell.

– Vi spelade riktigt bra då, så varför inte. Vi får se vad ”Pennan” kommer fram till, det finns många spännande konstellationer.

Per Åslund och Victor Ejdsell firar ett mål ihop under säsongen de bildade kedja med Linus Johansson.
Per Åslund och Victor Ejdsell firar ett mål ihop under säsongen de bildade kedja med Linus Johansson. Foto: FREDRIK KARLSSON

”Stenhård konkurrens”

I samband med att han presenterades sa Åslund att det kommer bli tuffare träningar än någonsin när tre möjliga förstakedjor ska slåss om istiden.

Hur ser du på det?

– Konkurrensen kommer ju vara stenhård. Alla vill spela powerplay, alla vill ha många minuter på planen. Då gäller det att man visar det på träningarna, alla kommer behöva ligga på sitt yttersta för att få speltid och då kommer det bli bra drag automatiskt. Det går inte att slappna av.

Det man gör på träning gör man också på match?

– Så är det ju. Vi pratade om 2011, då hade vi fyra riktigt bra femmor och hög konkurrens – det kommer vi ha i år också.

Fortfarande nyfiken

Trots att han bara fyller 35 i augusti, en ålder som civilt inte är särskilt hög är hockeykarriären inne i de sista kapitlet – om än ett långt sådant.

Under tiden som övriga lagkamrater kört fys ihop har han själv testat crossfit för att hålla igång kroppen.

– Jag hoppade med Anders Holmberg på Crossfit Lifebox, det är en del hockeyspelare som kör där ute så jag hakade på, säger han och fortsätter:

– Vi hade Anders som fystränare för något år sedan så jag känner honom sedan tidigare och har sett hur de kör och det verkade intressant.

Det har blivit ett gäng sommarträningar, men ändå finns både en nyfikenhet och hunger kvar.

– Jag var nyfiken på att testa hans träning. Sedan är det alltid kul att träna i grupp, det blir enklare då.

Den nyfikenheten, gör den också att du fortfarande kan köra på?

– Ja det tror jag! Man har mycket kvar att lära och jag känner att jag fortfarande vill testa och pusha kroppen även fast man börjar komma upp i åren.

Läs mer:

HOCKEYPANELEN: De har värvat bäst – utvärdering av SHL-lagens silly season13 forwards kan bli 14: ”En av Europas bästa hockeyspelare”Bekräftat: Åslund klar för FBK

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyPer Åslund

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.