Hoppa till huvudinnehållet

Sista sommaren med Esters café

Publicerad:
Lars Gunnar Larsson och Lotta Ståhl satsar för en sista sommar på Esters café i Långserud.
Lars Gunnar Larsson och Lotta Ståhl satsar för en sista sommar på Esters café i Långserud. Foto: Sofie Borg

Esters café i Långserud skulle egentligen ha sålts i höstas, men pandemin kom i vägen. Nu laddar ägarna Lotta Ståhl och Lars Gunnar Larsson för en sista sommar med 90-åringen som blivit en institution.

– Vi ska köra till sista augusti. Då har vi gjort 14 år, det får räcka, säger Lotta Ståhl.

Esters café ligger i en låg, gul tvåplansvilla alldeles invid E18 i Långserud. Och det har det gjort i 90 år.

– Kaféet startades av en Ester på 1930-talet, hon bodde på övervåningen. Då gick ju stora vägen förbi så det var verkligen ett vägkafé, säger Lotta.

Katten Zingo bor i ett stall i närheten men har princip flyttat in på Esters. Enligt ägarna är det numera hans café, hans möbler och hans gäster. Framför allt är det hans räksmörgåsar.
Katten Zingo bor i ett stall i närheten men har princip flyttat in på Esters. Enligt ägarna är det numera hans café, hans möbler och hans gäster. Framför allt är det hans räksmörgåsar. Foto: Sofie Borg

Fjärde ägaren

På den tiden var utbyggnaden en lanthandel. Ester var änka när hon startade kaféet. Hon drev verksamheten i över 50, alltså en bit in på 80-talet.

– Jag är bara fjärde ägaren på 90 år, säger Lotta.

– Det här stället har en lång historia. Det kanske har varit stängt någon månad sedan det öppnade, men det har inte varit något större uppehåll i verksamheten.

Andra ägaren var en kvinna som också bodde ovanpå kaféet. Tredje ägaren bodde dock på annat håll och detsamma gäller Lotta och Lars Gunnar som använder övervåningen som servering.

Lotta Ståhl bland Esters äppelträd.
Lotta Ståhl bland Esters äppelträd. Foto: Sofie Borg

Trädgården som ligger bakom huset används som uteservering på somrarna och de gamla äppelträden var det Ester som planterade på sin tid.

– När man kommer bak här så är det ju att komma in i Esters trädgård. När det blir lite röda vinbär använder jag det som inte ungarna eller fåglarna tar, men det är ju inget som förslår något.

Började småskaligt

Lotta kommer från Stavnäs från början och efter en period i Stockholm längtade hon hem till Värmland. Hon jobbade under en period som näringslivsutvecklare på Arvika kommun, men bestämde sig för att hon ville starta något eget.

Det finns gott om olika bakverk på Esters.
Det finns gott om olika bakverk på Esters. Foto: Sofie Borg

– Jag kommer från en egenföretagarfamilj, min mamma startade Kaffekvarnen i Klässbol. Jag kände att jag ville göra det här i mitt liv

Så det blev Esters, som i den vevan kom ut till försäljning. Lotta och Lars Gunnar började småskaligt och samkörde till en början med Nysäters hem och antik som hade en loppis på gården.

– Det är tufft att ha kafé, det är det för alla. Idén har hela tiden varit att ha flera ben att stå på. Att det ska vara bra mat, hemlagat. Afternoon tea har vi haft från början, det hjälpte oss väldigt mycket.

Esters har haft blomsterförsäljning i princip sedan Lotta och Lars Gunnar tog över. Här en Mårbackapelargon.
Esters har haft blomsterförsäljning i princip sedan Lotta och Lars Gunnar tog över. Här en Mårbackapelargon. Foto: Sofie Borg

Men under Lotta och Lars Gunnars tid har Esters gått från att vara ett vägkafé till att bli ett stort utflyktsmål. Lotta började tidigt med blomförsäljning och när de började med glassförsäljningen tog det skruv på riktigt.

– När det var så varmt gjorde vi om garaget för glassen. Nu är det största omsättningen vi har på helårsbasis, säger Lotta.

Stora glassar

Esters grej är att göra rejäla glassar. Freakshakes – vilket är enorma milkshakes dekorerade med typ godis, kakor eller donuts – eller den temade glassen i specialmuggar.

En av specialglassarna, Titti Tvättbjörn.
En av specialglassarna, Titti Tvättbjörn. Foto: Privat

– Det har väl blivit vår grej. Jag köper in specialmuggar och så får man en glass som är specialkomponerad för den muggen och sen får man ta med sig muggen hem.

Men nu är det som sagt sista sommaren paret gör.

– När man driver Esters är det en livsstil man väljer. Då är det mycket annat man väljer bort och vi vill ha lite vår och sommar vi också.

– Vi har fått chans att utveckla det vi ville, nu kan vi inte komma på så mycket mer. Men med nya ägare kommer nya idéer. Det är det som är roligt med Esters, var och en som äger det sätter sin egen prägel.

Artikeltaggar

Esters caféLångserudMat och dryckSommarTurism

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.