Hoppa till huvudinnehållet

Ståhl vill slå världsrekordet: ”Kul att knäppa det i år”

Publicerad:
Daniel Ståhl siktar på att slå världsrekordet och nu i Karlstad kanske vi får se över 70 meter.
Daniel Ståhl siktar på att slå världsrekordet och nu i Karlstad kanske vi får se över 70 meter. Foto: Joachim Lagercrantz

Daniel Ståhl är bäst i världen.

Diskusbjässen vill också bli längst genom alla tider.

– Det hade varit kul att knäppa det i år, säger han om världsrekordet.

Östtysken Jürgen Schult kastade 74,08 den 6 juni 1986. Rekordet har ansetts närmast oslagbart, men det har även Randy Barnes, USA, 23,12 i kula från 1990 och det slogs med 25 centimeter av landsmannen Ryan Crouser i lördags.

Ståhl, som haft några riktiga monsterkast med övertramp, är på jakt.

– Det hade varit kul att knäppa det i år, eller nästa år. Det är bara en tidsfråga. Ruskigt bra förhållanden så blir det långt, säger Ståhl på presskonferensen inför GP-tävlingen i Karlstad.

Den två meter långe och drygt 150 kilo tunge 28-åringen från Stockholm är regerande världsmästare och har svenska rekordet med mäktiga 71,86.

I år har han också fått ännu hårdare konkurrens av träningskompisen Simon Pettersson som till och med slagit honom en gång den här säsongen och höjt personrekordet till 69,48.

Det lär bli en ny hård kamp på Tingvalla. Även 70-meterskastaren Mauricio Ortega, Colombia, och isländaren Guðni Valur Guðnason, som gjort drygt 69, kan blanda sig i striden.

Ståhls resultatrad hittills den här säsongen är 69,71-69,11-66,81-68,11-68,03.

– Det är rätt bra, men jag kan bättre och är på gång, säger Ståhl, som med Karlstad har sju tävlingar kvar fram till OS.

– Jag ska tävla mig i form.

Hans eget banrekord på 69,23 från 2019 kan vara hotat.

– Känslan är bra och det är alltid kul att vara i Värmland. För två år sedan var det 5000 pers här och fullt tryck. Nu är det 500. Vi får hoppas att alla nästan spräcker stämbanden.

På frågan hur långt det kan bli i rätt förhållanden nöjer han sig med att svara:

– Långt!

Det hotande regnet måste hålla sig borta och för diskuskastare är vinden avgörande. Men medan till exempel sprinterlöpare villa ha medvind behöver diskusen motvind att segla på.

– Motvind är absolut guld. Vindstilla är också kul. Medvind är lite minus, men då får man ta i lite mer.

Hur mycket kan det skilja om det är perfekt motvind jämfört med medvind?

– Jag gillar vindstilla och medvind också, men för att få de här dunderlånga kasten hade svag motvind varit guld. I mitt fall räcker det med en-tre meter per sekund så kan det bli riktigt långt.

För att komma över 70 på Tingvalla krävs bra vind?

– Ja, att vinden är bra och publiken tar i allt vad de har, bra ös på tävlingen med speaker och musik, då blir det skoj.

Vad letar du efter för besked inför OS?

– Just nu är det bara att tävla sig i form och komma in i de ordentliga tävlingsrutinerna. Nu har vi varit åtta månader inomhus och tränat. Underbart att komma ut.

Njuter du?

– Ja, jag tycker det är helt underbart att tävla i Sverige, Europa och världen.

Artikeltaggar

Daniel StåhlFriidrottIF Göta

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.