Hoppa till huvudinnehållet

Humana: ”Vi ska vända på varenda sten”

Publicerad:
Vänner till den femåriga pojken la blommor och hälsningar i närheten av platsen där pojken drunknade i Uvån, Hagfors.
Vänner till den femåriga pojken la blommor och hälsningar i närheten av platsen där pojken drunknade i Uvån, Hagfors. Foto: Jonas Klint

– Vi ska vända på varenda sten i det här ärendet.

Det säger Patrik Silverudd, presschef Humana, angående den egna utredningen bolaget gör i fallet med den omkomna femåringen på HVB-hemmet i Hagfors.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, beslutade att stänga Plateas HVB-hem Prästgården och Södra villan i Hagfors i förra veckan. Beslutet innebar att barnen på boendena ska vara omplacerade senast imorgon torsdag 24 juni. Beslutet var en snabb reaktion på den uppmärksammade olyckan där en femårig pojke som bodde på HVB-hemmet hittades drunknad i Uvån en bit ifrån Prästgården.

HVB-hemmet stängs efter dödsolyckan – Humana tänker överklaga

Patrik Silverudd, presschef på Humana som äger Platea, sa till NWT i fredags att bolaget tänker överklaga stängningsbeslutet i Förvaltningsrätten och begära inhibition, det vill säga att stängningsbeslutet inte träder i kraft i väntan på dom. Men därefter har bolaget ändrat sig, vilket SVT Värmland var först att rapportera. Till NWT säger Patrik Silverudd:

Ser ut att gå bra

– I fredags låg vårt fokus på barnens bästa och att begära inhibition för att det var väldigt kort tid för kommunerna att kunna placera om barnen. Sedan dess har vi bistått kommunerna som har placeringar här i att hitta andra placeringar. I den dialogen ser vi att omplaceringarna kommer att kunna ske innan tidsfristen går ut. Prio ett för oss är att det ska bli så bra övergångar som möjligt för barnen i den uppkomna situationen och därför finns det ingen orsak för oss att begära inhibition.

På frågan om bolaget ska överklaga själva beslutet att stänga hemmen svarar Silverudd att något sådant överklagande inte är inlämnat hittills i alla fall.

HVB-hemmen ska vara stängda på torsdag: ”Flera olika utredningar pågår samtidigt”

Patrik Silverudd berättar att bolaget tänker göra en så kallad Lex Sarah-anmälan och har satt i gång en grundlig utredning för att reda ut hur den tragiska olyckan kunde hända. Innan den är klar vill han inte kommentera det aktuella fallet mer i detalj.

– Vi ska vända på alla stenar för att se vad vi kunde ha gjort och vad vi kan göra för att undvika att något liknande händer i framtiden. När den är klar kommer vi att berätta vad vi har kommit fram till.

När utredningen blir klar kan han inte säga.

– Det finns inget datum bestämt för det. Det är viktigare att den blir bra och korrekt än att den blir klar snabbt.

Återkommande kritik

I en uppmärksammad granskning av SVT framgår det att Platea är ett av 18 svenska HVB-hem som fått återkommande kritik av Ivo för olika brister. SVT redogör också för de stora vinster bolaget gör på att kommuner placerar barn och unga i deras verksamhet.

Patrik Silverudd säger att kostnaderna står i proportion till de behov de placerade barnen har, och att man bemannar hemmen med personal enligt de avtal man upprättar med varje kommun.

– Om det är så att vi inte uppfyllt det vi lovat är det oacceptabelt, men kritiken från Ivo har inte handlat om att vi inte uppfyllt avtalen. Den har bland annat handlat om personalen vidtagit skyddsåtgärder som fasthållning.

Barn från Karlstad

Bland kommunerna som har haft barn placerade på Plateas boenden i Hagfors finns Karlstad. Kommunen hade dock inget barn placerat där när olyckan hände. Per-Inge Lidén (MP), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden, säger att kommunen inte har någon kritik mot hur bolaget har skött verksamheten.

– Vi följer Ivos kritik noga och placerar inte barn på hem under utredningstiden där det pågår granskning. Om Ivo senare kommer fram till att boendet funkar bra kan vi göra placeringar där.

Polisutredning pågår

Förutom Humanas egen utredning av dödsolyckan pågår en polisutredning, med rubriceringen vållande till annans död. Åklagare Stefan Wessberg leder förundersökningen, som inte beräknas vara klar än på en tid.

– Vi har gjort rätt mycket men det återstår en del och polisen jobbar vidare med det.

Stefan Wessberg, åklagare
Stefan Wessberg, åklagare Foto: Lisa Olaison

Vad utredningen har kommit fram till hittills vill Stefan Wessberg inte kommentera, men han säger att det rent allmänt krävs ganska mycket för att en domstol ska döma någon för vållande till annans död, som är ett oaktsamhetsbrott.

– Praxis har blivit att det nästan krävs grov oaktsamhet för att någon ska fällas, säger han.

Artikeltaggar

HagforsHumanaHVB-hemIvoNyheterPer-Inge LidénStefan Wessberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.