Hoppa till huvudinnehållet

Sökes: Knasiga träd runt knuten

Publicerad:
Träd som ser ut att kärleksfullt slingra sig runt varandra, ser ut att äta upp varandra, träd som ser ut som figurer eller växer på ovanliga sätt. Överallt i skogen finns det träd som ser annorlunda ut.
Träd som ser ut att kärleksfullt slingra sig runt varandra, ser ut att äta upp varandra, träd som ser ut som figurer eller växer på ovanliga sätt. Överallt i skogen finns det träd som ser annorlunda ut. Foto: Ulrika Lagerlöf/Skogssällskapet

Var i Värmland finns de knasigaste träden?

Har du koll på en märklig trädstam eller någon udda förgrening, ta en bild och lägg ut på sociala medier med hashtaggen ”knasigaträd”.

Det är stiftelsen Skogssällskapet som vill uppmärksamma skogens mångfald och ber allmänheten om hjälp för att hitta de mest särpräglade träden i Värmland.

– Det är dags att uppmärksamma alla krokiga, knöliga och knasiga träd. Eftersom de har lågt virkesvärde lämnas de ofta vid avverkning som så kallade "evighetsträd" för att gynna den biologiska mångfalden, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet, i ett pressutskick.

Och fortsätter:

– Skogssällskapet vill göra Sveriges skogar rikare och bidra med ökad kunskap om skogens alla värden. Därför vill vi nu uppmuntra värmlänningarna att spana efter knasiga träd när de vistas i skog och mark i sommar, säger Karin Fällman Lillqvist.

Så bidrar du:

Dela en bild på det knasiga trädet i sociala medier tillsammans med en beskrivning av var trädet finns, senast den 31 augusti. Tagga bilden med #knasigaträd.

En vriden trädstam.
En vriden trädstam. Foto: Camilla Blomsther/Skogssällskapet

Så uppstår knasiga träd

1. Ofta finns knasiga träd i närheten av hagmarker. De kan i ung ålder ha blivit betade av djur så att trädet skickat upp flera nya toppskott och därför till slut fått flera stammar.

2. Trädet kan växa in i metallföremål, som taggtråd eller hästskor, så att märkliga formationer bildas.

3. Trädet kan ha genetiska defekter som får det att krypa fram efter marken i stället för att växa uppåt.

Artikeltaggar

Djur och naturSkogTrädVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.