Hoppa till huvudinnehållet

Ny studie: Allt fler ogillar varg

Publicerad:
Vargen möter allt större motstånd i landet, även om en klar majoritet fortfarande är positiv till att rovdjuret finns.
Vargen möter allt större motstånd i landet, även om en klar majoritet fortfarande är positiv till att rovdjuret finns. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Skillnaderna mellan stad och land är tydliga i varg-frågan.

– Man har verkliga erfarenheter på landsbygden, jämfört med stadsborna, säger en av forskarna bakom en ny studie som kartlägger svenskarnas attityder mot rovdjur.

Svenskarna har blivit mer negativa mot vargen. År 2004 var 74 procent av befolkningen positiva till att varg finns i Sverige. I dag är siffran nere på 69 procent, visar en ny rapport av Sveriges lantbruksuniversitet, rapporterar P4 Dalarna.

Skillnaderna mellan länen är stora. I Stockholm är 79 procent positiva till vargens existens – i Dalarna är siffran 55 procent.

– Det är en stor skillnad mellan stad och land, och det handlar ju också om att man har verkliga erfarenheter på landsbygden, jämfört med stadsborna som har en teoretisk varg i närheten, säger Sabrina Dressel, en av forskarna bakom studien, till P4 Dalarna.

Det är fjärde gången sedan 2004 som SLU publicerar en rapport om svenskarnas attityder och åsikter om rovdjuren björn, varg, lodjur, järv och kungsörn.

De län som det har gjorts rapporter om är Dalarna, Västerbotten och Norrbotten. Det finns även en nationell rapport. Alla rapporter kan du hitta här.

Artikeltaggar

Dalarnas länForskningNyheterRovdjurSLUSveriges RadioVargar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.