Bubbel från Byrån: Kraschlandad aktivism

Publicerad:
En aktivist från Greenpeace kraschlandade med fallskärm under EM-matchen i fotboll mellan Tyskland och Frankrike. Foto: Alexander Hassenstein

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Gazprom fick inte ens en liten arg vinkning, noterar Byrån.

När en aktivist från Greenpeace kraschlandade med fallskärm under EM-matchen i fotboll mellan Tyskland och Frankrike gjorde budskapet detsamma. På fallskärmen fanns budskapet "kick out oil", som var riktat mot bilföretaget Volkswagen som sponsrade evenemanget. Men ryska naturgasföretaget Gazprom, vars reklamskylt visats flitigt under matcherna, fick inte ens en liten arg vinkning från aktivisten. Kanske är det inte så konstigt med tanke på att tyska Greenpeace tidigare ertappats med att sälja naturgas för att finansiera den egna verksamheten.

Wokeglass mot barnagråt

Kombinationen Västsverige och den amerikanska ursprungsbefolkningen är inne i ett förändringsskede. Ishockeylaget Frölunda ska göra om sitt klubbemblem, och nu meddelar västsvenska glasstillverkaren Triumf glass att en av deras glassorter ska få en ny förpackning. Däremot ska namnet "Sitting Bull" få vara kvar. Företagets marknadschef berättar för SVT (21/6) att de fått brev från upprörda barn som inte ville gå miste om sin favoritglass. Kanske har den identitetspolitiska vågen här mött sin brytpunkt i gråtande barn.

För dyr demokrati

Så snart det började talas om extra val lämnade Valmyndigheten plikttroget ut en kostnadskalkyl. Det skulle kosta ungefär 400 miljoner kronor. Siffran har dock triggat snålhetsreflexen hos somliga, som menar att det blir alldeles för dyrt. Byrån välkomnar förvisso inställningen att staten ska hålla hårt i sina pengar. Men nog lär det finnas mer än en handfull kostsamma reformer och onödiga myndigheter som står före i kön, innan vi avvecklar demokratin av kostnadsskäl.

Flykten från Stockholm

Allt fler flyttar från Stockholm, och nu börjar politikerna bli oroade. Region Stockholm vill nu ha regeringens stöd för att motverka trenden. Tilltaget är aningen märkligt, eftersom regeringen av allt att döma har ansträngt sig i flera år för att gynna ett liv i storstaden. Regionen får nog gå direkt till mer drastiska åtgärder för att kamouflera Stockholm så att det blir mer likt resten av landet. Som tur är ligger exempelvis tunnelbanan redan under jord.

L går oväntat framåt

En regeringskris var kanske inte det som Liberalerna mest längtade efter. Men inget ont som inte har något gott med sig. Krisen tycks äntligen ha fått riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl att säga upp sin riksdagsplats. Hon lämnade Liberalerna 2019 men har fortsatt som politisk vilde. Hennes besked har mötts av hyllningar från Liberalernas partiledning. Vilket är förståeligt då detta riskerar att bli sista gången partiet vinner tillbaka några mandat.

Svenska Nyhetsbyrån

Artikeltaggar

Bubbel från ByrånFotbolls-EMGreenpeaceLiberalernaSigneratValmyndigheten

Läs vidare