Drygt 680 skuldsatta barnfamiljer i Karlskoga och Degerfors

Publicerad:
Många barnfamiljer är skuldsatta, men det varierar mellan kommunerna. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Antalet barn som lever i skuldsatta familjer har ökat i Degerfors. Däremot syns en positiv trend där antalet minskar i Karlskoga och landet som helhet.

Nya siffror som Kronofogden har tagit fram visar att vart sjunde barn i Degerfors kommun och vart trettonde barn i Karlskoga kommun har skuldsatta föräldrar.

I början av sommaren 2021 levde cirka 250 barn i Degerfors kommun i en familj där minst en av föräldrarna hade skulder eller en pågående skuldsanering hos kronofogden.

En ökning med 33 barn jämfört med samma tid förra året.

I Karlskoga kommun handlar det om cirka 430 barn som lever i en skuldsatt familj, vilket är en minskning med 59 barn jämfört med året innan.

Tre av tjugoen

Det innebär att i en klass på 21 elever, en genomsnittlig grundskoleklass, lever två av eleverna i ett hushåll med skulder eller pågående skuldsanering i Karlskoga.

Jämfört med Degerfors där det handlar om tre av 21 elever.

I landet som helhet har man sett en positiv förändring, nämligen en minskning med tre procent när det kommer till barn i skuldsatta hem, jämfört med året innan.

Men det finns en oro för att den positiva trenden ska vända till det sämre, bland annat på grund av pandemins följder.

I Sverige växer över 175 000 barn upp i en familj där en eller båda föräldrarna har skulder eller en pågående skuldsanering.

I Örebro län handlar det om cirka 5 900 barn.

Artikeltaggar

DegerforsEkonomiKarlskogaKronofogdenNyheterÖrebro länSkulder

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare