Hoppa till huvudinnehållet

Amerikanarna är redo att ge sig ut på vägarna

Publicerad:
Inger och Kjell Nordahl köpte sin drömbil i november förra året. I sommar tar de med sig kaffekorgen och ger sig ut på vägarna. Foto: Paulina Haglund

Många gillar vackra amerikanare och cruising. Christer Fransson, Inger och Kjell Nordahl, från Arvika Yankee Car Club, har alla ett stort intresse för just amerikanare. Här visar de upp sina pärlor från 50-talet som de ska ge sig ut på de somriga vägarna med.

Christer Fransson och Kjell Nordahl fick tidigt upp ögonen för de amerikanska bilarna.

– När jag var sjutton år fick jag syn på en sådan här bil, säger Christer. Då sa jag: ”En dag ska jag ha en sådan”.

Så en dag för några år sedan fick Christer chansen att köpa bilen han så länge drömt om: En Dodge Custom Royal från 1957. Han och frun Anna fick syn på den i en annons. Bilen fanns i Nyköping.

Bilkulturen i Arvika är stark. Intresset för bilar är stort. Christer Fransson, Inger och Kjell Nordahl har alla ett stort intresse för amerikanare. Här visar de upp bilarna: En Dodge Custom Royal från 1957 och en Oldsmobile Holiday från 1958.
Bilkulturen i Arvika är stark. Intresset för bilar är stort. Christer Fransson, Inger och Kjell Nordahl har alla ett stort intresse för amerikanare. Här visar de upp bilarna: En Dodge Custom Royal från 1957 och en Oldsmobile Holiday från 1958.

Inte långt efter att annonsen hade nått dem styrde de resan mot Södermanlands län. De hämtade hem amerikanaren. Sedan 2013 har de varit glada ägare till bilen, som tagit dem till platser runt om i Sverige – men också utanför landets gränser.

– Vi hämtade hem bilen på hösten och ställde den hemma i garaget. Sedan gjorde vi den första turen med bilen. Vi åkte till Tallinn, berättar Christer.

Då fick bilen både åka färja och vara med på cruising.

I år fyller amerikanaren – som smyckas av en läcker, turkos färg – 64 år. Den är speciell. Det finns bara sju sådana här bilar i hela Sverige. Totalt har den tillverkats i 2456 exemplar.

Rockabilly och rock’n’roll

För Kjell Nordahl blev bilmässorna, som arrangerades i Arvika på 50-talet, något som gjorde att han fick upp ögonen för amerikanare, men även för musiken som hör de här bilarna till.

Amerikanarna är välputsade och blänker i solljuset.
Amerikanarna är välputsade och blänker i solljuset.

– På den tiden hade man något som man kallade för bilexpo här i stan, då flera av stans bilfirmor sålde amerikanska bilar. De brukade ha bilexpo varje år borta vid Folkets park. När man var småpojk var man där och fick med sig kataloger med amerikanska bilar hem. Man fastnade för bilarna. Och för musiken – förstås. Det var rockabilly och rock’n’roll, berättar Kjell.

Det var i november förra året som Kjell, tillsammans med frun Inger, blev ägare till en amerikanare. De köpte bilen, som har en härlig röd färg, i Mellerud: en Oldsmobile Holiday, årsmodell 58.

– Vi har jobbat mycket så det har inte funnits så mycket tid för bilar även om man haft intresset. Men nu är vi pensionärer och har mer tid. Vi kände att det passade bra att köpa den här bilen nu. Åren går fort och man vill hinna med så mycket som möjligt, säger Kjell.

Kaffe i det fina vädret

När bilen en gång kom till Sverige från USA var den inte röd, utan gammelrosa. Den har renoverats av tidigare ägare och skiner nu i sin röda färg. Än har Inger och Kjell inte hunnit göra så många turer med sin nya bil. Men det kommer det snart att bli ändring på. För nu stundar sommaren.

– Vi ska åka ut när det är fint väder, ta med oss en kaffekorg och stanna någonstans, och sätta oss och bara njuta, säger Inger.

I sommar kommer Christer, Kjell och Inger att ge sig ut på vägarna.

Amerikanarna har tjusig inredning!
Amerikanarna har tjusig inredning!

– Vi åker mycket häromkring. Vi åker på stan och stannar och pratar med folk, säger Christer.

Cruising

I pandemins spår har arrangemang, som bilträffar, bilutställningar och cruising fått ställa in. Ett år när inte coronapandemin breder ut sig är Rättvik ett resmål dit de gärna åker. Där arrangeras varje år en av Sveriges största bilträffar – Classic Car Week. Med marknader, utställningar av veteranfordon och cruising.

Cruising är något de tycker mycket om.

– Det bästa med cruising är allt folk som är ute. Man har stolar med sig och sitter vid vägen. Det är roligt! Det är en folkfest, berättar de.

Intresse

Hos Christer, Kjell och Inger, som alla är medlemmar i Arvika Yankee Car Club, har intresset för bilar varit stort sedan barnsben. När de var yngre var de ofta ute och åkte bil. På somrarna, när det var olika arrangemang, kunde de ta en tur på stan eller till olika parker.

Bakom ratten kommer Christer, Kjell och Inger att tillbringa många timmar i sommar.
Bakom ratten kommer Christer, Kjell och Inger att tillbringa många timmar i sommar.

– Bilar var ett gemensamt intresse, man delade det med varandra och hade alltid någonting att prata om när man träffades på stan, säger Inger och Kjell.

– Alla kände alla, säger Christer. Man tog hand om varandra och lämnade ingen utanför. Det innebar mycket gemenskap. Man tog ett varv runt stan och stannade någonstans och stod och pratade med varandra.

– Och så slutade det med en mosbricka vid Kockikiosken på kvällen. Vi hade väldigt roligt på den tiden. Man pratade och hade det trevligt, berättar Inger glatt.

Arvika Yankee Car Club

Arvika Yankee Car Club har cirka 200 medlemmar. I klubben finns ungefär 100 bilar totalt. Man arrangerar alltifrån bilträffar och bilutställningar till cruising och grillkvällar.

– Vi ser fram emot att kunna öppna upp mer och få träffas igen, säger Christer.

Slutligen: Vad är den stora tjusningen med amerikanare?

– Motorn. V8-ljud är svårslaget, säger de, alla på en och samma gång.

Christer Fransson har varit ända ned till Tallinn med sin bil.
Christer Fransson har varit ända ned till Tallinn med sin bil.

Artikeltaggar

Arvika Yankee Car ClubChrister FranssonRättvikSommarTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.