Replik: Driv på utvecklingen istället för att bromsa den

Debatt
PUBLICERAD:
Från 1921 fram till 1974 sänkte Sverige successivt rösträttsåldern. Men i snart 50 år har utvecklingen stått still, skriver Mayson Joacimsbarn Persson.
Foto: Henrik Holmberg / TT
Att sänka rösträttsåldern är ett viktigt steg i rätt riktning för en avgörande demokratisk förändring, skriver Mayson Joacimsbarn Persson.

Svar till Jesper Holmgård (NWT 9/6)

Jag är 17 år och från att jag fyllde 16 ökade kraven och möjligheterna för mig att ta ansvar. 16-åringar får starta företag, måste betala skatt, får jobba heltid och är straffmyndiga. Men i dag är inte kraven matchade med inflytandet. Jag har ingen möjlighet att påverka de politiker som fattar beslut som rör mig och samhället jag lever i. Att sänka rösträttsåldern är ett viktigt steg i rätt riktning för en avgörande demokratisk förändring.

Jag är helt överens med Jesper Holmgård om utmaningarna med en sänkt myndighetsålder. Beslut om budget för skolan eller en familjehemsplacering är stora och komplicerade. Det är inte heller det som organisationerna bakom uppropet Större Demokrati kräver. Vi vill införa testverksamhet för sänkt rösträttsålder, inget annat.

Från 1921 fram till 1974 sänkte Sverige successivt rösträttsåldern. Men i snart 50 år har utvecklingen stått still. Och den har stått still samtidigt som unga är mer intresserade och engagerade i samhället än någonsin. Det är dags för Sverige att ta nästa steg. Det är dags att göra demokratin större.

Vore det inte häftigt om moderaterna i Karlstads kommun, med moderata ungdomsförbundet och Jesper Holmgård längst fram, bestämmer sig för att bli Sveriges mest ungdomsprogressiva kommun? Som bevisar att sänkt rösträttsålder till 16 år ger precis den positiva effekt som både forskning och internationell erfarenhet visar? Nu har ni chansen, våga ta den!

Mayson Joacimsbarn Persson

Vice Ordförande, Youth 2030 Movement

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.