Hoppa till huvudinnehållet

Sunne: Bostadsbolaget lämnar tillbaka kommunala fastigheter

Publicerad:
Sunne Fastighets AB får i dag inte täckning för de utgifter man har för de fastigheter med kommunal verksamhet som man förvaltar. Därför vill man nu lämna tillbaka dem till kommunen.
Sunne Fastighets AB får i dag inte täckning för de utgifter man har för de fastigheter med kommunal verksamhet som man förvaltar. Därför vill man nu lämna tillbaka dem till kommunen. Foto: Dan Enwall

I augusti 2020 sade Sunne Fastighets AB upp förvaltningsavtalet med Sunne kommun.

Förra torsdagen höll fastighetsbolaget ett extrainsatt styrelsemöte där man beslutade sig för att lämna tillbaka de förvaltade fastigheterna till kommunen.

Vid styrelsemötet informerade Sunne Fastighets AB:s vd Perra Hermansson om att det varit en utdragen förhandlingsprocess om ett nytt förvaltningsavtal. Detta har inte kunnat slutföras med godtagbara villkor för bolaget.

Anette Sätherberg (S), ledamot i Sunne Fastighets AB berättar:

– Det här är en naturlig fortsättning på de beslut vi tog vid styrelsemötet den 15 juni där en majoritet av styrelsen beslöt att inte skriva på förvaltningsavtalet med kommunen. Enligt ägardirektivet ska fastighetsbolaget bedriva verksamhet enligt affärsmässiga principer och under den diskussionen tog kommunchefen upp frågan om att kommunen i stället skulle kunna upphandla förvaltningen.

– Vi får i dag inte täckning för de utgifter vi har för de förvaltade fastigheterna. Vi måste ha ut mer hyra för att det ska gå ihop ekonomiskt. Det handlar inte om jättemycket pengar utan att vi ska kunna hålla näsan över vattenytan. Dessutom strider det mot bolagsordningen om vi inte har ett förvaltningsavtal på affärsmässiga grunder, berättar hon.

Det handlar i stort sett om fastigheter där kommunal verksamhet bedrivs. Men just nu menar fastighetsbolaget att det tagit stopp.

– Fastighetsbolaget förlorar pengar på de förvaltade fastigheterna och det finns i nuläget inte mycket annat att välja på. Historien från 2019 och 2020 upprepar sig, trots att revisorerna har gett bolaget rätt i sina rapporter. Det har varit tuffa förhandlingar och vi känner att vi inte kommer längre just nu. Vi har gett upp, och från vår sida är det en markering att vi måste komma fram till någonting. Vi hoppas ju fortfarande på att få till ett avtal, säger Anette Sätherberg.

Vd Perra Hermansson tillägger:

– Konsekvensen om vi inte löser detta skulle kunna vara att vi fortsättningsvis inte förvaltar kommunens fastigheter, men naturligtvis hoppas vi kunna lösa detta snart.

Ordförande Freddy Kjellström (C) närvarade inte vid mötet. Övriga styrelsemedlemmar anslöt sig till vice ordförande Henrik Lagerlöfs yrkande på att återlämna förvaltade fastigheter, utom Kerstin Larsson (C) som reserverade sig mot beslutet. Orsaken är att hon anser att mötets sammankallande och bristen på underlag strider mot ABL. I reservationen skriver hon bland annat:

”Det är styrelsens ordförande som kallar till sammanträden. Så har inte skett inför detta möte. Tid och plats för extra styrelsemöte skall fastställas av ordförande och vd i samråd. För detta möte hade inte samråd med styrelsens ordförande skett. Kallelse och skriftligt underlag för beslut ska utsändas av vd senast en vecka före styrelsemöte. Till detta möte skedde det cirka sex timmar före mötet, utan underlag till beslutsärendet”

Hon menar också att beslutet strider mot bolagsordningen.

”Kommunfullmäktige i Sunne kommun ska beredas möjlighet att ta ställning innan beslut i verksamheten som är av principiell betydelse eller av annan större vikt fattas. I detta beslut har kommunfullmäktige inte getts möjlighet att ta ställning”.

Sunne kommun meddelar att med anledning av Sunne Fastighets styrelsemöte, sammanträdde presidierna för kommunfullmäktige och kommunstyrelse under tisdagen. Ett extra kommunstyrelsemöte kommer att hållas onsdagen den 30 juni.

Artikeltaggar

Anette SätherbergNyheterPerra HermanssonSunneSunne Fastighets AB

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.