Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska stjärnorna kan snuvas på OS: ”Hoppades att allt skulle vara löst”

Publicerad:
Johan Garpenlöv kan tvingas klara sig utan NHL-förstärkning i OS om sju månader.
Johan Garpenlöv kan tvingas klara sig utan NHL-förstärkning i OS om sju månader. Foto: Anders Bjurö/TT

Planen att låta NHL-spelare delta i hockeyturneringen under OS i Peking nästa år kan vara på väg ner i papperskorgen.

NHL-kommissionären Gary Bettman flaggade nyligen för det på en presskonferens.

– Vi har verkliga bekymmer kring om det är vettigt eller inte för våra spelare att delta och för oss att stänga av (ligan) för ett OS-uppehåll, säger Bettman. enligt ESPN.

Joel Eriksson Ek och Jonas Brodin hyllades stort under den säsongen som två av de mest framträdande svenska spelarna i NHL.

Flera tunga experter menade att båda två har goda chanser att slå sig in i en svensk OS-trupp när spelen i Peking invigs i februari nästa år. Nu kan de däremot snuvas på OS-chansen.

På en presskonferens inför den första Stanley cup-finalen sa NHL-bossen Gary Bettman att man överväger att ställa in NHL-spelarnas medverkan i hockeyturneringen.

– Vi har verkliga bekymmer kring om det är vettigt eller inte för våra spelare att delta och för oss att stänga av (ligan) för ett OS-uppehåll, säger Bettman, enligt ESPN.

Vicekommissionären Bill Daly fyller i:

– Med den fortsatta osäkerheten kring viruset, och i och med att spelen arrangeras på andra sidan jorden är det nödvändigtvis inte ett idealt OS att åka till.

NHL-löst 2018

Första gången NHL tog ett OS-uppehåll och släppte iväg sina spelare till landslagen var Nagano-OS 1998. Sverige slutade då femma. Fyra år senare gick ett stjärnfyllt svensk landslag på en lika delar klassisk som historisk nit mot Belarus, dåvarande Vitryssland. Och i Turin 2006 krönte ”den gyllene generationen” sina karriärer med ett OS-guld.

Efter att ligan stoppat spelarna från PyeongChang-OS 2018 slöts en överenskommelse mellan ligan och spelarfacket NHLPA om OS 2022 och 2026.

Men den överenskommelsen garanterade inte att NHL-spelarna ska representera sina nationer i vinter-OS", skriver ESPN.

För att NHL-spelare i OS i Peking, som inleds om drygt sju månader, ska bli verklighet måste en rad frågor få svar. Till exempel gällande försäkringar, covid-19 och NHL:s eget spelschema för säsongen 2021–2022.

– Vi börjar nå en punkt där vi börjar bli oroliga över hur osäkerheten påverkar nästa säsong, säger Gary Bettman och fortsätter:

– Vi har redan passerat en punkt där vi hoppades att allt skulle vara löst.

Värmlänningarna Jonas Brodin och Joel Eriksson Ek har nämnts som potentiella namn i en NHL-kryddad svensk OS-trupp.
Värmlänningarna Jonas Brodin och Joel Eriksson Ek har nämnts som potentiella namn i en NHL-kryddad svensk OS-trupp. Foto: Paul Vernon

Garpenlöv vill se en lösning

För den svenska förbundskaptenen Johan Garpenlöv var en av de svenska NHL-stjärnorna som under tidigt 90-tal stoppades från OS-spel. När TT når honom tar han NHL-topparnas kommentarer med ro.

– För mig är det väl egentligen ingenting just nu med tanke på att de säger att de fortfarande håller på att förhandla, säger han till TT och fortsätter:

– Innan man har sagt nej helt tar jag inte så mycket på det som sagts, utan det handlar nog mer om att de håller på att förhandla fram och tillbaka.

Förhandlingarna sker mellan bland andra NHL, NHLPA, IOK och Internationella ishockeyförbundet (IIHF).

– Jag sitter ju inte i de här förhandlingarna, men jag gissar att det de förhandlar om just nu är förutsättningarna för ett OS och det ekonomiska i ett OS. Det är nog de delarna de håller på att prata om just nu – de ska få till ett avtal, säger Garpenlöv.

– Jag kan ju inte påverka besluten som tas, så då (om det blir ett nej) får man rätta sig efter det. Självklart tror jag hela hockeyvärlden vill se de allra bästa spelarna i ett OS, och vi hoppas alla att de ska komma överens. Men blir det inte så får man rätta in sig i ledet och göra det så bra man kan med de möjligheter man har.

Artikeltaggar

IshockeyJoel Eriksson EkJohan GarpenlövJonas BrodinNHLOSTre Kronor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.