Hoppa till huvudinnehållet

Elsparkcyklarna tar fart: ”Man behöver inte bil”

Publicerad:
Espen Rönneberg, Johanna Davidsson och Oscar Perman från Ryde har skapat sparkcykelkonkurrens i Karlstad.
Espen Rönneberg, Johanna Davidsson och Oscar Perman från Ryde har skapat sparkcykelkonkurrens i Karlstad. Foto: Tommy Andersson

På midsommarafton dök de gröna elsparkcyklarna upp i Karlstad. Sedan dess har över 3000 personer tagit sig en tur.

– Det här är framtiden, säger Espen Rönneberg, en av ägarna till Ryde.

I storstäderna har de färgglada sparkcyklarna blivit en del av stadsbilden. Under sommaren kom de till Karlstad och står nu som prunkande blommor på gator och torg.

Företaget Easyscooters, vars svarta sparkcyklar har funnits i staden en tid, har fått konkurrens. Ryde är ledande i Norge och har nu korsat gränsen för att nå Karlstadsborna.

Så tycker Karlstadsborna om el-sparkcyklar

– Biltrafiken måste minska och elsparkcyklarna är en del på vägen för att få användningen av personbilar att minska på riktigt. I Norge ser vi redan en reell skillnad, säger Espen Rönneberg.

Tanken är att sparkcyklarna ska bli ett miljövänligt substitut för personbilar och ett komplement till kollektivtrafiken.

– Tar man sparkcykeln till och från bussen eller tåget behöver man kanske inte ha bil alls, fortsätter han.

Ny teknik

Med en ny teknik för batteriladdning där företaget tar ett batteri över axeln och åker ut till den sparkcykel som är urladdad kan arbetet effektiviseras och bli mer miljövänligt.

Förr behövde sparkcyklarna hämtas med bil för att ställas på laddning över natten, nu tas batterierna till sparkcyklarna.
Förr behövde sparkcyklarna hämtas med bil för att ställas på laddning över natten, nu tas batterierna till sparkcyklarna. Foto: Tommy Andersson

– Det har hänt mycket sedan de första lanserades. Levnadstiden för en sparkcykel då var en till två månader, sedan slängdes de. De här håller i fem år.

På midsommarafton ställde Ryde ut 150 elsparkcyklar. Redan första dagen gjordes 629 resor och totalt har över 3000 kortare resor gjorts. Trots deras popularitet finns det också många kritiska röster.

Vissa menar att de står i vägen och kan leda till olyckor, vad tänker ni om det?

– Det finns absolut en poäng i kritiken. I Stockholm ser man ju det problemet till exempel, men det handlar främst om att vi måste ta vårt ansvar. Dels måste vi se till att de som använder sparkcyklarna förstår var och hur de ska parkera på ett säkert sätt men också att vi inte ska ha fler sparkcyklar än vad vi kan hantera. Ansvar, antal och dialog helt enkelt, säger Espen Rönneberg

Välkomnas av Kommunen

Petter Tågerud, trafikhandläggare på Karlstads kommun, berättar att konkurrensen kommer att tätna ytterligare, fler leverantörer håller på att etablera sig i Karlstad.

– Det är fler företag som verkar tro på det här och det välkomnar vi, all företagsverksamhet som etablerar sig i staden tycker vi är positivt. Vi är glada att folk vill vara i Karlstad.

Vissa platser, exempelvis stadsträdgården, ska vara fria från både cyklar och elsparkcyklar och för att allt ska rulla på håller Kommunen en dialog med företagen som etablerar sig.

– Det finns vissa ordningsregler som behöver följas men vi håller en dialog med företagen.

Sparkcyklarna har en maxhastighet på 20 km/h men den begränsas beroende på vart i staden man åker.
Sparkcyklarna har en maxhastighet på 20 km/h men den begränsas beroende på vart i staden man åker. Foto: Tommy Andersson

Kommunen hyr ju ut cyklar, kan Solacykeln bli Solascootern om intresset fortsätter att växa?

– Vi har inte planer på det nu men vi vill ju vara den fossilfria cykelstaden så det är absolut någonting att tänka på.

Artikeltaggar

BilCyklarElfordonKarlstadKarlstads kommunKlimatKollektivtrafikNyetableringarPetter TågerudTransport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.