Hoppa till huvudinnehållet

Glassuccén i Lysvik firar 15 år

Publicerad:
”Vi har blivit ett utflyktsmål. Det är många gäster som säger att de kommer hit minst en gång varje sommar”, säger Catarina Larsson.
”Vi har blivit ett utflyktsmål. Det är många gäster som säger att de kommer hit minst en gång varje sommar”, säger Catarina Larsson.

Vad som började som en liten glasservering i ett hyrt rum inne hos missionskyrkan har vuxit till en värmländsk sommarinstitution.

Mormors glasscafé är inne på sin femtonde säsong och glassen i Lysvik drar folk som aldrig förr.

– Vi har blivit ett utflyktsmål. Det är många gäster som säger att de kommer hit minst en gång varje sommar, säger Catarina Larsson som har jobbat på caféet sedan starten.

Samhället Lysvik i Sunne kommun ligger alldeles invid Övre Fryken och nästan på gränsen till Torsby kommun. Mitt i byn, och med strandtomt ner mot Fryken, ligger Mormors glasscafé som i dag huserar i hela den tidigare missionskyrkan.

”Det smakar ju så mycket bättre med glass i glas. Och med riktig sked.”
”Det smakar ju så mycket bättre med glass i glas. Och med riktig sked.”

Schweizisk förlaga

Det hela började sommaren 2007 när Catarina Larssons mamma, Eva Larsson, kom på idén med ett glasscafé i Lysvik.

– Min mamma jobbade på skolan här och vi tänkte att det kunde vara kul med ett café, säger Eva Larsson.

– Jag hade bott i Schweiz och där är det vanligt med glasscaféer. Det smakar ju så mycket bättre med glass i glas. Och med riktig sked.

Så sagt och gjort, 2007 startade Mormors glasscafé i Lysvik, i vad som i dag är caféets kök.

– Vi fick hyra ett rum i missionskyrkan. Vi hade 25 sittplatser och en disk.

Köpte kyrkan

Det blev snabbt ganska trångbott för glasscaféet, men 2012 kom hela missionskyrkan ut till försäljning. Missionsförsamlingen hade även en lokal i Bjälverud och bestämde sig för att sälja kyrkan i Lysvik för att istället flytta hela verksamheten till grannorten. Och Mormors glasscafé slog till på lokalen i Lysvik.

– Det var många intresserade, men vi vann budet så vi fick köpa kyrkan, säger Catarina Larsson.

– Det här var i juli 2012 så vi var mitt i säsong och kunde inte börja renovera, så vi satte upp bord inne i kyrkan bara.

Under vintern påbörjades renoveringen och mycket av arbetet har de gjort själva. Pö om pö byggdes den gamla kyrkan om och i dag finns det en stor inomhusservering med separat kök. Caféet inhyser också en liten butik.

Men fina dagar sitter de flesta besökarna på verandan eller vid borden ute på gräsmattan.

Både Eva och Catarina hade jobb vid sidan av glasscaféet när verksamheten startade, men vartefter caféet växte så räckte inte tiden till.

– När det började växa fick jag välja om jag skulle satsa här eller jobba. Det var kanske fyra–fem år sedan, säger Catarina Larsson.

Caféet har ligger precis vid Övre Fryken.
Caféet har ligger precis vid Övre Fryken.

Sedan dess har hon arbetat heltid på caféet. Mamma Eva, som äger verksamheten, är pensionerad från lärarjobbet sedan flera år tillbaka.

– På grund av coronan har hon knappt varit här på hela året, men hon sköter fortfarande ekonomin och bokföringen och bakar till caféet. Nu känner hon väl att hon vet inte hur hon hann med allt tidigare.

Rekord förra sommaren

När säsongen är som mest intensiv jobbar det 13 personer per dag i caféet.

– Egentligen känner vi att vi skulle behöva vara fler ibland, men då får vi inte plats i köket.

Och antalet besökare ökar. Under den extremvarma sommaren 2018 slog caféet rekord och efter en liten minskning 2019 fick man ytterligare en rekordsommar 2020. Många som hittar till Lysvik kommer tillbaka år efter år.

– Det är det roliga med det här jobbet, att möta kunder och att det är mycket stammisar. Och alla som får sitt första sommarjobb här. Det är kul att se ungdomarna utvecklas. Alla som är här är bra, de får slita ont och de lär sig samarbete och hårt jobb.

Gäster från Hammarö och Stockholm på besök i Lysvik.
Gäster från Hammarö och Stockholm på besök i Lysvik.

Glasscaféet öppnar på helgerna omkring påsk på våren och har öppet varje dag, utom midsommarafton, under högsäsong. Höst och vinter har man brittiskt afternoon tea med snittar, scones och söta kakor. Och te såklart.

– Man kan få kaffe istället, säger Catarina.

– Vi ville hitta på något att ha under vintern och då blev det afternoon tea.

Hur kommer det sig att det blev just ett glasscafé?

– Vi gillar väl glass helt enkelt, säger Catarina Larsson och skrattar.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilGlassLysvikMormors glasscaféSommar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.