Stoppa missbruket av våra välfärdssystem

Debatt
PUBLICERAD:
En statlig utredning beräknar att felaktiga utbetalningar uppgår till 18 miljarder kronor årligen – en betydande andel betalas ut till folkbokföringsfuskare, skriver Hans Eklind.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Varje dag läcker vårt gemensamma skyddsnät till kriminella på bekostnad av samhällets mest utsatta. Denna systemhotande brottslighet måste stoppas, skriver Hans Eklind.

Våra gemensamma välfärdssystem är idag utsatta för systemhotande missbruk – många gånger av personer vars identitet inte är känd. Falska identiteter och fusk med folkbokföringen används idag som brottsverktyg för att tillskansa sig välfärdsmiljarder. Kristdemokraterna har nyligen presenterat närmare 40 förslag för att motverka välfärdsbrottsligheten.

Att vara folkbokförd på en adress i Sverige är ofta en förutsättning för att få bidrag. Konsekvenserna av att fuska med folkbokföringen är således att välfärdsbidrag felaktigt betalas ut till personer som inte bor på adressen. En statlig utredning beräknar att felaktiga utbetalningar uppgår till 18 miljarder kronor årligen – en betydande andel betalas ut till folkbokföringsfuskare.

Betydande summor betalas även ut till personer som missbrukar identiteter, vilket bland annat sker genom att en person invandrar till Sverige ett flertal gånger med reviderade identitetsuppgifter eller genom att köpa ett samordningsnummer från exempelvis en rysk sajt för några tusenlappar där identiteten inte behöver styrkas.

Samordningsnummer är ett tillfälligt personnummer som ges till personer som inte är folkbokförda i Sverige. Av de 870 000 samordningsnummer som finns bedömer polisen och Skatteverket att över 400 000 har getts till personer som inte styrkt sin identitet. Dessa falska identiteter ligger sedan till grund för att en person kan tillskansa sig olika bidrag flera gånger. Gränspolisen har beskrivit det som att det är ”spökpersoner” som utnyttjar det svenska systemet.

Dessa former av missbruk är potentiellt samhällsfarligt och skadar redan idag den svenska välfärden. Kristdemokraterna kräver en rejäl städning av systemen och vill ge fler verktyg för myndigheter att säkerställa vilka fuskarna är och var de befinner sig.

Kristdemokraterna vill bland annat genomföra en ny folkräkning och ge Migrationsverket rätt att få uppta och spara biometriska data av alla invandrare. Vi vill även starta om hela samordningsnummersystemet där identifiering med biometriska data ska krävas för att få tillgång till ett nummer. Även e-legitimationer utnyttjas alltmer då det är svårt för myndigheter, företag och enskilda att veta vem som döljer sig bakom en e-legitimation. Här behövs en grundidentifiering med ett fysiskt besök och kopplas till biometriska data för att få en e-legitimation.

Varje dag läcker vårt gemensamma skyddsnät till kriminella på bekostnad av samhällets mest utsatta. Denna systemhotande brottslighet måste stoppas – ett kristdemokratiskt löfte att lita på.

Hans Eklind (KD)

migrationspolitisk talesperson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.