Från Tjörn till Lennartsfors. Från ett tryggt jobb på kusten till livet som restaurangägare på landsbygden. Pia Andersson sparkar liv i Bergstugan.
– Det är ingen dröm om att bli jätterik, snarare att ha ett liv man styr över själv.
Bergstugan i Lennartsfors har stått tom och öde sedan 2018, då förra ägaren gick bort. Men sedan fjolårshösten har det börjat hända saker.
– Vi förälskade oss i huset direkt och köpte det i augusti, säger Pia Andersson, som ska driva stället tillsammans med sin bror och syster.
– Vi har hållit på och renovera sedan vi köpte, målat och fräschat upp för att driva verksamhet. Skulle man totalrenovera skulle det ta flera år, så vi tar det efter hand.
Att det skulle blir restaurangägare av syskonen var inte planerat.
– Vi var på jakt efter en tomt vid en sjö där vi kunde ställa husbilen.
”Kalkylerad risk”
Men så blev det alltså inte. Istället blev det restaurang, rumsuthyrning och ett café, då släkten även driver en mindre verksamhet i Strömsborg.
– Vi kände att vi hade ekonomi för att göra det och sedan var det skoj att göra nåt annat. Vi har till och från pratat om att ha ett bed and breakfast neråt västkusten eller Skåne, nu blev det allt i ett, säger Pia Andersson.
Det känns lite vågat att köpa något sånt här under en pandemin.
– Det är en kalkylerad risk. Vi har inte kalkylerat med mer än att vi kan ha det som sommarstuga. Vad vi önskar är att vi kan dra runt det så det drar in för kostnader som vatten och avlopp. Allt annat är en bonus. Så det är ingen dröm om att bli jätterik, det kan jag inte påstå, säger hon och skrattar.
Hur har mottagandet varit?
– Väldigt positivt och alla har varit hjälpsamma, allt från boende till kommunen.
Någon renodlad bakgrund inom restaurangvärlden har inget av syskonen. Systern är brandingenjör, brodern sjökapten.
Och du?
– Jag har varit ungdomskonsulent i 20 år, men också jobbat på Sjöfartsgymnasiet med inriktning på ekonomi, personal och den biten samt varit gymnasielärare på hotell- och restaurangskolan. Men nu har jag sagt upp mig från jobbet.
Pia Andersson har en utpräglad skånsk dialekt, men berättar att hon flyttat runt mycket. Närmast kommer hon från västkusten, Stenungsund och Tjörn.
– Skulle jag ha köpt detta nere på kusten hade jag inte haft råd. Tittar man åt det hållet, säger hon och pekar söderöver, så kunde det lika gärna ha varit en fjord i norra Bohuslän.
Vattnet är viktigt för Pia Andersson. Hon hade inte köpt Bergstugan om den legat inne i skogen.
– Nej, hade det inte varit vid vattnet så hade jag inte flyttat hit. Jag måste se vatten någon gång under dagen, jag blir lugn av det. Vattnet ändrar sig hela tiden. Först kan sjön ligga spegelblank, en stund senare kan det gå vita gäss där ute.
Kiosk kommer
Vi får en liten rundtur i huset. På övervåningen finns fyra rum för uthyrning, alla med namn efter sjöar i området. Det finns ett allrum och ett kök.
På en vägg hänger en bild från 1920. Pia pekar och berättar om en av framtidsdrömmarna.
– Den ingången skulle jag vilja ha där, så det blir en större till restaurangen. Med ramper så det blir handikappanpassat.
Intill restaurangen blir det en liten bar – ”för sällskap” – där det råder sjötema. Några steg bort är det tänkt att bli en kiosk.
– Med färskvaror, tvål, mjölk och sånt. Men det är ett gammalt hus så vi tar allt successivt.
I Strömsborg blir det ett café, med lite annorlunda stuk.
– Det blir mexikanskt, med brunch, grytor och sånt. Men även klassiska mackor.
I ”stora” restaurangen blir det en satsning på vilt i olika former. Pia Andersson hoppas få till familjär känsla.
Många norrmän
I Lennartsfors bor runt 250 åretruntboende och det är inte en ort man passerar bara sådär. Men bygden lever upp om sommaren.
– Då är det många turister då Dalslands kanal går förbi här. Tyskar, holländare och norrmän. Under normala år i alla fall, men nu verkar det som att norrmännen börjar komma. Det var rätt många här i helgen.
Flera har varit förbi och frågat om när restaurangen öppnar.
Och när öppnar den då? Svaret är att båda verksamheterna öppnar runt midsommarhelgen.
Och sedan blir det öppet året runt?
– Delvis. Vi kommer inte ha öppet alla dagar på vintern, men kanske helger, säger Pia Andersson och berättar att det finns tankar på att göra en del event.
– Som att visa hockey- och fotbollsmatcher.
”Spännande”
Förutom vatten ligger det lokala och hållbara Pia Andersson nära. Bröd och kakor kommer bakas lokalt. Och som arbetskraft har Pia Andersson anställt ungdomar, varav flera är från Lennartsfors.
Ellen Gunnegård, Hanna Johansson och Emma Nilsson håller på att diska upp porslin och glas inför öppningen.
– Det är kul att det händer nånting, det känns spännande, säger Ellen Gunnegård om att Bergstugan återöppnar.
Emma Nilsson tror att boendelösningen kommer uppskattas av turister.
– Det är många som har efterfrågat det, säger hon och ger sedan beröm till sin arbetsgivare:
– Pia känns nytänkande och tar vara på det som finns.
Men hur gick det med husbilen undrar vän av ordning?
– Den sålde vi. Vi kom fram till att vi inte hade tid för den, men det blir nog en båt med tiden.