Hoppa till huvudinnehållet

Löfven har sträckt ut handen, Lööf har fattat den

Publicerad:
Vem förutsåg detta 2018?
Vem förutsåg detta 2018? Foto: Erik Simander/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Om Sverige hade varit en musikal så hade statsminister Stefan Löfven vid det här laget utbrustit i sång. "Den flickan ska bära mitt efternamn" ur Annie Get Your Gun hade passat bra. Efter att ha kilat stadigt under en längre tid, verkar nu Centerpartiet redo att ingå äktenskap med Socialdemokraterna.

Politiskt samarbete är naturligtvis alldeles utmärkt och för det mesta en förutsättning för att nå resultat. Men man kan samarbeta utan att ge upp sin själ. Centerpartiet rör sig nu allt längre bort från borgerligheten. De är på väg att bli ett parti för ickesocialister som anser sig för fina för att samtala med Sverigedemokraterna.

I nuläget finns ganska många svenskar som lockas av denna profil. Men med tiden kommer denna skara att bli allt mindre. För varje dag inser allt fler att man kan samtala, samarbeta – och kanske någon gång i framtiden även regera – med SD, utan att bli oren.

Det betyder inte att man slutar kritisera Sverigedemokraterna eller deras politik. Det betyder bara att man tycker att politiska resultat är viktigare än hög svansföring.

Misstroendeförklaringen mot Stefan Löfven kunde gå igenom eftersom Vänsterpartiet vägrade att acceptera den så kallade punkt 44 i januariöverenskommelsen, Jöken.

Punkten handlade om fri hyressättning i nyproduktion. Även om det i sig inte kommer ordna upp den dysfunktionella bostadsmarknaden, var det en bra reform. Nu har Annie Lööf förklarat att hon är beredd att omförhandla Jöken och då stryka punkt 44. I utbyte vill hon se sänkningar av inkomstskatten samt lägre skatt på investeringssparkonton, ISK.

Återigen utmärkta reformer, men varför inte genomföra dem i samarbete med de forna allianskollegorna? Liberalerna har öppnat dörren, men Centerpartiet vägrar att komma in i den borgerliga gemenskapen.

"Vi vill se samverkan i mitten" skrev Annie Lööf på Twitter (23/6). Men en mitt definieras ju av att det finns något som inte är mitten, i det här fallet en vänstersida och en högersida. Så länge denna mitt inte har egen majoritet måste den söka stöd åt det ena eller andra hållet.

Annie Lööf väljer nu att fortsätta luta sig åt vänster. Och i och med att Liberalerna har slagit sig loss från Jökens destruktiva relation kommer tyngdpunkten att förflyttas. Centerpartiet riskerar att göra samma resa som Miljöpartiet en gång gjorde. Från ett mittenparti till ett vänsterparti.

Centerpartiet har markerat avstånd till både V och SD. Men om man är beredd att ändra sin politik för att få Vänsterpartiets stöd, då har man gett dem inflytande – oavsett vad man hävdar. V kommer naturligtvis att räkna hem detta som en viktig politisk seger som de tar med in i kommande valrörelse.

Men gladast av alla är förstås Stefan Löfven som nu ser ut att kunna fortsätta regera, om än med minsta möjliga marginal. "Den flickan ska bära mitt efternamn som är som en ros i en blomsterfamn".

Artikeltaggar

Annie LööfCenterpartietHyresrätterISKJökenLedareLiberalernaMiljöpartietSkatterSocialdemokraternaStefan LöfvenSverigedemokraternaTwitter