Hoppa till huvudinnehållet

Nu öppnar Stadshotellets stora spasatsning

Publicerad:
Stadshotellets hotelldirektör Anna Björkenstam Wedberg visar upp den omtalade nya takpoolen på toppen av den nya spaanläggningen med en svårslagen utsikt över Karlstad. Foto: Tommy Andersson

På torsdag den 1 juli öppnar Stadshotellets nya spa i Karlstad. Det innehåller 45 rum, en avdelning med pool och behandlingsrum och den spektakulära takdelen med bar och pool där utsikten över stan är svårslagen.

– Den platsar både i London och New York, säger Fredrik Thorsvret.

Han är regionchef för Elite hotels.

Det var i april 2019 som spaden sattes i marken för hotellkedjans storsatsning på ett helt nytt spa i centrala Karlstad. Nu är 130-miljonersbygget färdigt. Ja, hotellrummen var det premiär för i påskas, men på torsdag öppnar även själva spaanläggningen.

När NWT är på besök pågår de sista förberedelserna. Det monteras och inreds, städas och fejas.

– Vi har haft en del leveransförseningar på grund av pandemin, men vi jobbar på hårt och på torsdag är allting klart, lovar hotelldirektören Anna Björkenstam Wedberg.

Spaanläggningen innehåller bland annat ett hamam, upplevelseduschar, bastuar och behandlingsrum.
Spaanläggningen innehåller bland annat ett hamam, upplevelseduschar, bastuar och behandlingsrum. Foto: Tommy Andersson

Karlstad blir det andra Elite-hotellet i Sverige efter Palace hotel i Stockholm som får ett eget spa och ägaren Bicky Chakraborty som köpte Stadshotellet i Karlstad 1984 har noga följt bygget.

– Han var här förra måndagen och var väldigt nöjd med det färdiga resultatet. ”Jag måste sitta här en stund och njuta”, sade han och tittade ut över älven, berättar Anna Björkenstam Wedberg.

Anna Björkenstam Wedberg serveras en drink av Jenny Heed som är spaansvarig.
Anna Björkenstam Wedberg serveras en drink av Jenny Heed som är spaansvarig. Foto: Tommy Andersson

Just närheten till Klarälven är väldigt tydlig i spaanläggningen. Från den stora poolen som ångar av sitt 38-gradiga vatten där 20 personer åt gången får bada är närheten till Klarälven mycket tydlig.

– Här kan man njuta av massagestrålar och här borta har vi vårt hamam och här finns även ångbastu, en riktig finsk torrbastu, svallvågsdusch och upplevelsedusch.

– Och i anslutning har vi två stycken dubbelbehandlingsrum, berättar Jenny Heed som är spaansvarig och en av åtta personer som kommer att arbeta i spadelen som ska ha öppet alla årets dagar och där man kan njuta av mat och dryck.

Från poolen i markplanet i spaavdelningen har man fin utsikt över Klarälven.
Från poolen i markplanet i spaavdelningen har man fin utsikt över Klarälven. Foto: Tommy Andersson

Anna Björkenstam Wedberg berättar att bokningarna har börjat strömma in till spaanläggningen.

– Många har saknat ett spa i Karlstad och dessutom möjligheten att kunna njuta av något sådant under pandemin.

– Vana spa Karlstad blir namnet på vårt spa och vana betyder skog på sanskrit, en anknytning till ägaren Bicky Chakraborty som är född i Indien.

Det finns både en torrbastu och en ångbastu bredvid hamamdelen.
Det finns både en torrbastu och en ångbastu bredvid hamamdelen. Foto: Tommy Andersson

Utbyggnaden av Stadshotellet - lagom till årets 150-årsjubileum - är på sammanlagt cirka 2 400 kvadratmeter i fyra plan och det är takterrassen som gör att spaanläggningen verkligen sticker ut.

Här uppe är utsikten magnifik över bland annat Klarälven, Karlstads teater och kvarteret Almen.

– Det är en helt grym plats. Det här läget med takpoolen och baren platsar både i London och New York. Det håller högsta internationell klass, säger Fredrik Thorsvret.

”Jag hade inte ens kunnat föreställa mig att det skulle bli så bra och vi tror förstås att många vill njuta av den här utsikten”, säger Anna Björkenstam Wedberg.
”Jag hade inte ens kunnat föreställa mig att det skulle bli så bra och vi tror förstås att många vill njuta av den här utsikten”, säger Anna Björkenstam Wedberg. Foto: Tommy Andersson

Laila Bergkvist, inredare på AB Gunnar Svensson som är på plats och genomför de sista arbetena håller med.

– Det här ett av stans bästa lägen. Bassängen och älven skapar en väldigt fin miljö, säger hon.

70 personer får plats samtidigt på takterrassen. Platserna måste bokas i förväg.
70 personer får plats samtidigt på takterrassen. Platserna måste bokas i förväg. Foto: Tommy Andersson

Anna Björkenstam Wedberg tittar förtjust ut över takytan.

– Jag hade inte ens kunnat föreställa mig att det skulle bli så bra och vi tror förstås att många vill njuta av den här utsikten. 70 personer får plats här åt gången och det är framför allt spagäster som den är tänkt för.

– Men finns det lediga bord här uppe är det bara att boka bord. Det behöver man inte köpa någon spaentré för. Takpoolen kommer att vara öppen året runt medan baren kommer vara i gång från vår till höst, säger hon.

De som besöker takterrassen kan bland annat blicka ut över Klarälven, Karlstads teater och kvarteret Almen, konstaterar Anna Björkenstam Wedberg.
De som besöker takterrassen kan bland annat blicka ut över Klarälven, Karlstads teater och kvarteret Almen, konstaterar Anna Björkenstam Wedberg. Foto: Tommy Andersson

Hotellets försäljningschef Sofia Steen konstaterar att man nu satsar på många konferensbokningar.

Trädgården är namnet på Stadshotellets nya innergård där man både kommer att kunna äta och spela boule. Räckena har återanvänts från gamla Terrassen.
Trädgården är namnet på Stadshotellets nya innergård där man både kommer att kunna äta och spela boule. Räckena har återanvänts från gamla Terrassen. Foto: Tommy Andersson

– Vi kombinerar dem med en spavistelse och intresset är redan stort från många företag. Vi erbjuder våra kunder även att äta i vår nyupprustade trädgård på innergården där man bland annat kan spela boule och ha förmingel.

– I höst ska vi satsa på att ha julgranar, tomtar och servera glögg där.

Artikeltaggar

Anna Björkenstam WedbergBicky ChakrabortyElite HotelsFredrik ThorsvretFritid och livsstilTingvallastaden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.