Karlstadsföretag uppvaktas av riskkapitalister – men nobbar

Publicerad:
”Vi uppvaktas allt oftare av riskkapitalbolag som vill köpa Industrimiljö Väst”, säger Per Lindgren, vd i företaget, tillsammans med sin far, Bengt Lindgren, som startat företaget. Foto: Jonny Ohlsson

– Vi satsar inte på att bli störst, men vi vill vara bäst, säger Per Lindgren, vd och ägare av Industrimiljö Väst, Skattkärr.

Företaget har så gott rykte inom branschen att de uppvaktas av riskkapitalistbolag som vill bygga upp större företag inom saneringsbranschen i Sverige.

– Nu senast handlade det om ett finskt företag som vill komma in i Sverige. De tänker tydligen inleda med att köpa upp ett eller flera företag inom saneringsbranschen och skapa den grund som behövs för att senare blir en stor aktör.

Nu biter inte detta på Per Lindgren.

– Vi har ambitionen att fortsätta på egen hand, men det är tufft ekonomiskt när ett företag växer. Det kan i vissa lägen vara lockande att sälja, men ganska snabbt lägger jag den tanken åt sidan.

Industrimiljö Väst har nyligen lanserat en helt ny metod att sanera klotter.
Industrimiljö Väst har nyligen lanserat en helt ny metod att sanera klotter.

Hårda krav

Det ställs hårda krav på de seriösa saneringsföretagen. De har jour dygnet runt. Det spelar ingen roll om det är julafton eller midsommarafton. Smäller det i ett värmeverk, blir det stopp i processen i en stålindustri eller i en skogsindustri, måste saneringsföretagen rycka ut.

– Vi har ett nära samarbete med våra kunder. Driftsstopp inom industrin är händelser som är enormt kostsamma.

Industrimiljö Väst är duktiga på vattenblästring.
Industrimiljö Väst är duktiga på vattenblästring.

Det är tuffa regler inom saneringsbranschen. På senare år har Industrimiljö Väst försökt att få till stånd ett brett samarbete med Arbetsmiljöverket kring reglerna för anställda som jobbar med sanering och åtagandet i stort, men det har varit svårt att få i gång ett samarbete.

– Jag vet inte varför det är på det sättet. Vid stora olyckor kommer verkets personal ut till platsen och har givetvis synpunkter på det som skett och hur saneringen bör gå till, men det kunde vara tryggt att ännu bättre kunna förbereda vår personal om vad som gäller, säger Per Lindgren.

Här pågår vacumblästring.
Här pågår vacumblästring.

Ständiga överlappningar

När Per Lindgren för några år sedan förvärvade företaget av sin far, Bengt Lindgren, som startade företaget 1993, var han fast besluten att arbeta med tre verksamhetsben, sanering, högtrycksspolning samt sandblästring och ytbehandling.

– Det blev inte riktigt som jag tänkt mig. I ett litet företag som Industrimiljö Väst sker det ständiga överlappningar mellan de olika områdena.

I dagarna har företaget lanserat en stor nyhet, ett helt nytt sätt att hantera saneringen av klotter.

– Vi blästrar bort klottret och ser till sandmaterialet i muren eller väggen sugs tillbaka. Det blir med andra ord inget spill. Intresset för den nya metoden är stort och vi tror på framgång runtom i landet.

Man kan säga att Industrimiljö Väst delvis lever på andras olycka.

– Så är det.

Det är tufft att jobba med sanering.
Det är tufft att jobba med sanering. Foto: Uwe Aranas

Framgångsrika

Men Industrimiljö Väst har ett annat stort framgångsrikt verksamhetsområde, nämligen att blästra gjutna produkter som går vidare till bland annat maskin- och vindkraftsindustrin.

Sedan flera år tillbaka har företaget en lokal inne på Valmets industriområde i Karlstad. Där samverkar företaget med gjuteriet, som ägs av Valmet.

– Gjuteriet jobbar inte bara med produktion för maskintillverkning. De har många externa uppdrag och vi får vara med och blästra.

Systerbolag

Industrimiljö Väst har också ett systerbolag, Alvitiq , som bland många uppdrag fått in en fot inom kärnkraftsindustrin. Specialistjobb som kräver enorm yrkesskicklighet.

– Just nu arbetar sju personer inom den gruppen.

Vid företagets huvudkontor i Skattkärr finns det mängder av enheter, bilar, maskiner och specialverktyg. Företaget har nyligen investerat i en stor högtrycksmaskin som med sin vattenstråle klarar 3 200 bar. Det känns tryggt att inte stå i vägen för den strålen.

De har också avtal med Sinfra, en ekonomisk förening som sköter upphandling av produkter och tjänster för medlemmarna.

Industrimiljö Väst har 30 anställda och omsätter 40 miljoner kronor.

Kommer ni att växa organiskt eller genom uppköp? Eller blir ni själva uppköpta?

– Vi får se vad som händer. Just nu känner vi oss trygga i att fortsätta på egen hand, säger Per Lindgren.

Artikeltaggar

ArbeteKlotterSaneringSkattkärrValmet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare