Kriminella gäng breder ut sig

Ledare
PUBLICERAD:
För en lägenhet på Strandvägen i Stockholm får man betala över 100 000 kronor per kvadratmeter. Men att ta över gatan utanför kostar ingenting.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Vi har varit alldeles för passiva och låtit kriminella gäng ta över förorterna. Nu har de även flyttat in i Stockholms absoluta finrum - den kilometerlånga esplanaden Strandvägen. Om gängen är en plåga för eliten som bor där, är det ingenting mot vad människor i utsatta områden tvingas leva med.

En intervju med Göteborgspolisen Ulf Boström har väckt stor uppmärksamhet. När Boström för Sveriges Television (27/6) berättade om hur kriminella nätverk tar över förorterna, kunde han inte hålla tillbaka tårarna.

Boström som är integrationspolis, beskrev hur småföretagare med invandrarbakgrund utpressas av gäng som kräver beskyddarpengar. Den stackars frisören, krögaren eller butiksägaren har bara två val – betala eller få sitt liv fullständigt sönderslaget.

De få som anmäler kan inte räkna med att polisen ska kunna hjälpa dem. Gängen och de släktbaserade nätverken har ögon och öron överallt.

Han utvecklade senare sitt resonemang: "Tar man väck polisen i 30 år så är det klart att andra tar till sig makten, med andra lagar och regler" (TT 27/6).

Att denna kriminalitet under så många år fått växa sig allt större, är en skam för rättssamhället. Och ett svek mot de som bor i utsatta områden.

Vi har alla mött dem – människorna med utländsk bakgrund som driver en kiosk, pizzeria eller tobaksbutik. Ofta har de öppet från tidig morgon till sen kväll. Semesterstängt är det nästan aldrig. Det är så ovärdigt att dessa personer som kämpar för att på egen hand försörja sig själva och sina familjer, ska behöva förnedras av gangsters.

Frånvaron av poliser är naturligtvis en bidragande faktor. Men lika viktig är det utanförskap – ekonomiskt, språkligt och kulturellt – som för varje år vuxit sig allt större. Ur detta utanförskap har destruktiva normer fått näring.

Plötsligt ser vi situationer som den i Borås, där runt hundra personer ur två olika grupperingar med kopplingar till stadens narkotikahandel drabbade samman i ett våldsamt upplopp (Expressen 24/6). När Sveriges Television nästa dag var på plats för att rapportera, blev journalisterna hotfullt konfronterade mitt framför ögonen på polisen.

När en polis på plats sa åt en av de maskerade männen att ändra sitt tonläge, svarade han: "Jag pratar med vilken ton jag vill. Du kan inte göra ett skit åt saken" (SVT 23/6).

Så talar en person som anser att han äger förorten. Så talar en person som inte accepterar att svensk lag gäller i svenska städer. Det är en skrämmande respektlöshet.

Kanske krävdes det att gängens asociala dominansbeteende skulle sprida sig från förorterna, för att vissa skulle vakna. I Stockholm har Strandvägen – en av huvudstadens mest exklusiva adresser – på sistone börjat intas av gäng som bland annat ägnar sig åt knarkaffärer och kör bilrace mellan Dramaten och Djurgårdsbron (Mitti 31/5).

Till Aftonbladet (19/6) säger ordföranden för stadsdelsnämnden Andrea Hedin att hon vill ha en ökad polisnärvaro och väktare som patrullerar i området. Det kommer hon säkert att få.

Problemet är naturligtvis att gängen kommer att flytta vidare. Kanske till någon förort där polisen knappt syns till. Där kan de om de så önskar ägna sig åt narkotikahandel eller åt att terrorisera hederliga småföretagare. Åtminstone till dess att vi på allvar sätter ned foten.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.