Hoppa till huvudinnehållet

Vänsterpartiet backar inte

Publicerad:
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Arkivbild.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vänsterpartiet backar inte från sitt hot om misstroendeförklaring. Därmed ser regeringen Löfven ut att falla i måndagens omröstningen i riksdagen.

– Vi har visat på en helt övermänsklig kompromissvilja, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar.

Statsminister Stefan Löfvens (S) försök att i elfte timmen lösa regeringskrisen ser inte ut att lyckas. Beskedet att parterna på bostadsmarknaden får förhandla i den kontroversiella hyresfrågan kallas av Vänsterpartiet för "oseriöst".

Vid en pressträff på söndagen säger Nooshi Dadgostar att hon är förvånad över att Stefan Löfven gått fram med den här lösningen. Hon hänvisar till att V bara vill att en punkt av januariavtalets 73-punktsprogram ska strykas.

– Hyresgästföreningen har avvisat förhandlingarna, vilket man får ha mycket stor förståelse för. Det är inte meningsfullt att förhandla under sådana omständigheter.

Hon kallar statsministerns förslag om partsförhandling utan att parterna tillfrågats är "oseriöst".

– Jag tycker att det är ovärdigt, olämpligt att en regering på det här sättet ägnar sig åt politiskt spel mitt i en så här allvarlig situation, säger Nooshi Dadgostar.

– Som det ser ut nu har vi inte förtroende för statsministern, säger hon.

Löfven: Parterna får förhandla

Ett dygns varsel

Beskedet om att Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och allmännyttan skulle få förhandla gavs av statsminister på en pressträff tillsammans med Centerledaren Annie Lööf på söndagen – bara ett dygn riksdagen innan röstar om förtroendet för regeringen Löfven.

– Januaripartierna är överens om följande: Om parterna når en överenskommelse om hur hyresmodellen i nyproduktion ska reformeras, då ska regeringen lägga förslag i linje med överenskommelsen, sade statsminister Stefan Löfven.

– Om parterna inte kommer överens, då genomförs utredningens förslag efter remissinstansernas synpunkter.

Avsikten skulle då vara att parterna förhandlar fram till den 1 september, samt att lagändringar baserade på en eventuell överenskommelse ska beslutas under mandatperioden, enligt statsministern.

Statsministern anser att han gått V till mötes.

– Det här är ett tydligt krav som lyfts av Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet. Den svenska modellen på bostadsmarknaden ska självfallet värnas och nu får alltså parterna tillsammans en möjlighet att komma överens, sade Stefan Löfven i samband med pressträffen.

TT: Vänsterpartiets krav är att utredningsförslaget måste bort från bordet?

– Utifrån januariavtalet ska vi utgå från den utredning som varit. Den är ute på remiss nu, så det är klart att det är den som ligger till grund, säger Löfven.

– Vi har lyssnat in den kritik som framförts, men vi tycker att det är viktigt med en reform som ökar bostadsbyggandet i Sverige. Nu ger vi parterna en chans att förhandla fram en ny reform. V har sagt att ett av alternativen var att låta parterna förhandla, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Att stryka punkten helt och låta parterna förhandla fritt är alltså inte aktuellt, enligt Löfven.

Kan fällas

På måndagen klockan 10 hålls misstroendeomröstningen mot Stefan Löfven. Om alla partier röstar som de hittills har sagt så kommer regeringen då att fällas.

Statsminister Stefan Löfven (S) och Centerpartiets partiledare Annie Lööf håller pressträff.
Statsminister Stefan Löfven (S) och Centerpartiets partiledare Annie Lööf håller pressträff. Foto: Lars Schröder/TT

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni lämnade tidigare under dagen följande kommentar:

– Jag är glad över att vi kunde sträcka ut handen till Vänsterpartiet, att låta parterna sätta sig och lägga fram en lösning på hur vi ska reglera framtidens fria hyressättning, vilka regler som ska ligga bakom det. Nu förstår jag att Vänsterpartiet säger nej. Det är väldigt olyckligt, säger Sabuni.

TT: Om parterna inte kommer överens om fri hyressättning för nyproduktion, vad händer då?

– Då har vi utredningen att göra lag av.

Artikeltaggar

HyresgästföreningenNooshi DadgostarPolitikStefan LöfvenVänsterpartiet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.