Hoppa till huvudinnehållet

Arman Teimouri (L) räds inte extraval

Publicerad:
Riksdagsmannen Arman Teimouri (L) från Karlstad menar att partierna behöver bli bättre på att prata med varandra för att skapa fungerande regeringar.
Riksdagsmannen Arman Teimouri (L) från Karlstad menar att partierna behöver bli bättre på att prata med varandra för att skapa fungerande regeringar. Foto: ALI LORESTANI/TT

Ett extraval skulle komma olägligt för Liberalerna, som har rekordlåga opinionssiffror. Med bara 2,5 procents stöd i senaste SCB-mätningen skulle partiet åka ur riksdagen om det var val i dag.

Men riksdagsmannen Arman Teimouri (L) räds inte extraval.

– Det är valdagen det handlar om. Det kan hända mycket innan dess.

Kritiken mot Vänsterpartiet var hård från socialdemokratiskt håll efter måndagens misstroendevotering i riksdagen, som slutade med ett nederlag för statsministern. Oansvarigt i pandemin och fel fråga att ta till ett så kraftigt vapen för, hette det bland annat.

Arman Teimouri, riksdagsman (L) från Karlstad, ser på det från en annan vinkel.

– Det är så det demokratiska och politiska landskapet ser ut. När man har en svag regering måste man hela tiden förankra sina beslut på ett eller annat sätt. Det är det vi pratat om i Liberalerna, att ska man ha möjlighet att driva igenom sin politik så innebär det att man måste prata med andra partier. Man kan konstatera att Socialdemokraterna har misslyckats med det.

Svantorp (S): ”Fullständigt oansvarigt mitt i en pandemi”Svenneling (V): ”Vårt förtroende var förbrukat”

Röstade gult

Liberalerna röstade gult i misstroendevoteringen. Det betyder att partiet la ned sina röster och gav regeringen passivt stöd. Arman Teimouri säger att Liberalerna ville hedra januariavtalet så länge det var aktuellt.

– När vi gick in i januariavtalet var det för att ta ansvar för Sverige och för att vi kunde få en regering efter 134 dagar. Vi fick en lista på 73 punkter där vi är överens, sedan finns det massor av punkter där vi inte är överens men vi ska kunna lita på varandra i Sveriges riksdag och man måste stå upp för någonting. Vi stod upp för januariöverenskommelsen tills i dag. När regeringen har fallit finns inte januariavtalet längre.

Dahlqvist (S): ”Verktygen i riksdagen används vårdslöst”Statsvetaren om politiska läget: ”Det är historiskt”

Vad tror du händer nu?

– Det är svårt att sia om. Nyckeln ligger hos Stefan Löfven och socialdemokraterna. De har två alternativ, entledigade och talmansrundor eller ett extraval senare i höst. Oavsett vad så tror jag att det man måste se till att skapa bred förankring för den regering som ska ta vid. Vi kommer att verka för en borgerlig regering.

Hur oroliga är ni i Liberalerna för ett extraval med tanke på de dåliga opinionssiffrorna?

– Även om det är tråkiga siffror är vi väldigt tydliga med vad Liberalerna vill. Vi vill ha en liberal och borgerlig regering som kan ta sig an samhällsutmaningarna. Om det är val redan nu i höst eller nästa höst spelar ingen roll. Det är på valdagen det avgörs och mycket kan hända.

Det skapades historia i riksdagen på måndagen, när en majoritet röstade för misstroende mot statsminister Stefan Löfven. (Bilden tagen vid ett annat tillfälle).
Det skapades historia i riksdagen på måndagen, när en majoritet röstade för misstroende mot statsminister Stefan Löfven. (Bilden tagen vid ett annat tillfälle). Foto: Henrik Montgomery/TT

Januariavtalets själva existens och vad som hände i riksdagen i dag visar hur svårt det är att bilda regering med den riksdag vi har nu?

– Mycket ansvar ligger hos alla politiska partier. Vi gjorde ett vägval tidigt i våras där vi säger att för driva igenom liberala reformer krävs en borgerlig regering. Partierna måste ta ansvar för att det inte blir låsningar, annars kommer det att bli som i Italien med extraval vart och vartannat år, det tror jag inte svenska folket vill.

Arman Teimouri (L) menar att måndagens historiska misstroende i riksdagen skulle kunna leda till en borgerlig regering med Ulf Kristersson (M) som statsminister.
Arman Teimouri (L) menar att måndagens historiska misstroende i riksdagen skulle kunna leda till en borgerlig regering med Ulf Kristersson (M) som statsminister. Foto: Peter Bäcker

Arman Teimouri menar att det finns chanser för Ulf Kristersson (M) att bli statsminister efter en talmansrunda, utan att det behöver gå till extraval.

– Det handlar om att de borgerliga partierna inklusive Centerpartiet måste sätta sig ner och hitta vägar framåt. Här måste centern rannsaka sig själva. Var står man i svensk politik - högerut eller vänsterut? De har inte lämnat något tydligt besked till väljarna än.

Liberalerna gjorde sitt vägval högerut, och det är Arman Teimouri glad för i dag.

– När vi säger att vi ska prata med alla partier i riksdagen är det precis de här låsningarna vi vill undvika. Jag tror polletten har trillat ner för en del väljare nu. Vårt vägval handlar om att för att få en liberal och borgerlig regering så måste man kunna prata med alla partier i riksdagen, inklusive Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Artikeltaggar

Arman TeimourijanuariavtaletLiberalernaPolitikRiksdagen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.