Alf Folmer –100-åringen med ständigt nya idéer

Publicerad:
Alf Folmer har alltid kameran med sig. Hans fotointresse väcktes när han fick en kamera i konfirmationspresent av sin pappa. Foto: Privat

Han kallar sig själv för arkitekt, fotograf och globetrotter.

Den 29 juni fyller Alf Folmer 100 år men det betyder inte att han vill slå sig till ro. Tvärt om.

– Idéerna formas hela tiden i tanken, men det är tråkigt att man inte orkar lika mycket som tidigare. Åldern tar ut sin rätt, säger han.

Sedan några år tillbaka håller han på att skriva sin nästa biografi, och om han själv får bestämma kommer det också att bli fler artiklar i varierande ämnen.

– Jag har haft ett bra liv och ett lyckligt äktenskap, berättar han.

Skulle man skildra allt Alf Folmer hunnit med i tv-serieform blir det åtskilliga säsonger.

Föddes i Östra Ämtervik

Han föddes i Östra Ämtervik 1921. Året därpå flyttade han och mamman närmare pappan som var norrman och valfångare. De slog sig ner i Oslo som då fortfarande hette Kristiania, i stadsdelen Rødeløkka.

Familjebild från en vandring i Nordkap.
Familjebild från en vandring i Nordkap. Foto: Privat

1935 fick Alf en kamera i konfirmationspresent av sin pappa, sedan dess har fotografering varit hans största fritidsintresse.

Under sina många resor runt om i världen har kameran varit en ständig reskamrat. Han har haft flera fotoutställningar, bland annat i Stockholm, Oslo och Karlstad. 2019 kunde värmlänningarna se hans bilder på utställningen Tre supermakter – människor och miljöer i USA, Sovjet och Kina på Värmlands museum.

Han har fotograferat under sina resor över hela världen. Här är en bild från ett besök i Sovjetunionen.
Han har fotograferat under sina resor över hela världen. Här är en bild från ett besök i Sovjetunionen. Foto: Privat

Undkom döden

Efter skolan började han som snickarlärling. Han uppmärksammades av den norske arkitekten Odd Brochmann och började utbilda sig till möbelarkitekt. Sedan kom kriget och tyskarna skickade Alf till arbetsläger i Finland och Berlin. Väl tillbaka i Norge hjälpte han motståndsrörelsen genom att dela ut Göteborgs handels- och sjöfartstidning som var förbjuden i det tyskockuperade landet. Han blev påkommen och med bara några timmars marginal lyckades han undkomma en säker död och fly till Sverige. Han berättade nyligen i två artiklar i NWT om den dramatiska flykten till Sverige och hur han återvände till Norge från de tyska arbetslägren med båten Donau som även fraktade judar mot Förintelsen.

Han tvingades fly till Sverige när nazisten avslöjade honom
Alf Folmer arbetade sex månader hos den världskända arkitekten Le Corbusier i Paris.
Alf Folmer arbetade sex månader hos den världskända arkitekten Le Corbusier i Paris. Foto: Privat

Le Corbusier

I Stockholm fortsatte han sina studier till möbel- och inredningsarkitekt för att sedan samarbeta med en rad kända namn, bland andra textilpionjären Elsa Gullberg och formgivaren Bruno Mathsson. Via honom kom han i kontakt med Fred Forbát, känd från Bauhausskolan i Tyskland. I Sverige arbetade Forbát med stadsplanering och Alf började på hans arkitektkontor på HSB i Stockholm. Via kontakter fick Alf året därpå chans att arbeta sex månader hos Le Corbusier i Paris. Åter i Sverige vidareutbildade han sig inom arkitektur och stadsplanering.

Under sitt yrkesliv har Alf Folmer ritat stadsplaner för en mängd svenska städer och orter, bland annat Grums, Karlstad, Vålberg och Gräsmark i Värmland.

1951 gifte sig Eva och Alf i Dammark, två gånger. Först i Svenska kyrkan och några dagar senare i den Liberala katolska kyrkan på Lolland. Vigselförrättare var den danske biskopen Otto Wiking.
1951 gifte sig Eva och Alf i Dammark, två gånger. Först i Svenska kyrkan och några dagar senare i den Liberala katolska kyrkan på Lolland. Vigselförrättare var den danske biskopen Otto Wiking. Foto: Privat

Hittade kärleken

Kärleken hittade han där allt en gång började, i Östra Ämtervik. En sommardag 1949 stod hon där, Eva, som var hushållslärare från Kristinehamn. Paret blev blixtförälskade och fick över 60 lyckliga år och fyra barn tillsammans.

De förlovade sig i Boden 1950. Den 5 juli året därpå gifte de sig i hemlighet i Svenska kyrkan i Köpenhamn, och en gång till, några dagar senare, i den Liberala katolska kyrkan.

Hösten 1951 flyttade familjen till Göteborg och senare till Karlstad där Alf arbetade hos arkitekterna Havstad-Hollström-Lindell

Så småningom längtade de tillbaka till Stockholm. Eva fick jobb som hushållslärare och Alf arbetade under en lång period på stadsbyggnadskontoret innan han startade eget – ARKAB Arkitektur.

Huset i Saltsjöbaden var han med och byggde själv. Här har han bott i snart 70 år.
Huset i Saltsjöbaden var han med och byggde själv. Här har han bott i snart 70 år. Foto: Privat

Bok om uppväxten

Alf Folmer har även planerat fritidsområden på Dominica, Cap Verde och Sri Lanka. Han har rest över hela världen, hållit föredrag om arkitektur och träffat alla dåtidens ledande arkitekter.

Samtidigt har han inte glömt sin uppväxt i Oslo. 2016 utkom hans första biografi "Gutten fra Sjokoladefabrikken". Den fick stor uppmärksamhet i Norge och 2019 blev Alf inbjuden till te på slottet i Oslo.

– Jag hade drottningen som bordsdam. Det var en stor upplevelse.

Alf Folmer fyller 100 år tisdagen den 29 juni. Lördagen den 3 juli blir det kalas med barn och barnbarn hemma i villan i Saltsjöbaden.

Alf Folmer, 99, om livet i hemmakarantänÖstemtingen Folmer fick dricka te på slottet

Alf Folmer

Ålder: Fyller 100 år 29 juni

Född: Östra Ämtervik, uppväxt i Oslo.

Bor: Saltsjöbaden sedan 69 år. Villan, som var Europas första hus i glasfiberarmerad plast som fasadmaterial, har han byggt själv.

Familj: Barnen Maria, undersköterska, Anna, marknadsekonom, Marcus, fastighetsmäklare och Michael, fotograf. Dessutom finns fyra barnbarn: Johanna, Niklas, Christian och Carl.

Så ska han fira 100-årsdagen: Den 3 juli blir det kalas med barn och barnbarn i villan i Saltsjöbaden den.

Artikeltaggar

Alf FolmerArkitekturFamiljÖstra ÄmtervikSaltsjöbaden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare