Till minne: Sven Erlander

Publicerad:
Sven Erlander i Ransäter 1992. Foto: VF arkiv

Professor emeritus Sven Erlander, Linköping, äldste son till Aina och Tage Erlander, har avlidit 87 år gammal. Närmast sörjande är hustrun Lillemor, barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Efter att ha inlett sin akademiska bana som matematiker vid Stockholms universitet blev Sven Erlander 1971 professor i optimeringslära vid Linköpings universitet. Åren 1983-1995 var han detta universitets rektor.

När Tage Erlander avled 1985 aktualiserades på allvar frågan om att i Ransäter, förre statsministerns födelsebygd, etablera en Erlandergård. Landstinget i Värmland och dess ledande politiker Stig Gustafsson hade en huvudroll, och i ett fruktbärande samarbete med Ransäters hembygdsförenings ordförande Sven Hellqvist löstes knutar upp. Så tillkom 1986 Stiftelsen Erlandergården i Ransäter med landstinget, Munkfors kommun och familjen Erlander som stiftare. Under de följande åren skapades i Sockenstugan ett skolmuseum och i det nybyggda huset – med stöd från riksdagen – utställningen om Tage Erlanders liv och verk.

I stiftelsens styrelse har familjen genom alla år varit representerad. Makarna Sven och Lillemor Elander har haft ett särskilt ansvar för det årliga högtidlighållandet i Ransäter av Tage Erlanders födelsedag. Deras roll inom Erlandergården har de senaste åren övertagits av dottern Inger Erlander Klein, som är styrelsens sekreterare.

Sven Erlander tilldelades 2009 det värmländska landstingets Frödingstipendium för att ha gjort utgivningen av Tage Erlanders dagböcker möjlig. Tack vare Svens enastående arbetsinsats har ”insidan” av faderns unikt långa tid som statsminister (23 år) blivit brett tillgänglig. Inte minst författare av statsvetenskapliga och historiska verk har dragit god nytta av detta.

Torbjörn Hedin, hedersledamot i styrelsen, fanns med som kommunens representant i styrelsen när Erlandergården etablerades för drygt 30 år sedan. Han har vid åtskilliga tillfällen sammanträffat med Sven Erlander, som han beskriver som ”en med åren mycket god vän, ärlig, vänlig och chosefri. Jag tyckte mycket om honom.”

Undertecknade, tidigare och nuvarande ordförande för Stiftelsen Erlandergården, beklagar förlusten av en viktig inspirationskälla i arbetet att bevara och manifestera Tage Erlanders insats för vårt samhälle. Vi tar samtidigt tillfället i akt att uttala vår tacksamhet för hela familjen Erlanders genuina engagemang för Erlandergården genom åren.

Thomas Rehn, ordförande 2012-2018

Kjell Larsson, ordförande 2019-

Artikeltaggar

DödsfallErlandergårdenFamiljLinköpingLinköpings universitetRansäterTage ErlanderTill minne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare