Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska stuntmannen: "Skjuter vilt omkring mig"

Publicerad:
Stuntmannen Alexander Lindman från Forshaga som Robert Pinkerton.
Stuntmannen Alexander Lindman från Forshaga som Robert Pinkerton. Foto: Lizette Nilsson

Den värmländska stuntmannen Alexander Lindman kliver in i vilda västern med sheriffstjärna och revolver.

Scenen är 80 meter lång och mestadels täckt av sand, Alexander Lindman och hans kollegor gör fem shower på den småländska nöjesparken High Chaparral varje dag.

– Jag jagar skurkligan The Wild Bunch, förklarar Alexander Lindman när han ringer upp under en ledig dag.

Han gestaltar Robert Pinkerton, son till skotten Allan Pinkerton som emigrerade till USA och kom att starta en av de första detektivbyråerna under 1800-talets mitt.

– Det pangar och exploderar runt omkring mig mest hela tiden, säger han och berättar att revolvrarna som används är laddade med lösplugg. De innehåller ingen kula, bara krut. De låter dock lika högt som "riktig" ammunition.

– Det här är mitt tredje år här. Tidigare har jag varit Zorro och ett år hoppade jag fritt från det högsta tornet på hela området dagligen.

Alexander Lindman har tidigare arbetat med bland andra Dolph Lundgren och Kjell Bergqvist.
Alexander Lindman har tidigare arbetat med bland andra Dolph Lundgren och Kjell Bergqvist. Foto: Carl Edlom

En komprimerad westernfilm

Han trivs med livet som skjutglad sheriff.

– Det är väldigt kul! Just mixen av adrenalin som kommer med det fysiska i att skjuta och jaga tillsammans med att spela teater – det är en underbar kombination.

Han beskriver föreställningen som en komprimerad westernfilm av klassiskt snitt.

– Utomhusteater är väldigt speciellt. Särskilt i dessa tider med pandemin. Själva området är väldigt stort, det ryms 3 000 i publiken bara framför vår scen i normala fall. Nu är det betydligt färre såklart.

Tidigare har Alexander Lindman berättat för NWT:s läsare om jobb han gjort tillsammans med bland andra Dolph Lundgren och Kjell Bergqvist. Rollen som Pinkerton gör han i ytterligare några veckor, sedan väntar Stagefight och cirkus-workshops i Karlstad under slutet av juli.

– Då ingår jag i gruppen Narrarna, säger Alexander.

Gycklargruppen Narrarna bildades redan när han gick på högstadiet, där ingår även hans bror Daniel. Efter en lång tid av overksamhet njuter nu Alexander av att hjulen åter så smått börjar rulla.

– Att få starta upp igen efter 18 månader utan teaterjobb med ett stort pang i vilda västern – det känns underbart. Jag har varit så svältfödd på detta! Nu kan jag både skjuta vilt omkring mig och falla snyggt samtidigt, avslutar han med ett leende.

Från Västanå Teater till Dolph Lundgren med Forshagas scenbröder

Artikeltaggar

ÄventyrFilmKarlstadKjell BergqvistNöje/KulturNöjesfältTeaterUSA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.