Hoppa till huvudinnehållet

Svenneling (V): ”Vårt förtroende var förbrukat”

Publicerad:
Håkan Svenneling, värmländsk riksdagsledamot (V).
Håkan Svenneling, värmländsk riksdagsledamot (V).

Sverige kommer att styras även under regeringskrisen, och det går att genomföra ett säkert och tryggt val även i en pandemi om det skulle bli aktuellt.

Det säger Håkan Svenneling (V) som hoppas att det politiska tonläget lugnar sig efter måndagens drama i riksdagen.

För värmländske riksdagsmannen Håkan Svenneling bestod måndagens spänning i frågan om Stefan Löfven skulle avgå före voteringen i riksdagen, eller om han skulle välja en votering där han visste att han skulle förlora.

Att Löfven valde votering beror på att han då får en vecka på sig innan han måste avgå eller utlysa extraval. Det ger honom tid att sondera terrängen för att på så sätt kunna komma tillbaka, tror Håkan Svenneling.

Att Vänsterpartiet på det här sättet kom att hamna i centrum av svensk politik kändes bra, säger Håkan Svenneling.

– Äntligen förstod regeringen att det är på vårt mandat regeringen har suttit.

Dahlqvist (S): ”Verktygen i riksdagen används vårdslöst”Svantorp (S): ”Fullständigt oansvarigt mitt i en pandemi”Statsvetaren om politiska läget: ”Det är historiskt”

– Att vi inte ska ha något inflytande är ett synsätt som är förlegat och förbi. Det är det som gör att så många lyssnar när Nooshi Dadgostar uttalar sig. Samtidigt är det inte med lätthet som man tar till ett av de starkaste vapnen vi har mot regeringen. Nu hoppas vi att parterna kan ompröva tidigare ställningstaganden och det hoppas jag sker den närmaste veckan.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vad säger du om kritiken från S om att det bara är ett utredningsförslag - inte ett skarpt lagförslag - och att tajmingen är dålig med en regeringskris mitt i en pandemi?

– Dels är det S som skapat krisen själva genom att inte lyssna på vad vi har sagt i 2,5 års tid. Redan när regeringen tillträdde sa vi att marknadshyror är en av våra röda linjer. Vi har också varit tydliga med att det inte finns någon specifik tidpunkt där vi tänker avlossa vårt starkaste vapen, det avgör vi själva.

– Det här var helt rimligt utifrån att utredningsförslaget var långt framskridet. Utredningen har suttit på regeringens uppdrag, regeringen har skrivit direktiv till den och regeringen har varit tydliga med att de tänker gå vidare med marknadshyror. Då är vårt förtroende förbrukat. Sedan vill S göra vissa justeringar i det men i grunden handlar det om att genomföra punkt 44 i januariavtalet. Det skulle vara ett systemförändrande beslut som ändrar hela hyresmarknaden. Därför tog vi beslutet att ta till det starkaste vapnet.

– Att det är pandemi är inget man ska ta lätt på, men det går fortfarande att styra Sverige. Ingen kan peka på beslut som regeringen inte kan fatta för att hindra smittspridning. Offentlig välfärd, sjukvård och vaccinering kommer att rulla på som vanligt oavsett om det är kris i regeringen eller inte.

Stefan Löfven (S) förlorade misstroendeomröstningen i riksdagen.
Stefan Löfven (S) förlorade misstroendeomröstningen i riksdagen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Vad vill du ska hända nu?

– Jag hoppas att det politiska tonläget lugnar ner sig något. Jag förstår att det är starka känslor efter en sådan här omröstning men min uppmaning är tydlig: parterna behöver prata sinsemellan. De handlar framför allt om Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Det finns redan idag 175 mandat, det går alldeles utmärkt att styra Sverige i en sådan koalition. Det handlar om att man samtalar. Jag hoppas att det sker i veckan, innan Stefan Löfven slutgiltigt bestämmer sig för utlysa nyval eller avgå.

– Om det blir en regering eller någon annan form av samarbete vet jag inte, men jag tror absolut att det finns en möjlighet.

Men Centerpartiet har varit konsekventa i att de inte vill ha något med Vänsterpartiet att göra?

– En av orsakerna till att vi sitter där vi sitter är Centerpartiets hårda och icke verklighetsförankrade inställning. Nu har Centerpartiet ett val att göra. Antingen trycker man på för att det ska bli extraval, eller så samarbetar man med V eller också stöder man en moderatledd regering som bygger på stöd av SD. Det är just den här låsningen som C har skapat åt sig själva

Vänstern har inga problem att samtala med centern?

– Absolut inte.

Håkan Svenneling föredrar talmansrundor istället för extraval.

– Jag räds inte ett extraval men samtidigt betyder det att man få en ny riksdag med de utmaningar vi även har i dag.

Skulle det ändå bli extraval så innebär inte en valrörelse i pandemitider någon katastrof, menar han.

– Det hålls valrörelse i både Norge och Finland, man ska inte vara alltför orolig. Det går att hålla säkra och trygga val även i en pandemi.

Artikeltaggar

Håkan SvennelingPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.