Hoppa till huvudinnehållet

Svantorp (S): ”Fullständigt oansvarigt mitt i en pandemi”

Publicerad:
Gunilla Svantorp (S) lägger ett stort ansvar för regeringskrisen på Vänsterpartiet.
Gunilla Svantorp (S) lägger ett stort ansvar för regeringskrisen på Vänsterpartiet. Foto: Henrik Montgomery/TT

– Vänsterpartiet och de högerkonservativa har fällt Stefan Löfven i ett läge där vi är mitt i en pandemi. Det får de ta ansvar för. Det är klart att jag är bedrövad över läget.

Det säger riksdagsledamoten Gunilla Svantorp från Årjäng efter misstroendeomröstningen i riksdagen.

Efter måndagsförmiddagens misstroendeomröstning i riksdagen är Gunilla Svantorp bekymrad.

– Dels vet vi inte vad som händer framöver, dels vet vi att vi varje dag behöver fatta en mängd beslut kopplade till pandemin. Vi vet också att de fyra partier som fällt Stefan har helt olika inriktningar framåt. Det är ett väldigt osäkert läge och Vänsterpartiet har ett stort ansvar i det som hänt. Vi socialdemokrater kommer självklart framöver att göra allt, precis som vi gjorde vid valet 2018, för att hitta breda lösningar.

Vänsterpartiet har under 2,5 års tid varit tydliga med att det här förslaget måste bort, annars drar de bort sitt stöd?

– Det viktigaste är att det inte finns något förslag. Det har lagts fram ett utredningsbetänkande, men det finns inget förslag. Det vet Vänsterpartiet. Nu skickas det förslaget ut för att få synpunkter, sedan kommer regeringen med förslag. Man har fällt regeringen på något som inte ens är ett förslag!

Statsvetaren om politiska läget: ”Det är historiskt”Dahlqvist (S): ”Verktygen i riksdagen används vårdslöst”Svenneling (V): ”Vårt förtroende var förbrukat”

Men den finns kvar som en av punkterna i januariöverenskommelsen?

– Samtidigt är det så att Vänsterpartiet sa att det är två punkter de inte accepterar. En av punkterna accepterade de att hitta en kompromisslösning på.

Statsminister Stefan Löfven förlorade måndagens misstroendeomröstning i riksdagen. Nu väntar ny regeringsbildning eller extraval.
Statsminister Stefan Löfven förlorade måndagens misstroendeomröstning i riksdagen. Nu väntar ny regeringsbildning eller extraval. Foto: Henrik Montgomery/TT

Så du menar att det är Vänsterpartiet som inte är beredda att acceptera kompromisser i frågan om fri hyressättning?

– Det är sättet de gör det på, mitt i en pandemi. De kunde ha lugnat sig tills regeringen lagt ett förslag och sett om regeringen har lyssnat på alla remissinstanser eller inte. Vänsterpartiet vet inte utifrån punkt 44 vilket förslag regeringen skulle lägga. De har fällt regeringen på något som inte ens finns, det är fullständigt oansvarigt mitt i en pandemi.

Löfven faller – bortröstad av riksdagenArman Teimouri (L) räds inte extraval

Vad tror du händer nu?

– Vi får avvakta vad Stefan gör nu. Vi får se vad som är bäst för Sverige i det här läget. Vi stöttar Stefan fullt ut.

Tror du ett extraval är rätt väg?

– Jag kan inte ta ställning till det i dag. Jag är bara bekymrad över alla människor som är jätterädda för sin hälsa och väntar på beslut kring olika saker. Jag tycker att det är bedrövligt att försätta Sverige i ett sådant här läge mitt i en pandemi.

Vad kände du när voteringen slutade som den gjorde?

– Jag är ledsen över att det hände. Vi har ett politiskt resultat efter valet som förutsätter att vi kan kompromissa ihop oss. Då får inte alla partier precis som de vill. Det är det vi har sett, vi älskar inte allt i januariavtalet och andra partier älskar inte heller allt, men vi har fått igenom mycket av det vi tycker är viktigt i vårt parti.

Gunilla Svantorp, riksdagsledamot (S)
Gunilla Svantorp, riksdagsledamot (S) Foto: Jonas Klint

– Oavsett vem som ska styra Sverige framöver måste man kunna kompromissa och man måste kunna samsas med andra partier. Just nu verkar det vara ett väldigt låst läge. Det är inte rätt väg framåt för Sverige. Jag är bekymrad och ledsen.

Det är inte bara Vänsterpartiet som har förklarat sitt missnöje?

– De olika partierna har helt olika ingångar till varför de inte vill ha Stefan Löfven som statsminister. Hur de ska sy ihop det här efter valet fattar varken jag eller svenska folket.

Det blir spännande dagar framöver?

– Onödigt spännande!

Artikeltaggar

Gunilla SvantorpPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.