Hoppa till huvudinnehållet

Skotersatsningen visar sjövägen för värmlänningarna

Publicerad:
Marcus Nilsson och Jan Grevillius visar upp två av tre vattenskotrar som är tillgängliga för bokning.
Marcus Nilsson och Jan Grevillius visar upp två av tre vattenskotrar som är tillgängliga för bokning. Foto: Tommy Andersson

Glöm bilen, nu kan Karlstadsborna ta skotern till jobbet, festen eller restaurangen. Det nystartade skoteruthyrningsföretaget Shaped Wermland vill hjälpa fler att upptäcka sina lokala vatten utan att behöva äga en båt.

De tre vännerna Marcus Nilsson, Jan Grevillius och Jon Bergsten har startat Karlstads första vattenskoteruthyrning.

Företaget Shaped Wermland har varit igång i ungefär en månad och turerna på vattnen har redan blivit många.

– Så fort lampan där uppe lyser ringer telefonen, säger Marcus Nilsson medan han kisar och pekar på den gassande solen.

Vännerna har känt varandra i ett par år, Marcus Nilsson och Jon Berg kommer från början från Kil och Jan Grevillius är nyinflyttad från Stockholm.

– Det är en fantastisk stad och att den är omgiven av vatten öppnar upp för många nya spännande möjligheter, säger Jan Grevillius.

Marcus Nilsson är en rutinerad skoterförare och hoppas att möjligheten att testa en åktur utan att behöva köpa en egen ska få fler att våga prova.
Marcus Nilsson är en rutinerad skoterförare och hoppas att möjligheten att testa en åktur utan att behöva köpa en egen ska få fler att våga prova. Foto: Tommy Andersson

Drivkraften bakom företaget är att tillgängliggöra sjölivet för alla.

– Man ska inte behöva äga en båt för att ta sig ut på sjön eller till öarna. Vi erbjuder uthyrning i allt mellan tre timmar och en vecka så att både företag och familjer kan ta sig en tur, säger Marcus Nilsson.

Stora planer

Än så länge finns det tre skotrar tillgängliga. Tar det fart siktar de på att expandera och diskussionerna kring skotersafari för turister är redan igång.

– Ja målet är att vi ska ha fler. En pandemieffekt är att intresset för semester på hemmaplan har ökat och därför också efterfrågan på båtar och skotrar, så förhoppningsvis får det fler att hitta till oss.

För att nå hela Värmland får kunden själv välja startplats, skotern levereras då dit. Här ”parkerar” Marcus Nilsson på den populära startplatsen utanför Mariebergsskogen i Karlstad.
För att nå hela Värmland får kunden själv välja startplats, skotern levereras då dit. Här ”parkerar” Marcus Nilsson på den populära startplatsen utanför Mariebergsskogen i Karlstad. Foto: Tommy Andersson

De kritiska rösterna mot vattenskotrarnas explosionsartade popularitet är dock många.

Buskörningarna som inte är ovanliga får många att se rött.

Hur ser ni på det?

– Det är såklart irriterande och farligt, det tycker vi också. De som inte tar ansvar förstör för oss andra. Tyvärr rör det sig ofta om ungdomar som saknar sjövett och inte håller hastigheten men därför är det desto viktigare att vi tar ansvar och är tydliga med vad som är tillåtet, säger Marcus Nilsson.

– Ja vi är måna om att det ska vara tryggt och säkert för alla, fyller Jan Grevillius i, men alla som kommer tillbaka har ett leende på läpparna så vi välkomnar också kritikerna att komma och testa.

Artikeltaggar

KarlstadNäringslivNyetableringarSommarVattenVattenskoter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.