Efter femåringens död: Då kan vårdbolagets utredning bli klar

Publicerad:
HVB-hemmet Prästgården i Hagfors Foto: Humana

Snart kan viktiga uppgifter om femåringens död nå allmänheten. Internutredningen om den tragiska händelsen i Hagfors väntas bli klar nästa vecka, enligt Humanas presschef.

Några dagar efter att femåringen försvann från Plateas HVB-hem i Hagfors och senare hittades död, inledde Humana, som äger Platea, en egen utredning av händelsen.

Den utredningen kan bli klar nästa vecka. Det berättar Patrik Silverudd, presschef på bolaget Humana, till NWT.

– Det går framåt, jag hoppas på att utredningen blir klar nästa vecka, säger han.

Humana har tidigare sagt att de ska göra allt vad de kan för att ta reda på hur denna tragiska händelse kunnat uppstå, för att undvika att något liknande händer igen.

Därför satte de igång den Lex Sarah-utredning som nu väntas bli klar nästa vecka. Det har gått två veckor sedan den femåriga pojken hittades drunknad i Uvån i Hagfors.

Humana: ”Vi ska vända på varenda sten”

”Väldigt mycket material”

– Vanligtvis tar det 1-2 månader, oftast två, för sådana här utredningar att bli klara. Det bästa vore ju om allt vore klart redan men det tar sin lilla tid, säger Silverudd.

– Det är väldigt mycket material att gå igenom med intervjuer, journaler och så vidare. Ett samtal med en person kan röra sig om kanske åtta sidor, det måste gås igenom, säger han. Vi har åtminstone fyra personer som jobbar på den här utredningen.

Andra viktiga uppgifter

Det är inte bara uppgifter som är direkt kopplade till femåringens död, som kommer att finnas med i utredningen, menar Silverudd.

– Det kan finnas andra viktiga uppgifter som kan vara intressanta för allmänheten men som inte formellt kommer ingå i Lex Sarah-utredningen. Målet är att dessa också ska redovisas i samband med att Lex Sarah-utredningen blir klar, säger han.

Någon gång nästa vecka väntas alltså utredningen bli klar.

Samtidigt pågår en polisutredning samt en utredning av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Det finns i nuläget inga uppgifter om när dessa utredningar väntas bli klara.

HVB-hemmen ska vara stängda på torsdag: ”Flera olika utredningar pågår samtidigt”Pappan efter femåringens död: ”Jag bad dem om en enda sak”

Artikeltaggar

HagforsHumanaHVB-hemIvoLex SarahNyheterPlateaVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare