Hoppa till huvudinnehållet

Unik bild på lodjursattack

Publicerad:
Mot alla odds lyckades haren klara sig undan angreppet.
Mot alla odds lyckades haren klara sig undan angreppet. Foto: Yingwattana Chairat

När Yingwattana Chairat var ute med bilen och spanade efter rådjur fick hon plötsligt se ett lodjur som slog en hare på vägen. Hon lyckades ta några unika bilder på händelsen.

Yingwattana Chairat var ute och åkte bil utanför Brattfors och hoppades alltså få se något rådjur – men istället blev hon vittne till något helt annat.

Haren verkade oskadd.

– Jag såg en hare på vägen som sedan sprang in i skogen. Jag saktade ner för att se vart han tog vägen. Plötsligt kom han tillbaka och efter kom ett lodjur som slog haren på vägen, precis framför min bil. Jag hann ta några bilder, allt var över på några sekunder. Lodjuret upptäckte bilen och mig, släppte bytet och försvann in i skogen. Haren verkade oskadd och försvann längs vägen, berättar Yingwattana Chairat.

Kameran redo

Hon hade kameran redo i framsätet utifall något rådjur skulle dyka upp, därför lyckades hon hinna ta bilderna på lodjuret som anfaller haren.

Händelsen utspelade sig framför hennes bil och bilderna togs genom vindrutan.

Hon har aldrig tidigare sett något lodjur ute i naturen.

– Nej aldrig – det är första gången.

Lodjur

Lodjur har långa ben och mycket stora tassar med tjock päls runt trampdynorna. På öronen har de tofsar. Pälsen är ljust brun med mörkare fläckar och svart svansspets.

Lo smyger sig nära bytet innan det gör en snabb attack. Lo är Hälsinglands landskapsdjur.

De är mellan 70 och 140 centimeter långa, plus svansen som är mellan 5 och 17 centimeter. Vikten är mellan 8 och 30 kilogram. Hanarna är större och tyngre än honorna.

Källa: ne.se

Enligt Naturvårdsverkets hemsida visar resultatet från den senaste populationsberäkningen att det finns cirka 1 250 lodjur i Sverige. Därmed är populationen fortsatt över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus.

Spännande och otäckt

Händelsen utspelade sig för ett antal dagar sedan och klockan var cirka 21.18 på kvällen.

Hon kände sig lite skakis efter händelsen.

– Det var både otäckt och spännande.

Artikeltaggar

BrattforsDjur och naturFilipstads kommunLodjur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.