Hoppa till huvudinnehållet

Han blir operans nya chef: ”Scenkonsten kan förändra livet”

Publicerad:
Kjell Englund är mannen som ska ta över när Ole Wiggo Bang slutar som operachef vid nyår. En enig styrelse tog på torsdagsmorgonen beslut om tjänsten.
Kjell Englund är mannen som ska ta över när Ole Wiggo Bang slutar som operachef vid nyår. En enig styrelse tog på torsdagsmorgonen beslut om tjänsten. Foto: NWT Redaktion

Kjell Englund, tidigare chef vid Norrlandsoperan, är den som ska ta över efter Ole Wiggo Bang som konstnärlig ledare för Wermland opera.

– Jag ser fram emot det här, säger han till NWT och lovar både starka känslor och salta piller.

Över 30 personer sökte tjänsten som opera- och orkesterchef på Wermland opera. När styrelsen samlades under torsdagsmorgonen för att ta det formella beslutet om tillsättningen, återstod en kandidat.

Kjell Englund, idag koordinator för turnénätverket NMD, Norrlands nätverk för musikteater och dans, har tackat ja till tjänsten, skrivit under kontraktet och är redo att börja arbeta i Karlstad den 1 januari nästa år. En enig styrelse gav honom jobbet.

– Det känns jättebra och väldigt roligt. Jag ser fram emot det här, säger han till NWT.

”Vill ligga i framkant”

– Wermland opera tycker jag är en fin institution, som stämmer med de konstnärliga visioner som jag har. Man vill gärna ligga i framkant och göra nya sker och vara en del i samhällsdebatten, med en attraktiv repertoar som ska beröra publiken.

Han hade inte själv sett annonsen om uppdraget som blir ledigt när nuvarande operachefen Ole Wiggo Bang slutar, men fick en påringning och funderade.

Längtade till scenkonsten

Kjell Englund har tidigare arbetat som vd och konstnärlig ledare för Norrlandsoperan och – ännu tidigare – som musik- och operachef på Norrbottensmusiken. Han berättar att han haft en längtan tillbaka till scenkonsten.

– Jag pratade med min familj och de sa ”Men Kjell, självklart ska du ta det.” De har sett att jag känt mig lite understimulerad och så där och de vet att jag brinner för scenkonsten och att skapa fantastiska produktioner tillsammans med konstnärer och personal. Jag vet hur stark scenkonsten och operan kan vara. Den kan förändra livet för en!

Bor i Umeå

Idag bor han i Umeå, men planerar att skaffa en lägenhet i Karlstad. Om flyttlasset kommer att gå helt till Värmland med tiden återstår att se, men han är inställd på att vara en närvarande chef.

– En chef ska vara närvarande, det är viktigt, men man kan sköta mycket digitalt också. Jag kommer att vara mycket i Karlstad, säger han.

Tjänsten är ett förordnande på fem år, men båda parter är inställda på att det finns möjlighet till förlängning.

På kontraktet han skriver under står det tillträde 1 januari 2022. Till dess ska han avsluta sitt nuvarande uppdrag och börja fundera på vad han vill uträtta i Värmland.

Ärver framtidssatsningar

Eftersom operahus jobbar med långa planeringshorisonter kommer han att ”ärva” en hel del framtidssatsningar. Därför är det inte alldeles givet, när det kommer att synas konkret att operan fått en ny konstnärlig ledare:

– Jag kan inte svara på det på rak arm, jag måste titta på planerna och sätta mig in i budgetarna. Jag kan inte säga när, men jag hoppas att få genomslag... i sinom tid! Det är ju bra att det finns planering, så man inte hamnar i tidsnöd. Det är viktigt att det finns framförhållning. Nu har jag förstått att i och med pandemin har det radats upp produktioner.

Hemlig dröm

Någon drömföreställning han vill se på scenen i Karlstad vill han inte avslöja:

– Det har jag, men jag aktar mig för att berätta om det! Ni får se framgent! Men det kommer i alla fall ett 50-årsjubileum 2025 och till dess ska vi väl ha något spännande! Det måste vi sätta igång med ganska omgående. Men innan dess ska det väl ha märkts...

Han tillägger också att han har en allmän skepsis mot att regissörer ska ta sig an favoritverk:

– Jag vill att det ska finnas ett motstånd, en friktion mellan regissör och verk.

