Hoppa till huvudinnehållet

13 forwards kan bli 14: ”En av Europas bästa hockeyspelare”

Publicerad:
Efter en hektisk vår där Peter Jakobsson byggt en av de, på pappret, starkaste FBK-upplagorna i mannaminne menar han att det nu blir lite lugnare.
Efter en hektisk vår där Peter Jakobsson byggt en av de, på pappret, starkaste FBK-upplagorna i mannaminne menar han att det nu blir lite lugnare. Foto: Tommy Andersson

Midsommaraftonen bjöd på en efterlängtad spelarpresentation: Per Åslund är klar för två nya år i Färjestad BK. Samtidigt meddelade klubben att Olle Lycksell gjort sitt och lämnar.

För Färjestads del innebär det att man inför semestern står på 13 forwards. 13 som kan bli 14 om rätt namn dyker upp.

– Då gör vi allt för att få in honom, utan tvekan, säger Peter Jakobsson.

Följetongen Per Åslund drog ut på tiden även i år, om än betydligt mindre än för ett år sedan. Dessutom är det klart att Kilssonen är FBK-spelare i två år framåt.

För bara någon vecka sedan såg det fullt ut, men efter att Jacob Nilsson lämnade för Frölunda för knappt två veckor sedan och Olle Lycksell för Växjö fick Jakobsson in veteranen.

– Vi hade en delad syn på dem som offensiva spelare, vi såg dem som det och de såg sig själva som det. Nu har vi fyllt på ganska mycket just där och det blev trångt. Då fick vi göra de rockaderna, säger Jakobsson.

Tidigare har det pratats om 14 framåt, står ni kvar där?

– Just nu andas vi, tar en liten paus och ligger lågt. Skulle det dyka upp någon till under sommaren får vi ta det då, det är en dröm att se Marcus Johansson spela här. Vi kommer inte göra något förhastat utan vi kommer vara väldigt restriktiva och försiktiga. Nu tycker vi att vi har ett såpass bra hockeylag att vi startar med de 13 och att gubbe 14 får vara en av påläggskalvarna.

Blir det inte en 14 spelare utifrån är Peter Jakobsson inte rädd att ta upp någon av juniorerna: ”Noah Andersson, Lucas Forsell och Alfred Bergman är med och tränar med oss, sedan har vi några bakom i Samuel Eriksson och någon till. Det är viktigt att de känner att de kan vara med och hugga lite”.
Blir det inte en 14 spelare utifrån är Peter Jakobsson inte rädd att ta upp någon av juniorerna: ”Noah Andersson, Lucas Forsell och Alfred Bergman är med och tränar med oss, sedan har vi några bakom i Samuel Eriksson och någon till. Det är viktigt att de känner att de kan vara med och hugga lite”. Foto: Peter Bäcker

Vill vara förstavalet

Marcus Johansson har nämnts som en drömspelare för GM Jakobsson i flera år. Förra sommaren tränade han med FBK och pratade då om en eventuell framtid i klubben.

– Jag känner att jag har några år kvar att ge där borta och förhoppningsvis någon chans att vinna Stanley Cup innan det är dags, sa han till NWT då.

Enligt Jakobsson står parterna på ungefär samma plats nu, ett knappt år senare.

– Vi vet vad han vill.

Vad finns det för möjligheter att ta in en sådan kille?

– Marcus Johansson hade varit en av Europas bästa hockeyspelare, självklart ska han spela i Färjestad om han väljer att vara i Sverige. Då gör vi allt för att få in honom, utan tvekan. Det är upp till tränarna att vara jäkligt tydliga med i vilka roller de ser de olika spelarna i. Frågar man de 25 spelarna där nere så vill de spela i ett bra hockeylag. Ska vi vinna någonting måste vi ha bra hockeyspelare och då får man kanske stå tillbaka lite för att någon annan ska ha två, tre extra minuter. Alla kan inte vara längst fram och peta in puckarna, det är bara att acceptera om du ska spela i Färjestad BK 2021/22 – annars kan man spela någon annanstans.

Kamp om speltiden

I samband med att Per Åslund kritade på sitt nya kontrakt var han tydlig med vad som kommer att gälla för att få istid: att visa framfötterna över hela banan på träning och match.

– Först och främst måste alla ta den roll man får. Sen är det väl en bra egenskap att vilja mer än vad man kanske får. Oaktat så är det alltid bra att ha en bra och bred trupp, men istid förtjänar man och jag antar att träningarna kommer att bli tuffare än någonsin. Det är många som vill spela och det kommer att vara ett krig varje dag, säger han till klubbens hemsida.

Marcus Johansson är en drömspelare, slår Peter Jakobsson fast - samtidigt som han vidhåller att man sitter lugnt i båten: ”Vi kommer inte göra något förhastat utan vi kommer vara väldigt restriktiva och försiktiga”.
Marcus Johansson är en drömspelare, slår Peter Jakobsson fast - samtidigt som han vidhåller att man sitter lugnt i båten: ”Vi kommer inte göra något förhastat utan vi kommer vara väldigt restriktiva och försiktiga”. Foto: Tommy Andersson

Det jobbet har man inlett, säger Jakobsson – och tar upp lite av en riktningsförändring sett till de senaste åren där speltiden fördelats väldigt jämnt.

– Jag tror att det är viktigt. Vi har redan börjat den dialogen och processen med spelarna. De måste vara införstådda med att det kanske blir en eller en och en halv minut mindre i snitt för att det är många som ska ha den tiden i powerplay, boxplay och slutet på matcherna. Men återigen, det handlar inte bara om att utveckla individerna utan om att Färjestad BK ska vinna något också. Det är därför killarna är hemma och därför vi försökt sätta ihop det bästa laget vi kan.

Var det så att det var därför två fick lämna här för att de inte var helt fine med det?

– Absolut ingenting med det. Det var andra anledningar, ömsesidig lösning från bägge parter. Vi känner inte att vi kan ge dem det utrymmet som de ska ha och de kände att det blev trångt. Det var goda överenskommelser och vi gick skilda vägar som goda vänner.

Så kan FBK formera laget

Kedjor

Marcus Nilsson - Gustav Rydahl - Michael Lindqvist

Victor Ejdsell - Linus Johansson - Per Åslund

Joakim Nygård - Jacob de la Rose - Daniel Viksten

Pontus Widerström - Martin Johansson - Carl Jakobsson

Oscar Lawner

Backpar

Jesse Virtanen - Jens Westin

Mikael Wikstrand - Adam Ginning

Albert Johansson - Mattias Göransson

Joel Nyström

Målvakter

Henrik Haukeland (Jesper Eliasson)

Bekräftat: Åslund klar för FBKBeskedet: Olle Lycksell lämnar FärjestadLycksell klar för SHL-konkurrent: ”Står inför sitt definitiva genombrott”

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyMarcus JohanssonPeter Jakobsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.