Bilmusiken: Polis och boende om nya beslutet

Publicerad:
Från den 1 juli kan polisen utfärda ordningsbot för spelande av för hög och störande musik. Foto: Chris Maluszynski / SvD / TT

Positivt säger polisen om dagens besked angående bötfällning på plats för spelande av hög och störande musik.

Tveksamt om det kommer hjälpa, säger en Arvikabo.

Malin Hengärde, tillförordnad lokalpolisområdeschef Arvika, säger att beskedet var väntat.

– Vi är väldigt positiva till att det här har kommit.

Spelande av hög och störande musik ingår under brottet förargelseväckande beteende och har tidigare lett till en anmälan.

Bot på plats

Det som är nytt med dagens besked är att polisen numera kan utfärda en ordningsbot för beteendet.

– Vi har tidigare kunnat skriva på förargelseväckande beteende i form av anmälan. Då har det krävts gedigna förhör som ska skickas in till åklagare och tingsrätt. Det har varit en tung process. Man får inte domen där och då heller, utan det kan gå nästan mer än ett halvår innan tingsrättsförhandlingen, säger Malin Hengärde.

Tidigare så krävdes det alltså att polisen höll förhör och upprättade en anmälan som skickades till tingsrätten innan dom och bot kom. I och med att brottet numera i stället får en ordningsbot innebär det att om den som får boten accepterar den så gäller det som en dom och boten kan utfärdas direkt på plats.

– Det gör också att vi poliser kan arbeta med flera ärenden under kvällen, vi har ofta andra problem samtidigt och det här gör att vi kan jobba bredare.

Men alla är inte lika glada över beskedet.

– Jag vet att det kommer att krävas mer resurser på plats för att få bukt med problemet. Det finns det inte nu, säger en Arvikabo.

Inte en polisbil syns till

Hon vittnar om bilar som kör i timmar och spelar hög musik kvälls- och nattetid utan att en polisbil syns till.

– Hur ska de kunna bötfälla om de inte ens är ute? Det behövs mer resurser för att kunna böta och vara ute på gatan för att ta dem. De är inte ute så mycket som man kanske skulle önska att de kunde vara.

Boende har fått rådet att ringa 114 14 när de störs av musiken men det hjälper inte längre.

– Vi har blivit ombedda att ringa 114 14, men nu får vi till svars att de har så många andra ärenden så detta är inte prioriterat längre. Då blir man väldigt ledsen, säger Arvikabon.

Rimlig ljudnivå

I nuläget ligger det ett extra ansvar på föraren att se till så att musiken håller en rimlig ljudnivå.

– Vi anser att den som kör har ett direkt ansvar för spelandet. Föraren har störst möjlighet att avbryta själva musiken genom att stänga av ljudet och den personen väljer vart bilen körs. Vet man att man åker in i ett område där man stör, så har man gjort ett val, säger Malin Hengärde.

Hon understryker att ordningsboten inte är det enda verktyget som polisen använder sig att för att få bukt på beteendet.

– Vi måste också jobba brottsförebyggande och samverka. Vi vill hellre förhindra än att bötfälla.

– Man måste jobba med de två leden samtidigt. Själva kulturen måste få finnas kvar, men det måste finnas en respekt mot andra. Kan man hålla det på en rimlig nivå och köra runt och ha trevligt så är det fortfarande accepterat.

Beslut: Nu kan polisen utfärda böter för hög bilmusik

Artikeltaggar

ArvikaBöterBrott mot ordningslagenFörargelseväckande beteendeMalin HengärdeOrdningsstörningPolisenSverigeTrafikVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare