Hoppa till huvudinnehållet

Lilla Anna kommer tillbaka – femtioårig sagoklassiker uppdateras

Publicerad:
En klassisk sagobok av paret Sandberg ges ut på nytt nu i sommar.
En klassisk sagobok av paret Sandberg ges ut på nytt nu i sommar. Foto: Lasse Sandberg

En av Inger och Lasse Sandbergs klassiska böcker om Lilla Anna och Långa farbrorn kommer ut på nytt i sommar.

Den 50 år gamla boken om ett äventyr på havet har putsats upp för att möta en ny generation barn.

– Det här är verkligen mångas favorit bland Lilla Anna-böckerna. Den har inte funnits i tryck på länge, men har varit efterfrågad ett bra tag nu, så det känns lite extra kul att den får nytt liv i sommar, säger Rebecka Wolff, förläggare på förlaget Rabén och Sjögren, i ett pressmeddelande.

Bilderna fräschas upp

Hon framhåller det lekfulla, roliga och tidlösa i paret Sandbergs böcker, men nyutgivningen är inte exakt likadan som originalet, som gavs ut första gången 1971. Bland annat har omslaget uppdaterats.

– Formgivaren har gjort ett jättejobb med att varsamt fräscha upp bilderna så att de ska kunna uppskattas av en ny generation barn, säger hon.

Boken kom ut första gången 1971. Den nya upplagan har uppdaterats och nu ser den ut så här.
Boken kom ut första gången 1971. Den nya upplagan har uppdaterats och nu ser den ut så här.

Lång karriär

Boken handlar om en utflykt på havet, där Anna och farbrorn ger sig ut i segelbåt och bland annat träffar på en ubåt och en val. När de överraskas av stiltje när de ska hem, får farbrorn ordna seglatsen på ett lite oväntat sätt.

Karlstadsparet Inger och Lasse Sandberg debuterade som barnboksförfattare redan på 60-talet och var verksamma med nya berättelser ända till Lasse Sandbergs död i november 2008.

Karlstadsparet Lasse och Inger Sandberg gav ut ett stort antal barnböcker tillsammans. Lilla Anna, Långa farbrorn, Mattias och Lilla spöket Laban är några av deras figurer.
Karlstadsparet Lasse och Inger Sandberg gav ut ett stort antal barnböcker tillsammans. Lilla Anna, Långa farbrorn, Mattias och Lilla spöket Laban är några av deras figurer. Foto: Lotta Sandberg

Artikeltaggar

BarnBarnböckerFörfattareKarlstadLitteraturNöje/KulturVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.