Hoppa till huvudinnehållet

Nordmarkens destilleri blir utflyktsmål i sommar

Publicerad:
Carina och Morgan Svensson satsar på besöksverksamhet i år.
Carina och Morgan Svensson satsar på besöksverksamhet i år. Foto: Sofie Borg

Efter att ha haft anläggningen helt stängd under pandemiåret blir det nystart för besökscentret på Nordmarkens destilleri i sommar. Varje helg kommer destilleriet i Holmedal hålla öppet med kaffe och lunch.

När pandemin slog till stängde Nordmarkens destilleri all besöksverksamhet.

– Vi är riskgrupper båda jag, min fru och en av våra pojkar, säger Morgan Svensson, delägare i verksamheten tillsammans med Ingmar Karls och Gunnar Corp.

Istället ställde man om och började göra handsprit i ginpannan och destilleriet kör fortfarande ut omkring hundra liter i veckan.

– Jag har blivit kemist det senaste året, säger Morgan och skrattar.

Normalt gör destilleriet flera olika sorters drickbar sprit. Whiskyn naturligtvis.

– Whisky med y, inte whiskey med ey, det får du inte skriva fel på!

Destilleriet med jäskarlen i förgrunden och pannorna längre bort.
Destilleriet med jäskarlen i förgrunden och pannorna längre bort.

Whisky är skotsk, medan whiskey är irländsk eller amerikansk och det är whisky enligt skotsk tradition som tillverkas i Holmedal.

I år kommer för övrigt det första fatet som gjordes på anläggningen att vara klar. Whisky måste lagras minst tre år innan det får kallas whisky.

Fyra årstider

Sedan är det bland annat akvavit (som serverats på nobelfesten), limoncello och gin efter de fyra årstiderna.

– För att göra whisky finns det en hel lagbok. Men om du gör gin finns det två regler, den dominerande smaken ska vara enbär och den dominerande lukten ska vara enbär. Sen får du smaksätta hur du vill. Så vi har gin för vår, sommar, höst och vinter. Man behöver balansera beskan med sötma och syra, så våren är det granskott och pomerans, sommar fläder och gröna äpplen, höst lingon och citroncest och vinter julkryddor med lite hetare peppar.

Ginpannan full i enbär, granskott och citron. All smaksättning är naturlig på destilleriet.
Ginpannan full i enbär, granskott och citron. All smaksättning är naturlig på destilleriet.

Privatpersoner kan också boka in sig att få göra egen gin efter eget recept. Sällskap får vara med och bränna och buteljera och sen kan de hämta ut flaskorna på Systembolaget någon vecka senare.

– Gin är väldigt inne just nu, det är nästan för mycket, säger Morgan.

Så själva destilleriet har gått för högtryck under pandemiåret. Besökscentrat, som drivs av Morgans fru och son Carina Svensson och Tommy Svensson, har dock gått på sparlåga.

Mat och dryck

Besökscentrat har som funktion att folk kan komma till destilleriet för smakprovningar.

– Vi måste kunna servera mat för att få ha utskänkningstillstånd, säger Morgan.

Men Carina är kock och Tommy är ”bästa kocken i hela Sverige” enligt pappa.

– Helt självlärd, eller han har lärt sig av mamma. Det enda han inte gör är att steka hackkorv, det får jag göra.

De fyra ginsorterna, en för varje årstid.
De fyra ginsorterna, en för varje årstid.

Besökscentret erbjuder menyer för sällskap, beroende på vad man vill äta.

– Jag pratar ihop mig med de som vill komma hit och så ger jag förslag om de vill ha kött, fisk eller vegetariskt. Så kommer de hit kanske vid sex på kvällen. Så har vi en provsmakning, det tar kanske en och en halv timme. Sen är det mat och efterrätt och så ska folk sitta och prata några timmar. Klockan 1 på natten måste vi stänga så då får folk gå hem. Och då lovar jag att det flesta skulle kunna blåsa nyktert, mer dricker man inte, säger Carina.

Får ta tid

Så det tar ett tag med en provning, men Carina säger att hon vill att det ska få ta tid.

– Det ska vara familjärt här, man ska känna sig hemma. Det ska inte behöva vara det bästa i garderoben eller bästa sminket, man ska kunna vara som man är.

Och det har varit populärt.

– Första året hade vi 48 av 52 helger bokade.

Centret heter för övrigt Glenislet.

– Det är Holmedal, fast på Gaelliska, säger Carina och skrattar.

Faten på lagring. Man kan köpa in sig i andelsfat på Nordmarkens destilleri.
Faten på lagring. Man kan köpa in sig i andelsfat på Nordmarkens destilleri.

Tidigare har det varit ganska begränsade öppettider på destilleriet för spontanbesök, men i år blir det alltså ändring på det. Varje fredag till söndag kommer det att vara öppet med kaffe- och lunchservering.

Och den årliga festivalen blir av i år också, dock i digital form.

– Vi har festival här sista helgen i juli där vi har provningar, livemusik, öltält och mat. Men i år blir det digitalt. Då har vi också speciella festivalfat med whisky som folk kan köpa in sig i, säger Morgan.

Artikeltaggar

HolmedalMat och dryckNordmarkens destilleriSommarTurism

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.