Hoppa till huvudinnehållet

Pop up-restaurang i container vill ge gästerna solnedgångsbio

Publicerad:
Restaurangcontainrarna kommer att ha utsikt över strandpromenaden i Tullholmsviken i Karlstad.
Restaurangcontainrarna kommer att ha utsikt över strandpromenaden i Tullholmsviken i Karlstad. Foto: Privat

I två stora containrar i Tullholmsviken i Karlstad slår snart en ny restaurang upp plåtportarna. Med solnedgången som fond är denna restaurang, bar och glasskiosk foodtruck-trendens nya bundsförvant.

Under de senaste åren har restaurangbranschens lokalalternativ breddats. Bilar, båtar och nu – containrar som maten och dryckens bas öppnar för spännande möjligheter.

Jan Danielsson var med och öppnade en restaurang redan på nittiotalet, sedan dess har han varvat arbete i restaurangernas värld med att köra buss i Europa.

– När pandemin ställde in alla bussresor började jag promenera med en vän i Tullholmsviken. Det kändes som att någonting saknades och det var så idén föddes.

”Grab and go”

Han hade länge varit sugen på att öppna någonting eget och tog nu chansen.

– Någon gång måste man ju bara köra.

Konceptet för restaurangen Sunset Cinema är ”grab and go”, alltså snabb och enkel mat att äta på språng. Att det blev just containrar istället för bilar berättar Jan Danielsson främst handlar om hållbarheten.

– Långsiktigt är en container mer stabil. Det här är helt nya 20 fots-containrar direkt från Kina och hållbarheten på sådana är 30 år. En foodtruck är inte lika hållbar, inte för mig i alla fall för jag är totalt värdelös när det kommer till att laga motorer.

Invändigt är containrarna klara, nu ska det bara byggas ett trädäck för en uteservering.
Invändigt är containrarna klara, nu ska det bara byggas ett trädäck för en uteservering. Foto: Privat

Jan Danielsson upplevde också att det saknades restauranger som tar vara på Karlstads vattenlägen.

– Jag har alltid drömt om att öppna någonting vid vattnet. Nu har inre hamn blivit jättefint men det behövs fler sådana ställen, Karlstad växer och det känns kul att få vara med på den resan.

Planen är att restaurangen ska öppna i början av juli men eventuellt smygstartar glasskiosken lite tidigare.

Artikeltaggar

FoodtruckGlassKrogarNäringslivNyetableringarTullholmsvikenUteserveringar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.