Hoppa till huvudinnehållet

Förslag till ny slogan: ”Grums – där det luktar pengar”

Publicerad:
Foto: NWT Redaktion

Grums står utan slogan. Den gamla, "Så mycket mer än du tror”, har ratats av kommunen. På nya förslagslistan: ”Där det luktar pengar” och ”Kommunen som knappar in”.

Sedan 1950-talet har det varit närmast obligatoriskt att svenska kommuner skaffar sig en snärtig slogan för att basunera ut sin förträfflighet och locka turister, företag och inflyttare. När Språktidningen förra året gjorde en kartläggning av fenomenet lyftes klassiska formuleringar som ”I love Hjo” och ”When in Europe – don’t miss Skurup”.

Vad vill kommunerna säga? – NWT kollar länets slogans

Tittar man på Wikipedia har Grums kommun en slogan som lyder ”Så mycket mer än du tror”. Men den används inte.

– Jag tror den togs fram i samband med ett EU-projekt runt år 2000. Det trycktes upp lite flyers och klisterlappar, men det togs inga politiska beslut, säger kommunchefen Annika Lomarker.

Annika Lomarker, kommunchef i Grums, tror inte att det blir någon ny slogan i framtiden.
Annika Lomarker, kommunchef i Grums, tror inte att det blir någon ny slogan i framtiden.

I stället jobbar Grums kommun utifrån en värdegrund och visionen "Med en skola i framkant, framgångsrika företagare och nya bostäder bygger vi hållbara broar för framtiden". Det här speglar, enligt Språktidningen, en trend där slogans ersätts med mer byråkratiska fraser.

– Om vi ska ha en slogan eller inte är ingen politisk fråga i vår kommun. Vi försöker satsa på att ha en bra verksamhet, säger Annika Lomarker.

Gla’ och go’

I Facebook-gruppen Positiva Grums haglar idéerna när NWT efterfrågar förslag på en ny slogan. Anna-Lena Edkvist minns en gammal favorit från 70-talet eller början av 80-talet.

– Det fanns klistermärken uppsatta med texten ”En gla’ och go’ Grumsbo”, säger hon.

Men särskilt unik för Grums var den kanske inte. Eva Asker, 65, minns samma slogan från Hammarö, då med ”Hammaröbo” istället för ”Grumsbo”.

– Den fanns nog lite överallt. Det är en positiv slogan, som många kommuner använde sig av.

Stora träknappar

Förra året skickade Eva Asker in ett medborgarförslag till Grums kommun om att sätta upp stora träknappar vid Gruvön och Nyängen. Förslaget var att skriva ”Grums – kommunen som knappar in” på dem.

Eva Asker har föreslagit en ny kommunslogan om att Grums är en kommun som knappar in.
Eva Asker har föreslagit en ny kommunslogan om att Grums är en kommun som knappar in. Foto: Frida Flodkvist

– Jag tycker att kommunen visar framfötterna och gör mycket bra. ”Vad de knappar in”, tänkte jag då. Vi har ju en stor träindustri och kommunen har fått en stor knappsamling. Det var en unik grej. Man skulle kunna marknadsföra sig som kommunen med Sveriges största knappsamling, säger hon.

Förslaget om hennes slogan gick inte igenom. Och nu har kommunen skänkt alla knappar till Textilmuseet i Borås.

Knappt intresse för rekordsamlingUnik knappsamling har hittat hem

”Besvärlig lukt”

I slutet av 1980-talet lanserade Bjurholm, Sveriges minsta kommun, sin slogan: ”Swing it, Bjurholm!”. Enligt Svenska Dagbladet anspelade de på den golfbana som då höll på att byggas några kilometer från centrum. I jämförelse, vad skulle kunna sätta Grums på kartan?

– ”Där det luktar pengar”, är väl vad de flesta brukar säga. Man har ju vuxit upp med en besvärlig lukt från det berömda bruket, säger Malin Meyer, 20, som i dag bor i Segmon utanför Grums tätort.

Malin Meyer kommer från Norge och flyttade till Grums när hon var tio.
Malin Meyer kommer från Norge och flyttade till Grums när hon var tio.

Katarina Nordström, 52, är inne på samma linje. Hon är uppvuxen i Grums men har bott i Stockholm och Göteborg de senaste årtiondena.

– Gruvöns bruk är den bilden folk utifrån har av Grums. Det är där det luktar illa när man åker upp till fjällen. Tidigare har jag bett om ursäkt för det, men det var ju så det var. Jag är väldigt stolt över mitt ursprung. Vi som växte upp med brukets luft i lungorna blev lite tuffare och hårdare än alla curlade bomullsbarn som lever i stan och har fått allt serverat från början. Halvt på skämt, men inte helt. Man kan skoja om att det ligger i luften, och man måste våga se det med glimten i ögat.

”Allt som inte dödar härdar”

Hon berättar om en sommar då hon jobbade på bruket.

– Vi badade bakom sågen på midsommar. Vattnet var så varmt att det nästan bubblade. Nu har de kanske regler för bad vid fabriken. Men allt som inte dödar härdar. Det var äkta och på riktigt. Nu har alla hjälm när de går ut nästan, säger hon och skrattar.

För Katarina Nordström ”ligger det i luften” när hon tänker på uppväxten i bruksorten Grums.
För Katarina Nordström ”ligger det i luften” när hon tänker på uppväxten i bruksorten Grums. Foto: Sabina Lemanczyk

Kommunchefen Lomarker blir inte helt såld på idén om en slogan i luktens tecken.

– Det luktar inte så mycket längre, men ibland. Att ha en slogan känns inte särskilt viktigt eller rimligt.

Förslag på ny slogan

När NWT lade ut en fråga i Facebook-gruppen Positiva Grums kom flera förslag på hur en ny slogan för kommunen skulle kunna se ut. Här är ett axplock:

”Det du inte vet om dig själv, det vet alla andra”

”Ett naturområde där allt finns”

”Välkommen till Grums, välkommen hem!”

”Hade du bott här så hade du varit hemma nu”

”Friluftskommun på vatten och land”

”Engagerade Grums”

”Wermlands vagga”

”Hjälpsamma Grums”

”Grums: Lite starkare – lite bättre”

”Grums: Här växer vi tillsammans”

"Kom och se"

”Grums: en pärla vid Vänern som öppnar sig mot världen”

”Grums ger hemlängtan”

Artikeltaggar

Annika LomarkerBillerud GruvönEva AskerGrumsGrums kommunGrums kommunKommunsloganMänskligtSommarVärdegrund

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.