Saltpiller behövs

Den där friktionen är viktig repertoarmässigt också. På Wermland opera har det satts upp både opera och musikal och Kjell Englund tycker att så kan det få vara, bara föreställningarna berör.

– Det måste beröra, det måste vara konstnärlig halt i det musikaliska, det måste vara en handling som inte bara smeker medhårs. Det måste finnas ett saltpiller, som gör att det inte bara blir sockervadd.

Han pratar också om vikten av aktualitet. I operavärlden är det mycket som är anrikt och traditionstyngt, men det är viktigt att hitta nutida relevans:

Starka upplevelser

– Ibland kan man göra något bara för att det är så jäkla bra, men det är viktigt att tänka i lite vidare linjer.

Han vill gärna locka även yngre till operahuset:

– Så att de förstår att opera kan vara helt magiskt! En av mina drivkrafter är att dela med mig av de starka upplevelser jag har haft.

Genom scenkonsten får vi träna vårt känsloliv:

– Operan är känslornas fitnesscenter. Man sitter där tillsammans, tryggt i mörkret och får uppleva de här stora känslorna och prova på dem inuti sig själv, men på tryggt avstånd från verkligheten.

Kulturhuvudstad

Under åren på Norrlandsoperan, från 2009 till 2019, hann han bland annat vara med om Umeås år som europeisk kulturhuvudstad, 2014.

– Det var en intensiv period och vi gjorde så mycket! säger han och berättar om utomhusopera och flera festivaler.

– Efter det slickade vi såren och fortsatte, vi byggde ut och renoverade, och jobbade med utveckling. Det tycker jag är roligt! Jag är nog ingen riktig förvaltartyp, säger han.

Han tycker att Karlstad har ett bra läge och ser fördelar med att ha ett operahus bortanför de större städerna.

– Då kan man göra sin egen grej, utan att snegla på de andra.

Hur värmländsk ska Wermland opera vara?

– Jag tror det är viktigt att man vet var man kommer ifrån. Har man en känsla för där man kommer ifrån, har man en trygghet i det, kan man blicka ut över världen och ta in den.

Gifte sig i lördags

För hans egen del händer det mycket i hans liv just nu, i jobbet och privat:

– Jag och min Anna gifte oss i lördags. Vi skulle gift oss i augusti i fjol men vi ställde in på grund av pandemin. Vi skulle haft 70 gäster, men vi sköt på det och sa att 19 juni, då borde det väl vara över? Inte var det över!

Det blev ett bröllop i mindre skala: med bara barnen, och:

– Det var fantastiskt starkt!

Och Anna får en man och kanske en flytt till Karlstad?

– Det finns ett engelskt uttryck som säger att ”opportunity never strikes twice”. Det ”passar” aldrig perfekt. Man får väga för- och nackdelar och hon tycker också att det här låter spännande.

Enig styrelse har höga förväntningar på nya chefen: ”Ska föra operan in i framtiden”
FAKTA

Kjell Englund

Namn: Kjell Englund

Bor: Umeå

Ålder: Fyller 59 i augusti.

Familj: nyblivna hustrun Anna och två barn vardera sedan tidigare.

Aktuell: Är blivande opera- och orkesterchef på Wermland opera.

Bakgrund: Har varit vd och konstnärlig ledare för Norrlandsoperan och musik- och operachef på Norrbottensmusiken. Utbildad violinist.

Fritid: Att läsa, åka skidor, utför och på längden, träna. ”Tidigare har jag seglat mycket och renoverat gamla segelbåtar, skärgårdskryssare. Jag tycker om att arbeta med händerna. Men viktigast av allt: Mat och vin!”

Favoritopera: ”Det finns så många! Men en av de mest kompletta är Figaros bröllop. Och jag älskar Verdis Othello. Sen säger jag Alban Bergs Wozzeck.

Bonusinfo: Är släkt i rakt nedstigande led med värmlänningen Jonas Hansson Spetz, som adlades till Gyllenspetz och blev förlaga till Selma Lagerlöfs general Löwensköld i romanen Löwensköldska ringen.

Artikeltaggar

KarlstadMusikNöje/KulturNyheterOle Wiggo BangTeaterUmeåVärmlands länWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.