Sedan 2017 har närsjukvården utvecklats i drygt tio kommuner. Nu vill Värmandssamverkan att alla Värmlands kommuner ska ha ett mobilt närsjukvårdsteam. De vill också se att fler närvårdsenheter öppnar i länet.
Närsjukvården är ett samarbete mellan Region Värmland och länets kommuner.
– Det här är ett klockrent exempel på hur man får bort de organisatoriska mellanrummen där både anhöriga och patienten själv alltid hamnar i kläm, säger Marianne Utterdahl (SiV) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Två närvårdsenheter
Närvårdsenheter finns i dag på två platser, Säffle och Kristinehamn som har 16 vårdplatser vardera.
– De är till för de patienterna som inte längre behöver specialistsjukhusets resurser men däremot behöver de mer vård än vad de kan få på ett korttidsboende i kommunens regi eller i hemmet.
Värmlandssamverkan vill utreda möjligheten att öppna upp en alternativt två närvårdsenheter till i samverkan med kommunerna.
Var de kan placeras är än så länge inte bestämt, men utvecklingsplanen från 2015 föreslår Filipstad som tredje kommun och Sunne som fjärde kommun.
– Det blir förvaltningens uppdrag att utreda var de kan göra mest nytta. De får titta på hur befolkningsstrukturen ser ut i dag och återkomma med förslag. Vi behöver ha dialog med kommunerna också.
Mobila sjukvårdsteam
Man vill också införa mobila sjukvårdsteam i hela Värmland.
– 10 och en kvarts kommun av 16 tycker inte vi räcker utan vi vill se hela Värmland. Vi vill gärna se ett samarbete mellan närsjukvårdsteamen och närsjukvårdsavdelningarna kan göra något tillsammans så att det blir ännu bättre, säger Marianne Utterdahl.
Här finns de mobila närsjukvårdsteamen
2017 fick Arvika, Eda och Årjäng ett mobilt närsjukvårdsteam som utgick från Arvika sjukhus.
Senare delen av 2017 infördes ett team i Norra Värmland; Torsby Hagfors, Sunne och Munkfors.
På gång i östra Värmland: Filipstad, Kristinehamn och Storfors.
En del av Karlstad har närsjukvårdsteam som utgår från en vårdcentral.