Hoppa till huvudinnehållet

Duplantis siktar högt på Tingvalla: ”Jag vill hoppa sex meter”

Publicerad:
Armand Duplantis behöver inte åka kran för att nå höga höjder. Där uppe, vid byggjobbarnas händer i blivande inomhushallen i Karlstad, är världsrekordet 6,19. Så högt kanske det inte blir i tisdagens Karlstad GP på Tingvalla, men han tror på sex meter.
Armand Duplantis behöver inte åka kran för att nå höga höjder. Där uppe, vid byggjobbarnas händer i blivande inomhushallen i Karlstad, är världsrekordet 6,19. Så högt kanske det inte blir i tisdagens Karlstad GP på Tingvalla, men han tror på sex meter. Foto: Joachim Lagercrantz

Stavsuveränen Armand Duplantis har höga tankar inför tisdagskvällens Karlstad GP på Tingvalla.

Kanske inte 6,19, men sex meter är möjligt.

– Ja, det tror jag, säger han.

Vem som är den just nu största friidrottsstjärnan, ja en av de största inom idrotten över huvud taget, märktes tydligt på måndagens presskonferens i Karlstad i den blivande 9 000 kvadratmeter stora hallen på Sannafältets sportcenter, som nu är en byggarbetsplats (därav hjälmarna).

Kön för individuella intervjuer ringlade lång till Armand ”Mondo” Duplantis, medan världens bäste manlige diskuskastare Daniel Ståhl, svenska rekordmaskinen i kula, Fanny Roos, och Karlstadsboende och OS-jagande höjdhopperskan Erika Kinsey hade det tämligen lugnt.

Fanny Roos, Erika Kinsey, Daniel Ståhl och Armand Duplantis under måndagens presskonferens.
Fanny Roos, Erika Kinsey, Daniel Ståhl och Armand Duplantis under måndagens presskonferens. Foto: Joachim Lagercrantz

Drömgränsen sex meter är numera vardagsmat för den 21-årige svenskamerikanen.

Hans världsrekord är 6,18 och han gjorde 6,10 nyligen i Nederländerna.

Duplantis vet att Karlstad kallas "The city of sun" efter två tidigare framträdanden på Tingvalla. I fjol förstörde dock ett hageloväder och hans segerhöjd blev blygsamma 5,72 och nu hotar prognoserna med regn på tisdagen. Stavhopp är en av de grenar som missgynnas mest av nederbörd.

– Du vill ha ett bra grepp och kunna hålla i staven. Jag hoppas verkligen att det inte regnar, men kommer regnet är det bara att handskas med det, säger Uppsalastationerade Duplantis, som ställs mot bland andra polske sexmetersmannen (6,02) Piotr Lisek.

Året Karlstad GP är det näst sista innan Tingvalla läggs ner efter säsongen 2022. Arrangerande Göta drömmer om sex meter i stav innan det är slut.

Hur är banorna, är det möjligt att hoppa högt?

– Jag vill hoppa högt i alla tävlingar jag ställer upp i.

Är Tingvalla bra för stavhopp?

– Ja, det är ett ganska bra ställe att hoppa på. Jag hoppade riktigt bra 2018 och det var en fantastisk atmosfär. 5,80 (banrekord) var ett bra resultat då. Jag tror mitt personrekord var 5,90.

Går det att hoppa sex meter?

– Ja, det tror jag. Jag vill hoppa sex meter. Hoppas bara vädret är bra så ska jag bjuda på en show och göra något speciellt.

Olympiska spelen i Tokyo startar den 23 juli.

Innan dess har Duplantis förutom Karlstad kvar Diamond league i Oslo den 1 juli och Stockholm den 4 juli.

Vad är viktigast nu i det här skedet inför OS?

– Att jobba med de små detaljerna och få dem rätt, som var jag ska greppa staven, var jag starta ansatsen. Skaffa så mycket information jag kan till de stora tävlingarna.

Du är stor guldfavorit i OS, gillar du det?

– Jag vill vinna guld i OS, jag har velat det sedan jag var barn.

Kommer du fortsätta tävla för Sverige?

– Ja, självklart.

Artikeltaggar

Armand DuplantisErika KinseyFanny RoosFriidrottIF GötaKarlstadKarlstad GPOS

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.