Hoppa till huvudinnehållet

Efter massavhoppet: ”Är givetvis beklagligt”

Publicerad:
Freddy Kjellström (C) hoppade av som ordförande i Sunne fastighets AB. ”Beklagligt” säger kvarvarande styrelse och vd.
Freddy Kjellström (C) hoppade av som ordförande i Sunne fastighets AB. ”Beklagligt” säger kvarvarande styrelse och vd. Foto: Morgan Bäckvall

Tre styrelseledamöter hoppade av sina uppdrag efter att ha riktat skarp kritik mot Sunne fastighets AB om ”brist på kompetens i flera led”.

– Att ordföranden och en ledamot nu avsagt sig sina uppdrag är givetvis beklagligt, skriver vd och styrelsemedlemmar till kommunstyrelsen.

När ordföranden Freddy Kjellström (C), ledamoten Kerstin Larsson (C) och suppleanten Bengt Hedelin (C) under onsdagen omedelbart ställde sina platser till förfogande i Sunne fastighets AB skedde det bland annat mot bakgrund av att snabbinkallat möte om att återlämna förvaltning av kommunala fastigheter till Sunne kommun och där kritiken bland annat gällde att man kallade med sex timmars varsel.

Nu väljer den kvarvarande styrelsen att kommentera ”den senaste tidens rapportering” i ett utskick till kommunstyrelsen och som NWT tagit del av.

Brevet som skickas till kommunstyrelsen har undertecknats av vice ordföranden Henrik Lagerlöf (HS), vd Perra Hermansson, tre ledamöter och ekonomichef.

– Att bolagets ordförande och en ledamot nu avsagt sig sina uppdrag är givetvis beklagligt. Dessvärre är detta något som resten av styrelsen inte kan påverka. Den kvarvarande styrelsen, verkställande direktören och ledningsgruppen jobbar fortsatt för bolagets och ägarens bästa utan hänsyn till ovidkommande omständigheter, står det i skrivelsen.

Fortsatt turbulens inom Sunne fastighets AB – tre ledamöter lämnar styrelseuppdrag med omedelbar verkan

Ett extra styrelsemöte 17 juni i Sunne fastighets AB:s styrelse behandlade frågan om återlämnande av förvaltade fastigheter. Man avsade sig förvaltningsuppdraget gällande byggnader och tillhörande mark på kommunägda fastigheter.

I en tjänsteskrivelse från kommunchefen och som NWT har tagit del av sammanfattas följande:

”Kommunstyrelsen har ansvar att lämna uppgifter till kommunfullmäktige när misstanke finns om att bolag inte uppfyller de krav som ställts på bolaget enligt Ägardirektiv samt Bolagsordning”.

I tjänsteskrivelsen står vidare att ”Beslutet att avsäga sig förvaltningsuppdraget anses stå i strid mot och inte vara förenligt med bolagsordningen och ägardirektivet.”

Det konstateras även: ”Vidare sammankallades styrelsen på ett sådant sätt att ordförande inte kunde delta och inte heller dennes ersättare. Inför styrelsemötet fanns inget beslutsunderlag att ta del av”.

Kommunstyrelsen håller extra sammanträde 30 juni.

NWT har sökt vd Perra Hermansson och styrelsens vice ordförande Henrik Lagerlöf (HS).

Artikeltaggar

Bostad och byggenFreddy KjellströmHenrik LagerlöfPerra HermanssonPolitikSunneSunne kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.