Hoppa till huvudinnehållet

Nordmarkens pastorat skänkte bort halva församlingshemmet i Västra Fågelvik

Publicerad:
Ska församlingen bjuda på kyrkkaffe så blir de tvungna att hyra den lokal som de tidigare ägde, skriver Gösta Hedelund med flera.
Ska församlingen bjuda på kyrkkaffe så blir de tvungna att hyra den lokal som de tidigare ägde, skriver Gösta Hedelund med flera. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Aktiebolaget köper hela fastigheten, inklusive sockenstugan som församlingen ägde hälften av, skriver Gösta Hedelund med flera.

Stommens skola blev 2009 nedläggningshotad bland annat på grund av för små lokaler. Om- och nybygge var inte aktuellt. Grannfastighetens ägare skänkte då tomtmark för att möjliggöra ett tillbygge. Detta för att rädda skolan kvar i bygden. En lokal firma fick uppdraget att bygga till stora och fina lokaler som kommunen fick hyra. Ett hyresavtal skrevs av den dåvarande kommunstyrelsen som sträckte sig fram till 2030.

2018 lades skolan ned medan hyresavtalet fortsatte att löpa. Årjängs kommun stod då med ett hyresavtal som skulle kosta ytterligare cirka 4 miljoner kronor innan avtalet löpte ut 2030. Årjängs kommun lyckades köpa loss sig från hyresavtalet 2019 för en summa på 2 737 000 kronor.

2020 beslöt kommunen att avyttra hela fastigheten, skolan och sockenstugan. Sockenstugan ligger på samma tomt där kommunen och församlingen äger hälften var. Pastoratet tillfrågades om det fanns intresse att köpa och pastoratet sade ja och fick köpa hela fastigheten inklusive lösöre och som ligger på Västra Fågelviks finaste tomt för endast 1,6 miljoner. En eloge till kommunen som inte lade ut försäljningen på öppna marknaden.

Så skriver du en debattartikel

Eftersom pastoraten helst inte ska äga fastigheter kom det in ett förslag att avstycka sockenstugan och behålla den i församlingens ägo, den hör ju ihop med kyrkan sedan urminnes tider, och sedan sälja skolan. Det var många gamla församlingsbor som tyckte att detta var ett bra förslag.

Men de folkvalda i församlingsrådet hade inte samma åsikt utan de gick på ordförandens förslag att han själv och ett antal privatpersoner skulle få köpa fastigheten och bilda ett aktiebolag, Västra Fågelviks Framtid AB, och så kommer det att bli. Aktiebolaget köper hela fastigheten, inklusive sockenstugan som församlingen ägde hälften av. Ska församlingen bjuda på kyrkkaffe så blir de tvungna att hyra den lokal som de tidigare ägde.

En annan sak som vi undertecknade och många med oss reagerar på är den totala avsaknaden av information om vad detta aktiebolag har för verksamhet och syfte, det framgår inte någonstans i det brev som skickats ut till utvalda personer, föreningar och företag i socknen.

Gösta Hedelund

Före detta kyrkorådsordförande

Sven Emsell

Före detta kyrkvärd

Sven Larsson

Walter Christofferson

Artikeltaggar

AktiebolagÅrjängs kommunDebattNordmarkens pastoratStommens skolaStommens skolaVästra Fågelvik