Hoppa till huvudinnehållet

Enig styrelse har höga förväntningar på nya chefen: ”Ska föra operan in i framtiden”

Publicerad:
Wermland opera får en ny chef vid årsskiftet.
Wermland opera får en ny chef vid årsskiftet. Foto: Lena Richardson

Det var en enig styrelse med stora förväntningar, som på torsdagen utsåg Norrlandsoperans tidigare chef Kjell Englund till ny opera- och orkesterchef på Wermland opera.

Wermland operas styrelseordförande Leif Sandberg beskriver Kjell Englund som en komplett person, med kunskap och erfarenhet från alla områden operan arbetar med, från opera och musikaler till turnéer.

– Kjell är den person som är mest lämpad att föra Wermland opera in i framtiden. VI har hittat en person som har alla delar. Många av de andra sökande har haft vissa delar, men att få en person som är komplett och klarar allt det vi efterfrågar, inte minst ledarskapet – vi är väldigt glada för att Kjell Englund vill jobba hos oss, säger Leif Sandberg.

”Allt jag kan”

Kjell Englund känner pressen när han hör vad ordföranden säger:

– Man känner ju allvaret när du berättar de här sakerna. Jag ska verkligen göra allt vad jag kan för att Wermland opera ska komma väl och gott in i framtiden.

Fem år i första hand

Beslutet var enhälligt och gäller i första hand ett förordnande på fem år.

– De här kontrakten är oftast tidsbegränsade, och fem år tyckte vi var en lämplig avstämningspunkt. Vi vill ha så pass långt för att ändå kunna genomföra saker; det tar ju ett tag om man ska växla spår. Sedan innehåller ju kontraktet också möjlighet till förlängning. Det ska styrelsen ta ställning till ett år innan. Hittills har Wermland opera haft traditionen att förlänga ganska många gånger, säger Leif Sandberg.

Nuvarande chefen tillträdde för närmare 40 år sedan, så chefsbytet vid årsskiftet blir det första på många år:

– Det var väldigt länge sedan sist. Ole Wiggo Bang har faktiskt varit operachef sedan 1982, med ett uppehåll på tio år (1993-2003, reds anm), så det är inte var dag vi utser en operachef, säger Leif Sandberg.

Ole Wiggo Bang är operachef för Wermland opera sedan 1982 och slutar vid nyår.
Ole Wiggo Bang är operachef för Wermland opera sedan 1982 och slutar vid nyår. Foto: Lisa Olaison

”Lite skrämmande”

Kjell Englund känner Ole Wiggo Bang sedan tidigare och har stor respekt för honom och hans gärning på operan.

– Han har gjort ett stort jobb och det känns ansvarsfullt och lite skrämmande att axla det här, som han burit i så många år. Han har gjort så många spännande produktioner. Jag hoppas att jag ska kunna fylla ut de skorna.

Artikeltaggar

KarlstadKjell EnglundMusikNöje/KulturOle Wiggo BangTeaterVärmlands länWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.