”Högt tonläge som inte är förtroendeingivande”

Publicerad:
Värmländska regionpolitikern Anna Hammar (V). Foto: Frida Johansson

Hur påverkar regeringskrisen regionernas pandemihantering?

Inga större problem, menar regionpolitiker från V och SD.

En försvagad regering är inte bra i pandemin, menar Åsa Johansson (S).

Att fälla en regering under en pågående pandemi är oansvarigt, var det flera socialdemokratiska politiker och debattörer som menade efter misstroendeomröstningen i riksdagen på måndagen.

Riksdagsledamoten Gunilla Svantorp (S) från Årjäng var en av dem.

Svantorp (S): ”Fullständigt oansvarigt mitt i en pandemi”Dahlqvist (S): ”Verktygen i riksdagen används vårdslöst”

– Jag är bara bekymrad över alla människor som är jätterädda för sin hälsa och väntar på beslut kring olika saker. Jag tycker att det är bedrövligt att försätta Sverige i ett sådant här läge mitt i en pandemi, sa hon till NWT.

Ljubica Jasic Modin (SD), ledamot i regionstyrelsen.
Ljubica Jasic Modin (SD), ledamot i regionstyrelsen. Foto: Öyvind lund

Den värmländska regionstyrelseledamoten Ljubica Jasic Modin (SD) tar kritiken med ro:

– Vi lever i en demokrati tack och lov. Det är verkligen inte oansvarigt, tvärtom är det här att ta ansvar. Regeringen och Stefan Löfven har misslyckats totalt och på något vis måste vi stoppa den negativa utvecklingen.

Drabbar inte

Hon tror inte att regeringskrisen har några negativa effekter på pandemibekämpningen.

– Inte avsevärt i alla fall. Vi har våra uppsatta mål redan, vi har en budget, jag har svårt att se att det ska påverka.

Svenneling (V): ”Vårt förtroende var förbrukat”Arman Teimouri (L) räds inte extraval
Anna Hammar (V), ledamot av Region Värmlands regionstyrelse.
Anna Hammar (V), ledamot av Region Värmlands regionstyrelse. Foto: Frida Johansson

Regionrådet Anna Hammar (V) säger angående misstroendeförklaringen att hon beklagar ”den totala kompromisslöshet och arrogans som har lett oss hit, där regeringen och Centerpartiet hellre tar en regeringskris än att backa från punkten om marknadshyror”.

Det finns röster i debatten som menar att det är oansvarigt att kasta ut Sverige i en politisk kris mitt i pandemi?

– I så fall är det regeringens ansvar. Det är regeringen som ansvarar för sitt regeringsunderlag. Vi har varit tydliga i 2,5 år var vår gräns går, likväl ignorerade man den. Det är de som valt att driva det här ända in i kaklet till vilket pris som helst.

Hur tror du regeringskrisen påverkar sjukvården och smittskyddet i pandemin?

– Jag tror inte den påverkar i någon större utsträckning. Man kan inte hela tiden skylla på pandemin. Vi ska inte överdramatisera - det är så här vår demokrati fungerar, det är de här verktygen vi har för att styra vårt land.

Regionen är inte särskilt beroende av regeringsbeslut löpande under pandemin för att fungera, menar Anna Hammar.

– Det är regionen som sköter sjukvården, den rullar på och det behöver man inte vara orolig för. Så klart har vi ett nära samarbete med Folkhälsomyndigheten och det fattas regeringsbeslut som berör pandemin, men jag ser inte att det ska påverkas av det här. Det har rullat på jättebra i regionen, alla partier tar ett jättestort ansvar och vi har haft borgfred i stor utsträckning.

Högt tonläge

– Det har varit ett väldigt högt tonläge på riksnivå som inte alls känns förtroendeingivande. Hade det varit så oerhört viktigt med borgfred hade regeringen inte gått fram med en så här stor reform, ett systemskifte på svensk hyresmarknad som man vet är en kontroversiell fråga. Men man löpte linan ut med öppna ögon.

Sverige stannar inte

Regeringskrisens betydelse ska inte överdrivas, menar hon.

– Vi har oerhört robusta institutioner. Sverige stannar inte för att vi byter regering. Vi går till jobbet varje dag, oavsett pandemi eller regeringskris. Det gick alldeles utmärkt under regeringsbildningen 2018 och det kommer att gå bra nu.

Hon säger också att det i själva sakfrågan, marknadshyror, finns ett stort motstånd hos väljarna.

– När det gäller marknadshyror finns en väldigt stor majoritet emot att det genomförs och det är ju överordnat här.

Åsa Johansson, regionråd (S)
Åsa Johansson, regionråd (S) Foto: Caroline Frankesjö

Åsa Johansson, socialdemokratiskt regionråd, säger att en konsekvens av regeringskrisen är att det blir svårare att snabbt ta fram nya stödåtgärder om det skulle behövas.

– Sjukvården kommer inte att behöva stänga på grund av regeringskrisen men regeringen blir helt klart mindre handlingskraftig i en sådan här situation.

Hon tycker inte att det är fel att hänvisa till pandemin i debatten om regeringsfrågan.

– Jag förstår dem som tycker att det onödigt att göra det här i en pandemi. Helt och fullt - jag tycker samma. Det är onödigt över huvud taget. Det finns en möjlighet att begära misstroende, ingen har gjort formellt fel här, men det är oturligt att det ska gå på det här viset ett år före ordinarie val.

– Personligen hade jag önskat att det hade gått att lösa ut den här situationen på ett annat sätt.

– Jag vill inte måla ut syndabockar, nu har vi det läget vi har, men jag tycker att man kunde ha väntat tills det fanns ett färdigt förslag på bordet.

Artikeltaggar

Anna HammarÅsa JohanssonCenterpartietFolkhälsomyndighetenGunilla SvantorpM SverigePolitikRegion VärmlandStefan LöfvenSverigedemokraternaVänsterpartietVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare