Göthe: Centern vill bilda "eget block"

Signerat
PUBLICERAD:
Gunnar Hedlund (C) samarbetade gärna med Tage Erlander (S).
Foto: TT arkiv
Men de fick inse att självständigheten snabbt går förlorad när Socialdemokraterna hållit i taktpinnen. De är nämligen svenska mästare i den grenen, skriver Kjell Göthe.

Centerledaren Annie Lööf vill satsa på ett eget block i mitten av den politiska skalan inför valet 2022. Det är en ”nygammal” centeridé som därmed tas upp. Hon tror att greppet skall ge partiet möjlighet att få igenom sina prioriteringar i ett utpräglat politiskt köpslående. Du får detta om jag får det här...

Tidigare centerledare, som Axel Pehrsson-Bramstorp, Gunnar Hedlund och Olof Johansson har tänkt så före henne. Men de fick inse att självständigheten snabbt går förlorad när Socialdemokraterna håller i taktpinnen. De är nämligen svenska mästare i den grenen och vaktar noga över sin egen sfär.

Dessutom, ett sådant upplägg blir inte bra för väljarna som hamnar i en politisk röra. Vem lovade vad och kan man lita på att löften hålls? Men framför allt: vem tar ansvar för helheten och landets ekonomi när det krävs långtgående kohandel inför varje beslut.

1933 kom den första krisuppgörelsen i stora ekonomiska och sociala frågor mellan Socialdemokraterna och dåvarande Bondeförbundet (i dag Centern). För de senare lydde mottot på den tiden att landsbygdens folk måste få lika goda levnadsförhållanden som andra samhällsgrupper. Det var ett berättigat krav, som fick allt större tyngd när det under andra världskriget dessutom framgick vilken avgörande roll ett livskraftigt jordbruk innebär för ett land.

Gunnar Hedlund i Rådom valdes till ordförande i Bondeförbundet 1949 och intog platsen som ett centerparti med Högern och Folkpartiet till höger om sig och med Socialdemokraterna och Kommunisterna till vänster. Rättvisa åt landsbygden blev hans slogan.

Han fick frågan: "Vad är anledningen till att forma en centerlinje i mitten?" Och svarade: "Vår linje kan inte komma till sin rätt inom socialismen och inte heller i det liberala låtgåsystemet." I ett berömt tal vid riksstämman 1950 sade han: "Vi står på egna ben, vi dansar ej efter Bertil Ohlins (nuvarande L) pipa och blir inte heller marionetter åt något annat parti. Vi föredrar att inte sälja skinnet innan björnen är skjuten."

Ur ett annat tal: "En omfattande socialisering innebär att man slaktar hönan som värper guldägg. Vårda henne istället och låt henne fortsätta värpa till enskilt och allmänt gagn."

Han fick också frågan: "Liksom Bramstorp ville du inte ha ett 'borgerligt block' och liksom honom samarbetade du gärna med Socialdemokraterna. Ändå ser du som din huvuduppgift att få socialisterna i minoritet." Hedlund svarade: "Med vår centerpolitik var det inte naturligt att vara i 'block' med högerpolitiken. Men ett centerparti måste också kunna samarbeta med både vänster och höger och det var mycket viktigt för oss att hindra ett enpartivälde."

Finansminister Magdalena Andersson (S) aviserar nu en kraftig skattehöjning på bredden i Sverige. Den skall främst drabba miljonärer enligt henne. Men det är nonsens för de klarar sig alltid. Sanningen är att det är lågavlönade och medelklassen som får ta smällen.

Sverige har i dagsläget en rad akuta krisområden att hantera. För att lösa dessa är det bäst att inte göra som de tidigare centerledarna (Olof Johansson gick längst åt vänster), utan att hålla ihop mot socialism och högskattevälde.

Ett föredöme i det sammanhanget var Karin Söder (1928-2015) från Fryksände, som 1976 blev Sveriges första kvinnliga utrikesminister i Thorbjörn Fälldins (C) borgerliga samlingsregering och som också blev vår första kvinnliga partiledare efter Fälldins avgång. Hon kallade sig inte feminist, men talade ofta om jämlikhet och alla människors lika värde.

Kjell Göthe

Politisk krönikör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.