Hoppa till huvudinnehållet

HVB-hemmen ska vara stängda på torsdag: ”Flera olika utredningar pågår samtidigt”

Publicerad:
HVB-hemmet Prästgården i Hagfors
HVB-hemmet Prästgården i Hagfors Foto: Humana

Ivo beslutade att stänga HVB-hemmen Prästgården och Södra Villan i Hagfors.

På torsdag ska barnen vara utskrivna.

Nu har Humana beslutat sig för att inte överklaga beslutet uppger SVTVärmland.

Beslutet från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kom efter den tragiska händelsen förra veckan då en 5-årig pojke försvann från HVB-hemmet Prästgården och därefter hittades drunknad i Uvån.

Ivo skriver i beslutet att man bedömer "med hänsyn till det inträffade att det i bolagets verksamhet föreligger fara för liv, hälsa och personlig säkerhet för de placerade barnen”.

På torsdag eftermiddag ska barnen på de båda boendena vara utskrivna.

Humana, som äger Platea, meddelade kort efteråt att man planerade att överklaga beslutet och begära så kallad inhibition.

– Grunden för överklagan handlar om att vi tyckte att man hade en väldigt kort tidsrymd för att möjliggöra för kommunerna att på ett bra och tryggt sätt flytta barnen till en annan placering, sa Patrik Silverudd, presschef på Humana till NWT på tisdagseftermiddagen.

Senare på tisdagen uppgav dock Plateas divisionschef Ulrik Bonnevier för SVTVärmland att man inte kommer att begära inhibition då allt tyder på att kommunen kommer att lyckas att hitta lämpliga omplaceringar för barnen.

Hur kommenterar ni Ivo:s beslut?

– Jag har inga kommentarer till Ivo:s beslut i övrigt. Flera olika utredningar pågår samtidigt. Vår egen lex Sarah-utredning och Ivo:s. Sedan pågår det även andra utredningar på olika sätt, säger Patrik Silverudd.

– Vi kommer naturligtvis att bistå allt vi kan. Vi vill få fram allt som finns och i den bästa av världar hade vi redan haft en utredning klar, men det går inte riktigt så fort. Men arbetet sker skyndsamt och vi lägger ner väldigt mycket energi på detta.

Läs tidigare texter om händelsen:

Försvunnen pojke hittad avlidenPolisen om döda pojken: "Vi misstänker inget grovt brott"Vittnen om dödsolyckan: "Tragiskt"Försvunne femåringen hittades med värmekameraDöda femåringen: Boende såg pojken försvinna ut genom verandadörr7 tidigare anmälningar mot HVB-hemmet – här svarar regionchefen på kritikenKlarlagt att femåringen drunknadePernilla startade HVB-hemmet i Hagfors: "Jag trodde inte det var sant när jag hörde att de skulle få stänga”Därför beslutade Ivo att Plateas HVB-hem ska stängas

Artikeltaggar

HagforsHumanaHVB-hemIvoNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.