Hoppa till huvudinnehållet

Anders Öberg trivs med gamla bilar: ”Alltid haft ett intresse”

Publicerad:
Velodromloppet på Gelleråsen 2021 avgjordes i helgen. Anders Öberg, som bor i Degerfors, kom till start. Här har han delvis plockat isär sin bil, som han byggt själv.
Velodromloppet på Gelleråsen 2021 avgjordes i helgen. Anders Öberg, som bor i Degerfors, kom till start. Här har han delvis plockat isär sin bil, som han byggt själv. Foto: Rasmus Isaksson

Den här helgen avgörs Velodromloppet i Karlskoga. Många förare har tagit sig till Gelleråsen Arena, för att köra sina klassiska bilar på motorbanan. En av dessa är Anders Öberg, som kommer från Nora, bor i Degerfors och tävlar för Karlskoga MF.

– Jag ville hitta något som var lugnare, säger han.

Klassiska Velodromloppet i Karlskoga brukar köras i samband med Motorsportsveckan, som det här året ställdes in. Men trots det valde Racerhistoriska klubben att genomföra tävlingen på Gelleråsen.

Många förare verkar ha varit glada över beslutet. På motorsportsarenan var det fullproppat med bilar, motorcyklar, trailers och medarbetare.

En av förarna som har Gelleråsen som hemmaplan är Anders Öberg, som kommer från Nora, men bor i Degerfors och tävlar för Karlskoga motorförening.

– Det är varmt och skönt här, säger han med ett skratt när tidningen pratar med honom under lördagseftermiddagen.

Under morgonen har han kört några träningsvarv på banan och senare under dagen var det dags att kvala för söndagens tävlingar.

– Vi startar sist tror jag, säger Öberg, som tävlar i Formel Ford 1 600 cc-klassen.

Hur har det gått hittills?

– Jodå, grejerna har hållit och jag har tagit mig runt, så det har gått bra.

Öberg har tidigare kört superkart, då förarna tävlar i bilar som är i samma storlek som go-karts, men mycket mer kraftfulla. Men nu är det bara klassiska bilar som gäller.

– Jag ville hitta något lugnare än det jag kört förut. Sen har jag alltid haft ett intresse för gamla bilar och det blir en del av det historiska att bygga bilarna, renovera dem och hålla dem körbara själv, säger han.

Bilen Öberg använder på Gelleråsen har han köpt i delar och sedan byggt ihop. Han har till exempel byggt ihop motorn och växellådan.

Ingen publik

Visst trivs Anders Öberg bland alla de klassiska bilarna på Gelleråsen, men han hade gärna haft lite publik på plats också.

– Det är lite synd. Velodromloppet är förknippat med mycket publik och roliga arrangemang. Samtidigt är vi här för att åka bil och det får vi ju göra. Men för arrangörerna är det naturligtvis synd, det är mycket intäkter som försvinner.

Efter Velodromloppet i Karlskoga väntar förmodligen två tävlingshelger till i sommar för Anders Öberg.

– Det blir nog Manntorp och Falkenberg för min del, säger han.

Många klassiska bilar av olika slag kom till start på Gelleråsen under lördagen.
Många klassiska bilar av olika slag kom till start på Gelleråsen under lördagen. Foto: Rasmus Isaksson

Artikeltaggar

GelleråsenKarlskogaMotorsportVelodromloppet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.