Hoppa till huvudinnehållet

Dahlqvist (S): ”Verktygen i riksdagen används vårdslöst”

Publicerad:
Värmländske riksdagsmannen Mikael Dahlqvist (S)
Värmländske riksdagsmannen Mikael Dahlqvist (S) Foto: Jonas Klint

Under måndagsförmiddagen föll regeringen Löfven efter en misstroendeomröstning i riksdagen.

Riksdagsmannen Mikael Dahlqvist (S) från Hagfors säger att det är ”oerhört tråkigt” att det har gått så långt.

– Det är oerhört tråkigt att det har gått så långt som till en misstroendeförklaring i en enskild sakfråga, speciellt med tanke på att det bara handlar om ett utredningsförslag. Det hade varit skillnad om regeringen hade lagt en proposition, ett lagförslag.

Mikael Dahlqvist pratar alltså om den punkt i Januariöverenskommelsen som handlar om fri hyressättning i nyproducerade hyreslägenheter, som Vänsterpartiet vägrar gå med på. V drar tillbaka sitt passiva stöd för regeringen och tillsammans med KD, M och SD fällde partiet regeringen genom en misstroendeförklaring.

Frustrerad

Mikael Dahlqvist är frustrerad över hur arbetet i riksdagen fungerar just nu.

– Jag har märkt de här åren att stämningen i riksdagen blir tuffare och tuffare. Det är mer utskottsinitiativ och KU-anmälningar. Det är kanske inte tanken med nuvarande lagstiftning, regeringsformen. Alla partier måste fundera framöver hur riksdagen ska fungera.

– Annars är det lika bra att vi får en ny majoritetsriksdag. En demokratiform med någon form av majoritetsval.

Svantorp (S): ”Fullständigt oansvarigt mitt i en pandemi”

Du verkar frustrerad över hur riksdagsarbetet fungerar i dag?

– Jag är frustrerad över hur man använder verktygen lite vårdslöst. Riksdagens konstruktion skulle fungera om dess regelverk respekterades och om det fungerade som det är tänkt.

Statsminister Stefan Löfven (S) förlorade måndagens misstroendvotering i riksdagen med 181 röster för ett misstroende och 109 emot.
Statsminister Stefan Löfven (S) förlorade måndagens misstroendvotering i riksdagen med 181 röster för ett misstroende och 109 emot. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Den historiska omröstningen slutade med 181 röster för ett misstroende och 109 emot. Mikael Dahlqvist blev inte förvånad.

– Besvikelsen, chocken eller vad man ska säga, hade gått över. När vi satt där visste vi hur det skulle gå. När det inte blev någon lösning i går visste vi att det kommer att sluta med misstroende. Det här känns väldigt mycket overkill. Det handlar bara om ett utredningsförslag.

Men det är en av punkterna i januariöverenskommelsen och V har varit tydliga med att det är en av deras ”röda linjer”?

– Det stämmer, och det hedrar dem att de har varit tydliga. Men de hade samma utgångspunkt i lasfrågan, och där nöjde de sig med förslaget att låta parterna komma överens. Det är precis samma kompromiss som Löfven erbjöd i går. V agerar inte konsekvent.

Den beskrivningen av vad V erbjöds går de nog inte med på, de menar att det skulle bli förhandlingar med ”pistolen mot tinningen” där det bara finns ett givet resultat?

– Det är deras tolkning, men det var samma diskussion om las.

– Det jag är förvånad och besviken över är att man går ut nu innan utredningen klar. Om jag var partiledare för V skulle jag vänta och se vad det blir för resultat. Om det blir galet agerar vi. Det här känns som lite panik.

Mikael Dahlqvist, värmländsk riksdagsman (S).
Mikael Dahlqvist, värmländsk riksdagsman (S).

Vad händer nu?

– Vi får se vad statsministern väljer för lösning, om han väljer extraval eller talmansrunda. Det finns både för- och nackdelar med båda. Blir det extraval så är vi som parti alltid beredda att gå ut i valrörelse.

Försvårar det här för S att samarbeta med V i en eventuell regeringsbildning?

– Det är klart att den närmaste tiden är det väl lite infekterat, men samtidigt står vi i grunden för många gemensamma sakpolitiska värderingar. Vi vill ha ett starkt välfärdssamhälle och en rättvis och jämlik politik. Vi står varann nära i många frågor och hoppas och tror att vi framöver kan hitta konstruktiva lösningar. Men nu är det upp till vänstern att ta reda på kaoset som blir i pandemin

Finns det förutsättningar att bilda regering med den riksdag vi har eller kommer det att krävas ett extraval?

– Säg så här, om man väljer att positionera sig som man har gjort idag blir det oerhört svårt. V sa tydligt i sitt anförande att man inte kommer att stödja en högerkonservativ regering. Det handlar lite grann om vad de liberala tänker framöver.

Kan det bli en tillfällig mittenregering där S och C är med?

– Kompromissernas möjligheter är många, men det blir bara spekulationer. Jag är övertygad att vår partiledare håller alla dörrar öppna som är rimliga.

Artikeltaggar

HagforsMikael DahlqvistPolitikRiksdagenSocialdemokraterna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.