Hoppa till huvudinnehållet

Crusaders sjuka siffror – lyfter ett halvt ton

Publicerad:
Reporter Fredrik Erlandsson
Fredrik Erlandsson
fredrik.erlandsson@nwt.se
Amerikansk fotboll är en ruskigt fysisk sport, för att klara av den krävs muskler – mycket muskler. Här försöker Emil Östlund ta sig framåt med den 177 centimeter långe och 130 kilo tunge Noghor Jemide på ryggen.
Amerikansk fotboll är en ruskigt fysisk sport, för att klara av den krävs muskler – mycket muskler. Här försöker Emil Östlund ta sig framåt med den 177 centimeter långe och 130 kilo tunge Noghor Jemide på ryggen. Foto: Tommy Andersson

Att Carlstad Crusaders innehåller några av de muskulärt största idrottarna i kommunen och länet är knappast någon nyhet.

NWT har tagit del av siffror som visar exakt hur stora och starka korsriddarna från Karlstad verkligen är.

– Vi hade en prisutdelning i slutet av fysperioden där Mattias Eriksson prisades som ”årets fogde”. Hans total på bänkpress, frivändning och böj var outstanding, säger fystränaren Robert Bakke-King.

En fördel som ofta lyfts fram i USA kring amerikansk fotboll är hur inkluderande sporten är. Du kan, i det närmsta, fylla en funktion på planen oavsett vilka fysiska förutsättningar du har.

– Det är unikt på det sättet att det finns lite olika fysprofiler beroende på vilken position man spelar på, säger föreningens fystränare Robert Bakke-King.

– Sedan kommer det med vissa utmaningar när man ska planera fysbiten för ett lag med så olika kravprofiler.

Hur tänker man där om fystränare?

– Alla fystränare har väl sin approach och sin filosofi beroende på vad man har för bakgrund. I och med att förra säsongen blev uppskjuten så att vi fick spela final oktober fick vi flytta om lite. Normalt drar vi igång med vår fyssäsong i november, i år drog vi inte igång förrän i januari för att ge dem ett break från den långa säsongen. Vi har fått köra med lite distans och i mindre grupper eftersom vi inte fick hålla fler än åtta per grupp. Det har blivit ganska naturligt att man kör positionsgrupper i och med det, där offensiva och defensiva linjen som är lite större har haft ett större fokus på styrka medan skill-positionerna har lite mer fokus på snabbhet.

Även tiden som kunde läggas ner på fysträningen fick kortas ner.

– Nu hade vi kanske tre månader där vi var i en ren försäsongsfas, så fort vi tog på oss skydd och tränade utomhus går vi in i en mer in season-fas.

Vad skiljer dem åt?

Robert Bakke-King tog över hela ansvaret för Crusaders fysträning inför den här säsongen.
Robert Bakke-King tog över hela ansvaret för Crusaders fysträning inför den här säsongen. Foto: Carlstad Crusaders

– Framförallt att vi går ner i antalet fyspass med laget och att vi rekommenderar mindre tid i gymmet och går över till lite mer idrottsspecifik träning. I gymmet kör vi ofta mer specifik styrka med bänkpress, knäböj, frivändningar och sånt. Ju mer vi kommer in i säsongen desto mer idrottsnära blir det.

Han är outstanding

Nog om upplägg, när man går in i försäsongen och så vidare.

Vad är resultatet av träningen?

Ja förutom dubbla SM-guld i fjol och ett tungt favoritskap inför den här säsongen, siffror.

– Vi har ett ganska utförligt testbatteri där vi mäter enrepetitionsmax i bänkpress, knäböj och frivändning. Vi har stående längdhopp, stående vertikalhopp; 10, 20 och 40 yard dash, ett sprinttest där vi mäter med lasertimer. Dessutom två riktningsförändringstest, 5-10-5 och något som kallas för ”L-drill”. Vi får ganska mycket av det, frågan är vad man gör med det. Frågan varför man testar är intressant. För oss handlar det om utvärdering, om träningen gett effekt, vem som gjort jobbet och vem som inte gjort det, säger Bakke-King.

– Vi hade en prisutdelning i slutet av fysperioden där Mattias Eriksson prisades som ”årets fogde”. Hans total på bänkpress, frivändning och böj var outstanding.

Eriksson hade en total på 520 kilogram fördelat på 160 i bänk, 220 i böj och 140 i frivändning. Siffror som ingen annan ens var i närheten av.

Högst totalvikt

1. Mattias Eriksson, linebacker, 520 kg

2. Alex Gudding, linebacker, 480 kg

3. Elias Johansson, wide reciever, 400 kg

4. Theodor Landström, wide reciever, 390 kg

5. Isak Berg, D line, 340 kg (exkl. frivändning)

Det finns dock en som kan utmana Eriksson, skadade stjärnan och defence-partnern Christian Kuylenstierna.

– Christian och Alexander Segerfeldt är inte testade i år, men Christian har tidigare levererat runt 200 kilo i både bänk och böj. Han är en veteran som håller i taktpinnen på fysen.

Mattias Eriksson och Christian Kuylenstjerna är två av lagets starkaste spelare, både på planen och inne i gymmet.
Mattias Eriksson och Christian Kuylenstjerna är två av lagets starkaste spelare, både på planen och inne i gymmet. Foto: Tommy Andersson

Även bland damerna finns det ett gäng fysmonster.

– Karin Ullén gjorde en böj på 145 och 108 i frivändning, och Elin Thimfors 140 i böj.

Uhlens och Thimfors böjresultat är bättre än fyra av herrarnas godkända diton.

– Vi har några spelare som sticker ut ordentligt och har riktigt fina testresultat. Elin och Karin sticker ut både på planen och i gymmet, de har riktigt bra styrkekvalitéer.

0,8 sekunder från Götasprintern

Lägg där till att Kuylenstierna gjort 40 yards, knappt 37 meter, på 4,71 sekunder. Han har däremot en överman där, runningbacken Segerfeldt.

– Alexander hade snabbaste tiden på 40 med 4,51. Det är en riktigt bra tid, han är väldigt snabb. Det är lite tråkigt, och till viss del kanske mitt fel, att han drog på sig en sträckning under slutet på försäsongen som han får dras med nu. Han har inte riktigt kommit i spel än, han är en fruktansvärd atlet.

För kontext kan sägas att IF Götas Henrik Larsson, ni vet han som vann U23-EM-guld 2019, har gjort 60 meter på 6,60. Segerfeldts tid omräknad till 60 meter är knappt 0,8 sekunder långsammare.

Snabbast över 40 yards

1. Johan Olsson, wide reciever, 4,52

2. Darius Lewis, defensive back, 4,68

3. Elias Johansson, wide reciever, 4,77

3. Theodor Landström, wide reciever, 4,77

5. Jacob Bergwall, wide reciever, 4,79

Än snabbare är däremot damernas Moa Hansson.

– Inför säsongen 2020 gjorde hon en 40 yard dash på 5,05 med en 10 yard split på 1,49 vilket är en snabbare än någon spelare i herr laget. Moa gör i år en comeback efter att ha dragit främre korsbandet under en träning förra året och ser ut att vara i toppform i år igen.

Mer som det här:

Lista: Färjestads största fysmonster – här är siffrorna

Se hemmapremiären i efterhand:

Läs också

Artikeltaggar

Amerikansk fotbollCarlstad CrusadersCarlstad Crusaders damCarlstad Crusaders herrKarlstad

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.